English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Stranica: « 1 2 3 »
Jovan Hovan - Mnogi su netragom nestali
U rukama vam je jubilarni, tristoti broj Grafičara. Kao što znate, to je list Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske. Kad se prije mnogo godina pojavio u vašim kaslićima bili ste obradovani što se netko bavi i problemima grafičara, netko se, eto, i o njima brine, i o njima i za njih piše. Tu je bilo i onog došli-otišli, umrli, nagrađeni, unaprijeđeni, normu podbacili, potplaćeni, odani kolektivu, žrtvovali se za njega. Taj prvi broj nije se pojavio bučno uz reklame i velike najave, intervjue, snimke na televiziji, razgovore na radiju, on se jednostavno pojavio. Mnogi, koji su pompozno umarširali u našu stvarnost, najavljujući sve i svašta, netragom su nestali, a Grafičar se održao.

Verzija za ispis Pročitajte više
 
Matea Mikić – Ponosna i zadovoljna
Moj prvi tekst za Grafičar se nalazi u broju 282, koji je izašao u listopadu 2015. godine, a odnosio se na tadašnje izmjene Stečajnog zakona. Dakle, već 18 brojeva pišem tekstove za Grafičar. Budući da sam po struci pravnica, to su uglavnom tekstovi iz područja radnog prava, no također pišem kratke vijesti o aktualnostima iz Hrvatske, svijeta i općenito o sindikalnoj stvarnosti. 
Zaposlena sam kao voditeljica radno-pravne zaštite u Sindikatu grafičara, te sam u svakodnevnom kontaktu s članovima Sindikata. Na taj način sam upoznata s njihovim problemima i pitanjima, te probleme koje su većini zajednički pokušavam detaljnije obraditi u Grafičaru. 
Iznimno sam ponosna što imam čast biti dio Grafičara svaki mjesec, te ostaviti svoj trag kao i mnogi koji su ga ostavili u ovih 300 brojeva. U današnje vrijeme kada elektronski mediji polako zamjenjuju one papirnate, nije se lako održati i izazvati pozornost čitatelja. No Grafičar to uspijeva i vrlo sam ponosna i zadovoljna kada čujem komentare naših članova kako i članovi njihovih obitelji pročitaju Grafičar i nađu nešto zanimljivo i korisno za sebe.
Listu Grafičar želim da izlazi uzastopno još dugi niz godina, uz zadržavanje svoje kvalitete te se nadam da će ga sadašnji i budući članovi nastaviti podupirati i čitati. 

Verzija za ispis
 
Ivo Belan - Grafičar, malo čudo!
Budući da se u slobodno vrijeme bavim medicinskom publicistikom, došao sam na ideju da listu Grafičar ponudim suradnju. O postojanju Grafičara upoznao me njegov stalni komentator Milan Hećimović, inače moj dobar prijatelj, s kojim često trčim. Obojica smo maratonci.
I tako sam jednog dana, prije tri godine, pokucao na vrata tadašnjeg urednika Grafičara, Darija Hanzaleka i ponudio suradnju. Čovjek koji me nikad nije vidio, niti čuo za mene, ljubazno me saslušao i, ne trepnuvši okom, kazao: "Doktore, sutra mi donesite tekst, jer za dva dana izlazi novi broj". Trideset godina pišem za razne medije, ali da me neki urednik tako, na brzaka, primi za suradnika, još nisam doživio. Ukazao mi je povjerenje u roku od pet minuta. I tako je počela naša lijepa i uspješna suradnja, koja se nastavila i nakon dolaska novog urednika Stjepana Kolarića, sve do današnjeg dana.
Osjećam želju i potrebu iskreno čestitati i Dariju i Štefu, 25. rođendan Grafičara i zaželjeti još mnogo rođendana, jer znanost je dokazala da što neki medij ima više rođendana, tim više živi!

Verzija za ispis Pročitajte više
 
Tonči Buljanović – Još mnogo brojeva
Dragi Štef, 300 brojeva, to znači 25 godina. Zar već? Puno vremena od prvog broja. Brzog i intenzivnog vremena. Dakle, što reći, a da u Grafičaru nije bilo rečeno, i što nije prošlo kroz tvoje ruke? Nekako me Grafičar asocira na tebe i tvoj rad u Sindikatu. Da, sada će neki reći da je ovaj osvrt na tebe, a ne na list.
Čestitam obljetnicu svima koji su radili i koji rade na listu i želim mu još mnogo brojeva. Srdačan pozdrav. 

Verzija za ispis
 
Tatjana Dretar – Nove rubrike
List Grafičar sadrži ono s čime svakog člana sindikata treba kontinuirano upoznavati. 
Za članove su vrlo korisne informacije o zakonskim pravima naših radnika te je svakako dobra poveznica između članova i nas. 
Grafičar treba i ubuduće uvrštavati nove rubrike kako bi i dalje zadržao visoku motivacijsku razinu kod naših članova.

