English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Stranica: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Središnji odbor NHS-a - Prava radnika brane se aktivnim pristupom
Dana 5. lipnja 2020. godine u Velikoj dvorani Doma Sindikata grafičara u Zagrebu održana je 76. sjednica Središnjeg odbora Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS). 
Već sam razmještaj 40-ak sudionika na sjednici, koji su poštujući mjere socijalnog distanciranja bili rašireni po cijeloj dvorani, dao je naslutiti da će cijela sjednica proći u znaku koronakrize, a što je potvrđeno iz uvodnog izlaganja predsjednika NHS-a Krešimira Severa. 
Rasprava se u suštini vodila oko toga kako nastupiti u trenutačnoj i budućoj situaciji koronakrize s ciljem razvoja, ali prije svega zaštite prava radnika. Spomenuti su mnogi problemi o kojima redovito izvještavamo i inače, od smanjenja materijalnih prava, preko zakidanja godišnjih odmora do potencijalnih zloporaba državnih potpora od nekih poslodavaca. 
Uz iskazane stavove mnogih sudionika, zaključeno je da se prava ne mogu zadržati, niti unaprijediti, ako će se ona samo braniti uz generalno defenzivan nastup, te da u narednim mjesecima i sindikati trebaju na području zakonodavstva i drugih odnosa u ovoj krizi, ali i nakon nje, raditi na razvoju i usuglašavanju vlastitih zahtjeva na nacionalnoj razini. 
Imajući u vidu aktualna pitanja, ali i dugoročnije probleme i zahtjeve članova i radnika, stručne službe našeg Sindikata već su izradile materijal o institutima Zakona o radu koje valja dugoročno raspravljati i unaprjeđivati, te je taj materijal upućen u našu središnjicu. 

Verzija za ispis
 
Privatni sektor NHS-a - Aktualno stanje i prijedlozi aktivnosti
Sindikati koji u okviru Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) okupljaju članove u privatnom sektoru, u veljači ove godine, sukladno organizacijskoj strukturi konstituirali su Privatni sektor NHS-a. U nastavku svojeg rada 5. i 14. svibnja ove godine održali su dva sastanka putem telekonferencije. 
Sindikati su razmijenili informacije o stanju u djelatnostima koje zastupaju, s naglaskom na aktualnu situaciju vezanu uz koronavirus, korištenje državnih potpora, razinu prava radnika, te rad Sindikata. 
Predstavnici Sindikata privatnog sektora smatraju da korona kriza ne smije biti izgovor za negativne promjene Zakona o radu, ali moguće je da se Zakon pozitivno modernizira u određenim dijelovima i uskladi s kretanjima u društvu. Ističu i važnost zadržavanja kolektivnih ugovora te razine prava, a eventualna smanjenja samo privremenim aneksima. 
Kao problem u praksi javilo se pretjerano određivanje godišnjih odmora za 2020. godinu pa se smatra potrebnim da se i s razine NHS-a ponovno upozorava na ovu problematiku te traži da se godišnji odmor određuje radnicima sukladno njegovoj inicijalnoj svrsi. 
Sindikati privatnog sektora NHS-a razgovarali su i o prijedlozima daljnjeg unapređenja rada NHS-a. Konkretno smatraju potrebnim razvijati što bolju medijsku prisutnost aktivnosti svih sindikata NHS-a, a time i same središnjice te ukupnog sindikalnog pokreta. Važnim se smatra i razvoj programa sustavnog poticanja organiziranja novih članova. 

Verzija za ispis
 
Uspjeh sindikata - Vlada odustala od suspenzije Zakona o radu
U jeku krize izazvane koronavirusom, sindikati su 25. ožujka 2020. neformalnim putem saznali kako Vlada tajno, iza kulisa, priprema donošenje zakona koji bi privremeno, za vrijeme epidemije, regulirao neka pitana iz radnih odnosa drugačije nego Zakon o radu. Radni naslov tog zakona je bio: "Zakon o uređenju radnih odnosa u okolnostima proglašene epidemije bolesti Covid-19". 
Sindikati su istog trena nakon tog saznanja burno reagirali, uputivši dopise Vladi RH, te raznim relevantnim međunarodnim subjektima. Donošenje spornog zakona je zaustavljeno, a sve se odvilo u nekoliko dana na sljedeći način.

 • Poslodavac bi mogao sve što želi, bez savjetovanja s radničkim vijećem
 • Oštro upozorenje ETUC-a i ITUC-a
 • Nakon sjednice GSV-a – Vlada povukla inicijativuVerzija za ispis Pročitajte više
 
Grafički paketi UNI Europa i Intergraf dali su zajedničku izjavu o krizi Covid-19
UNI Europa grafika i ambalaža, Europska federacija sindikata grafike i ambalaže i Intergraf, udruga poslodavaca koji predstavljaju poslodavce u europskoj grafičkoj industriji pozivaju na poseban plan pomoći sektoru i pozivaju sindikate i nacionalne organizacije poslodavaca da se pridruže ovom zahtjevu s njihovim vladama. 
 
 • Tiskanje – osnovna usluga
 • Zdravlje i sigurnost 
 • Tiskara kao "osnovna usluga" 
 • Jačati socijalni dijalog na svim razinama 
 • Zajamčeno tiskanje lanca opskrbe 
 • Zajamčite likvidnost i kredit tiskarama 
 • Mogućnosti financiranja tiskara 


Verzija za ispis Pročitajte više
 
Sindikalne središnjice o mjerama Vlade
Tri reprezentativne sindikalne središnjice – Nezavisni hrvatski sindikati, Matica hrvatskih sindikata i Savez samostalnih sindikata Hrvatske uputili su javnosti izjavu o mjerama Vlade RH za ublažavanje ekonomskih i socijalnih posljedica uzrokovanih bolešću Covid-19. O navedenim mjerama se Vlada RH nije konzultirala sa sindikalnim središnjicama, no s predstavnicima poslodavaca jest.

