Hrvatska
verzija


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Rad na izdvojenom mjestu rada
„Novo normalno“, odnosno stvarnost koja je nastala kao posljedica pandemije uzrokovane koronavirusom, reflektirala se i na okolnosti pod kojima radnik radi. Rad na izdvojenom mjestu rada, odnosno rad od kuće više nije nešto što vidimo u američkim filmovima, nego naša stvarnost. Dok se na prvu radnicima ideja rada iz pidžame činila primamljivom, kako je vrijeme odmicalo, većina je shvatila da takvim načinom rada granica između poslovnog i privatnog života postaje gotovo nevidljiva. No, ipak je nužno prihvatiti da će rad od kuće biti sve više prihvaćen način rada, posebno kod poslodavca koji to vidi kao mogućnost smanjenja troškova. Stoga je nužno radnike koji su time obuhvaćeni ili će tek biti, upoznati sa zakonskim odredbama rada na izdvojenom mjestu rada. 

 • Ugovor o radu na izdvojenom mjestu rada
 • Paziti na trajanje ugovora o radu od kuće
 • Pravo na odjavu

Verzija za ispis Pročitajte više
 
Radni odnosi u koronakrizi i neizvjesna budućnost
Epidemija uzrokovana koronavirusom je prožela svaki aspekt društva i gospodarstva, ali kao i kod svake krize, prije svega je zahvatila radnike. Radnici su opet bili prvi stup obrane. Od njih se očekivalo da se prvi prilagode „prilagođenim“ načinima poslovanja, da ne očekuju ispunjenje svojih temeljnih prava kao što su pravo na godišnji odmor; očekuje se da pristanu na smanjenje plaće ako žele zadržati svoje radno mjesto; očekuje se da im bude u redu kako niti jedna potpora Vlade nije usmjerena direktno njima, nego su sve potpore namijenjene poslodavcima i, naravno, očekuje se da im produktivnost bude jednaka, ako ne i veća nego prije. 
Kada kažemo „novo normalno“, što je to? Je li to promjena sustava gdje se radnike više neće ništa pitati, gdje će snaga sindikata biti sve manja, gdje će Zakon o radu mijenjati samo jedan socijalni partner jednostranom odlukom? Smatram kako ipak nije tako crno, a to se pokazalo na nizu primjera posljednjih par mjeseci. U nastavku teksta o tome što smo sve uvidjeli za vrijeme krize, gdje je slabost, a gdje snaga Sindikata i kakva je budućnost rada i sindikalne scene. 

 • Sindikati – ključni akteri zaštite radnika 
 • Rad od kuće budućnost?
 • Nedostatak i manjkavost zakonskih rješenja


Verzija za ispis Pročitajte više
 
Pripreme za izmjenu Zakona o radu – oformljena Radna grupa NHS-a
Vođeni stavom da sindikati ne moraju, a niti smiju samo braniti ono što je teškom mukom stečeno i što bi trebao biti minimum standarda kada se govori o pravima radnika, Sindikat grafičara i medija je još prije dvije godine izradio materijal o primjedbama i prijedlozima izmjena Zakona o radu, kako bi spremno odgovorili onima koji ta prava dovedu u pitanje, ali kako bismo i mi, sindikati, što više utjecali na te izmjene. Taj materijal je zamišljen kao podloga za raspravu i definiranje stavova na razini središnjice Nezavisnih hrvatskih sindikata.
Kako su zahtjevi Hrvatske udruge poslodavaca za izmjenama radnog zakonodavstva u smjeru dodatne fleksibilizacije bili sve jači, došlo je vrijeme da se oformi Radna grupa Nezavisnih hrvatskih sindikata. Sastavljena pretežito od pravnika i stručnjaka iz područja radnog prava, Radna grupa NHS-a je preuzela zadatak analizirati odredbe važećeg Zakona o radu, te definirati zajedničke prijedloge izmjena Zakona o radu u cilju poboljšanja prava radnika. 

 • Definiranje zakonskih prijedloga
 • Prijedlozi Sindikata grafičara i medija
Verzija za ispis Pročitajte više
 
Ususret mogućim Izmjenama Zakona o radu - Treba li braniti ili tražiti prava?
Moguće da je u krvi sindikata uvijek biti nezadovoljan. Ipak, čini se točnim dojam da posljednja tri desetljeća svakim novim izmjenama Zakona o radu radnici pomalo gube. Nema tu ni razloga pretjeranom čuđenju jer liberalni kapitalizam u kojem smo odabrali živjeti, a pristajemo na to i danas, ima svoje nepromjenjive zakonitosti. 