Verzija za ispis
 
Denis Brajnović – Mala modernizacija
Želim čestitati na jubilarnom 300-tom broju, uz želje da se list i dalje tiska i čita.
S listom sam zadovoljan, uvijek ima dobrih i poučnih tema iako sam za malu modernizaciju koncepta lista. Čitanjem lista Grafičar saznajemo i upoznajemo se s problemima koje imamo u tvrtkama, te kako ih rješavati, što je vrlo dobro. Tako se stvara veće jedinstvo i povezanost među članstvom, a što se vidi i na seminarima tijekom godine, već smo upoznati s tuđim problemima pa ih lakše rješavamo. Želim uspješan daljnji rad uz parolu Složni bit ćemo možni. 

Verzija za ispis
 
Bruno Margetić – Nudi zanimljive teme
Malo je listova koji se mogu pohvaliti s 300 brojeva i 25 godina kontinuiteta, a od sindikalnih listova, list Grafičar je jedini u Hrvatskoj. Grafičari su predvodili borbu za radnička prava, od samih početaka organizirane borbe u 19. stoljeću, kada je tiskani medij bio jedini masovni medij. Danas kada tih medija ima sve više, još uvijek zadržava važno mjesto u prijenosu informacija i organizaciji. List je uvijek nudio brojne zanimljive teme za svakog člana. Informacije iz podružnica, teme iz zaštite na radu, pojašnjenja zakona i regulative, europske i svjetske trendove tržišta rada, itd. 
Ovaj jubilej je od velikog značaja i govori najviše o organizaciji bez koje ne bi bio moguć. Sindikat grafičara ove godine obilježava 147 godina djelovanja, nadživio je pet država, dva svjetska rata i različite društvene sustave. I danas predvodi ozbiljnošću organizacije, rezultatima, profesionalnošću stručnog kadra i njihovim ljudskim pristupom prema članovima. Ponosan sam što sam mali dio cijele te priče. 

Verzija za ispis
 
Kako je nastala rubrika „Zaštita na radu“
Ustaljena rubrika o zaštiti na radu već više godina objavljuje teme iz tog područja koje obuhvaća široki dijapazon iz tehničkih znanosti, medicine, u prvom redu medicine rada pa i određenih pravnih i društvenih znanosti.
Posljednjih 15 godina iz pera stručnjaka zaštite na radu objavljeno je više od sto članaka iz ove domene. Neke od prvih objavljenih tema bile su: „Prava i obveze radnika kod ozljeđivanja na radu“, „Alkohol na radnom mjestu“, „Povjerenik radnika za zaštitu na radu“ i druge...
U načelu, prilikom objavljivanja radova poštovalo se nekoliko principa i to da članci budu informativni (Sigurnost i zaštita zdravlja u RH), da upoznaju radnike s novim propisima (Pravilnik o zaštiti na radu za mjesta rada), da ukazuju na različite opasnosti radnih postupaka i mjere zaštite (Sigurni strojevi – siguran radnik), dok su mnoge teme obrađivale tehnološke procese u tiskarstvu i izdavačkoj djelatnosti (Upotreba viličara u tiskarstvu, Opasnosti i mjere zaštite kod offset tiska, Prodaja – radno mjesto KIOSK, Rad u novinskoj redakciji...).

  • A kako je počelo?


Verzija za ispis Pročitajte više
 
Marija Orlić – Sedam godina suradnje
Narodna izreka kaže da u dobrom društvu vrijeme brže prolazi. Upravo navedene riječi izvrsno odgovaraju mojoj ideji opisa dugogodišnje suradnje s listom Grafičar. 
Za Grafičar – list Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske počela sam pisati još prije sedam godina. Moram istaknuti da sam bila iznimno počašćena i sretna zbog prilike da pisanjem sudjelujem i pridonosim radu lista Grafičar. U posao stručnog dopisničara uveo me cijenjeni gospodin, prof. dr. sc. Božo Stanić, jedan od suradnika lista koji je prvi predložio zajedničku suradnju i moj doprinos listu. Navedeni prijedlog suradnje ljubazno je prihvatio tadašnji predsjednik Sindikata, gospodin Stjepan Kolarić, s kojim sam također ostvarila iznimno kvalitetnu profesionalnu suradnju kao i zajedničku razmjenu ideja, vrijednosti i mišljenja vezanu uz tematiku o kojoj sam pisala. Naša suradnja uspješno je nastavljena do današnjih dana s aktualnim predsjednikom Sindikata, gospodinom Darijem Hanzalekom, koji je također iskazao svesrdnu podršku i motivaciju za nastavak daljnje suradnje. 

Verzija za ispis Pročitajte više
 
Marina Kasunić Peris - Posebna uloga lista
Informiranje javnosti o radu sindikata, kao i o svim društvenim zbivanjima koja se odražavaju na svakodnevni život radnika i njihovih obitelji, jedna je od temeljnih zadaća sindikata. Smatram da je list Grafičar doprinosom mnogobrojnih suradnika na njegovoj izradi, u dosadašnjim brojevima omogućavao radnicima cjelovite, kvalitetne i pravovremene informacije o svim pitanjima koja izravno ili neizravno utječu na materijalni i socijalni položaj radnika u grafičkoj djelatnosti.

Verzija za ispis Pročitajte više
 
Stranica: « 1 2 3 »