 • Na čovjeku se najbolje zarađuje
 • Moderno zatupljivanje
 • Obrana ili napad?
 • Većina je za promjene, ali u zaštitu radnika
 • Kakvo društvo želimo?Verzija za ispis Pročitajte više
 
Zaštititi demokraciju, zaštititi tiskane medije i zaposlene u njima
UNI Global Union i Međunarodna federacija novinara pozivaju nacionalne vlade da oporezuju najveće internetske kompanije i podržavaju tiskane medije 

Bruxelles – Koalicija globalnih sindikata koji predstavljaju gotovo 21 milijun radnika širom svijeta započinje kampanju za spas tiskanih medija i novinarstva. 
Međunarodna federacija novinara i UNI Global Union najavljuju nastojanje da potaknu vlade diljem svijeta da prihvate hitne pakete mjera za spas sveukupnih tiskanih medija kao industrije – novinarstva, izdavaštva, tiskarstva i distribucije. Zahtijeva se i uvođenje poreza na digitalne usluge, posebice na svjetske tehnološke gigante kao što su Amazon, Google i Facebook koji su preusmjerili prihode od oglašavanja dosadašnjih medijskih prodajnih mjesta. 

Verzija za ispis Pročitajte više
 
AR Packaging Croatia - Izbori za radničko vijeće i povjerenike radnika za zaštitu na radu
Dana 21. kolovoza 2020. g. Sindikat grafičara i medija, sindikalna podružnica „AR Packaging Croatia“ podnijela je inicijativu za provođenje izbora za radničko vijeće i povjerenike radnika za zaštitu na radu. Skup radnika na kojem je utvrđeno postojanje uvjeta za provođenje izbora održan je 17. rujna u Kanfanaru. Na tom skupu je imenovan izborni odbor zadužen za provođenje izbora, a za koje je odlučeno da će se održati 8. listopada 2020. godine. Liste kandidata do pisanja ovog teksta podnio je jedino Sindikat grafičara i medija. Imajući u vidu broj radnika zaposlenih kod poslodavca AR Packaging Croatia, utvrđeno je pravo na tri člana radničkog vijeća (i tri zamjene) i tri člana povjereništva radnika za zaštitu na radu (i tri zamjene). Kako bi izbori bili valjani, potrebno je da na izbore izađe najmanje jedna trećina radnika. 

Verzija za ispis
 
Nastavak pregovora u Tisku plus
Nakon što je u sindikalnoj podružnici Tisak plus jedna runda kolektivnih pregovora tijekom ljeta ove godine bila okončana produženjem važenja važećeg Kolektivnog ugovora do ljeta iduće godine, Protokolom o kolektivnom pregovaranju sindikalna strana i poslodavac su se obvezali nastaviti započete kolektivne pregovore o nizu otvorenih pitanja, kako bi se do isteka važenja važećeg Kolektivnog ugovora uredila i unaprijedila razina prava radnika u toj sindikalnoj podružnici.
Naime, u točki 10. Protokola o kolektivnom pregovaranju od 6. srpnja 2020. godine Pregovarački odbor poslodavca i Pregovarački odbor sindikata dogovorili su temeljne faze kolektivnih pregovora o razini prava radnika kod poslodavca Tisak plus d.o.o., kako bi se kroz razgovore o svakoj od navedenih faza kolektivnih pregovora iznašlo najbolje moguće rješenje za postojeće probleme s kojima se danas susreću radnici u Tisku plus. Tom prilikom je ujedno dogovoreno da će kolektivni pregovori početi početkom rujna 2020. godine te da će se nastaviti u kontinuitetu do postizanja konačnog dogovora obiju strana o svakom od navedenih otvorenih pitanja.
Slijedom navedenoga Sindikat grafičara je 11. rujna 2020. godine predložio poslodavcu da se, što je prije moguće, sastanu Pregovarački odbori poslodavca i sindikata kako bi proveli kolektivne pregovore, nastavivši odmah i već započete razgovore o potpunoj normalizaciji isplate stimulacije usmjerene na nagrađivanje i zadovoljstvo svih radnika sukladno njihovom radu i zalaganju.
Očekujemo da će, slijedom inicijative Sindikata grafičara, Pregovarački odbor poslodavca ubrzo odrediti termin nastavka kolektivnih pregovora, a tema prvog sastanka će biti stimulacija radnika – prodavača. 
No, treba ujedno naglasiti da je poslodavac radnicima isplatio sve dospjele jubilarne nagrade, s obzirom na to da poslodavac, uslijed financijskih poteškoća uzrokovanih Covidom-19, nije isplaćivao dospjele iznose po osnovi jubilarnih nagrada radnika za ožujak, travanj, svibanj, lipanj, srpanj i kolovoz. 

Verzija za ispis
 
Sindikat grafičara tažio nastavak kolektivnih pregovora u Bakrotisku
Nastavno na započete kolektivne pregovore prije ljeta ove godine te na zaključke s posljednjeg sastanka pregovaračkih odbora Sindikata i poslodavca u sindikalnoj podružnici Bakrotisak, koji je održan 4. lipnja 2020. godine, Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske uputio je poslodavcu u Bakrotisku Garešnica inicijativu za nastavak započetih kolektivnih pregovora.
U dopisu upućenom poslodavcu Sindikat grafičara je naglasio potrebnim nastaviti započete kolektivne pregovore o novom Kolektivnom ugovoru ili o produženju važećeg Kolektivnog ugovora, a koji su privremeno bili odgođeni i u zastoju uslijed izvanrednih okolnosti na strani pregovaračkog odbora poslodavca i nadolazećih godišnjih odmora.
Naime, s obzirom na to da je važeći Kolektivni ugovor za radnike Bakrotiska istekao 1. kolovoza 2020. godine te se trenutačno primjenjuje u produženoj primjeni do kraja listopada 2020. godine, a kako se ne bi doveli u situaciju pravne nesigurnosti radi isteka produžene primjene Kolektivnog ugovora sklopljenog 30. srpnja 2018. godine, smatramo da je nužno postići dogovor između Sindikata i poslodavca o uređenju radnih odnosa u Bakrotisku, jer u protivnom poslodavac, zbog isteka produžene primjene Kolektivnog ugovora, mora donijeti Pravilnik o radu, koji je jednostrani akt poslodavca.
Sindikat grafičara je zatražio od poslodavca termin za održavanje zajedničkog sastanka, te uskoro očekujemo održavanje zajedničkog sastanka s poslodavcem te postizanje dogovora o uređenju radnih odnosa u Bakrotisku. 

Verzija za ispis
 
4. sjednica Predsjedništva - Nastavak rada na organiziranju
Četvrta sjednica Predsjedništva Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske održana je na prilagođen način imajući u vidu epidemiju uzrokovanu koronavirusom. Održana je 24. rujna 2020. godine u Domu Sindikata grafičara u Zagrebu na kojoj je sudjelovao dio članova Predsjedništva, a dio članova Predsjedništva je na sjednici sudjelovao preko videokonferencije. 

 • Konstituirani Stupovi Sindikata
 • Stanje u podružnicama u vrijeme epidemije koronavirusa
 • Aktivnosti za spašavanje tiskanih medija
 • Inicijative promjena Zakona o radu
 • Informacije i odluke o aktivnostima SindikataVerzija za ispis Pročitajte više
 
U povodu 150 godina Sindikata grafičara i medija - Vremenska lenta kakvom se možemo ponositi
U povodu jubileja od stoljeće i pol postojanja našeg Sindikata, u sklopu obavješćivanja šire javnosti, Sindikat je nekoliko dana prije obljetnice uputio medijima objave kraćeg i šireg opsega, a na sam dan ponovno priopćenje za medije. 
Na dan obljetnice, 24. srpnja 2020. godine, predstavnici Sindikata grafičara i medija, predsjednik Darije Hanzalek i član predsjedništva Zoran Kveder, gostovali su u emisiji Dobro jutro Hrvatska na Hrvatskoj radioteleviziji, u petnaestminutnom razgovoru predstavivši kratko povijest i današnjicu našeg Sindikata. Istog dana i TV kalendar je imao prilog posvećen osnivanju našeg Sindikata. 
Dio pisanih medija, kao na primjer Novi list, lijepo su prenijeli vijesti o ovom jubileju značajnom ne samo za naš Sindikat, nego i za radništvo uopće. Neki pisani mediji, kao što su Jutarnji i Večernji list nisu imali interesa prenijeti ovakvu vijest, iako time na svojevrstan način ne govore i o dijelu vlastite povijesti. Afirmativna priča o povijesti našeg radničkog pokreta, koji s tom pričom stoji uz bok najrazvijenijih zemalja svijeta, danas, nažalost, mnogima nije zanimljiva. 
Sindikat je u povodu 150 godina postojanja planirao u Glazbenom zavodu u lipnju održati svečani koncert našeg sestrinskog društva Sloga. Potres i korona odgodili su koncert prema kraju ove godine, no s razvojem događaja uz epidemiju, nažalost, naša proslava i dalje je pod upitnikom. 

 • Vremenska lenta postavljena u naše prostore 


Verzija za ispis Pročitajte više