 • Kome se pogoduje ovim mjerama?
 • Uočene malverzacije već sada
 • Darivanje ili posudba
 • Sindikalne središnjice traže i očekuju
Verzija za ispis Pročitajte više
 
UNI Europa grafički sektor - Sigurnosni tisak čvrsto je na nogama
Prvi sastanak u okviru projekta UNI Europa grafičkog sektora: Predviđanje promjena u djelatnosti sigurnosnog tiska održan je u Bruxellesu 10. i 11. veljače 2020. godine. Projekt financiran sredstvima Europske unije ima za cilj analizirati stanje u sigurnosnom tisku, trendove razvoja sektora, te razinu i razvoj prava radnika, ali i zahtjeva prema njima u pogledu potrebnih znanja i vještina. Prvi sastanak bio je koncentriran na stanje sigurnosnog tiska prvenstveno u Europi, i njegovih trendova, druga faza u lipnju bit će usmjerena na uvjete rada, razinu prava radnika i socijalni dijalog, a krajem godine Projekt će biti okončan završnom konferencijom na kojoj se očekuje i prisustvo predstavnika poslodavaca. Ovom sastanku u Bruxellesu ispred Sindikata grafičara i medija prisustvovali su sindikalni povjerenici iz Agencije za komercijalnu djelatnost iz Zagreba, Zoran Kveder (glavni) i Davorin Šaramo te predsjednik Sindikata Darije Hanzalek. 

 • Stanje sigurnosnog tiska
 • Novčanice i dalje značajno platežno sredstvo
 • Tiskanje novca u Europi
 • Gdje se tiskaju kune
 • Gotovina ili kartica?
 • Gotovina – pravo građana
 • Osobne i putne isprave bilježit će rast
 • Dio tržišta neočekivano liberalan
 • Elektronika ulazi, ali i otisak ostaje
 • Dinamičan i inovativan sektor
 • Ostali proizvodi
 • Budućnost rada u sigurnosnom tisku

Verzija za ispis Pročitajte više
 
UNI Europa grafički i ambalažni sektor - Projekt s ciljem razvoja sektorskog socijalnog dijaloga
Pod okriljem UNI Europa grafičkog i ambalažnog sektora, početkom 2020. godine započeo je dvogodišnji projekt: Razvoj sektorskih sindikalnih kapaciteta s ciljem promocije socijalnog dijaloga u grafičkom sektoru. Projekt će se provesti u četiri zemlje; Hrvatskoj, Poljskoj, Mađarskoj i Turskoj. Kroz seminare u svakoj zemlji pokušat će se detektirati osnovni problemi i aktualna pitanja u grafičkom sektoru te potaknuti socijalni dijalog na razini sektora, sve kao jedan od temeljnih alata njihovog rješavanja. 


 • Glavni rezultati koji se očekuju od projekta usmjereni su na tri područja
 • Aktivnosti i ciljevi koji se trebaju provesti tijekom projekta 


Verzija za ispis Pročitajte više
 
Zajednička izjava UNI-Europa grafičkog sektora i Intergrafa - Tisak je presudan za budućnost čitanja
Tiskani materijali za učenje igraju presudnu ulogu u budućem obrazovanju Europe, čak i za novu takozvanu „digitalnu generaciju“. Široki krug nezavisnih akademskih istraživanja provedenih na ovu temu jasno ukazuje da se treba poduzeti hitna akcija kako bi se spriječila nepovratna šteta i negativan utjecaj na razumijevanje čitanja i vještine kritičkog razmišljanja koje uzrokuje brzo i neutemeljeno uvođenje čitanja na ekranu u škole.
Integraf i UNI Europa grafički i ambalažni sektor pozivaju kreatore politika i obrazovna tijela (europska i nacionalna) da odmah djeluju bez odgoda. Čitanju tiskanih ispisa mora se dati prednost nad digitalnim čitanjem u školama, osim ako nema dokazane prednosti učenja digitalnim načinom. Neaktivnost dovodi do rizika degradacije razumijevanja čitanja kod učenika i vještina kritičkog razmišljanja, a što bi desetljećima moglo ometati stvaranje obrazovanih i kritički mislećih građana u našem društvu.


Verzija za ispis Pročitajte više
 
Okrugli stol SSSH - Svaki treći radnik radi preko 60 sati tjedno!
U organizaciji SSSH i Zaklade Friedricha Eberta (FES) 25. studenoga 2019. godine u Novinarskom domu održana je konferencija pod nazivom „Radno vrijeme po mjeri čovjeka“ na kojoj se raspravljalo o razlozima i načinu skraćivanja radnoga vremena, te načinima uređenja organizacije radnoga vremena u korist radnika.
Na konferenciji su ujedno predstavljeni rezultati neovisnog istraživanja agencije za istraživanje tržišta Hendal. Glavni nalazi istraživanja govore o potrebi unapređivanja zakonskog okvira i bilateralnog socijalnog dijaloga i nadzora, pogotovo u pogledu organizacije radnog vremena i prekovremenog rada. 
 

Verzija za ispis Pročitajte više
 
Sabor Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) - Radnik uvijek vrijedi više
Dana 19. studenog 2019. g. održan je 6. redovni Sabor Nezavisnih hrvatskih sindikata pod nazivom „Radnik uvijek vrijedi više“. Na Saboru su sudjelovali važni akteri političke i gospodarske scene u Hrvatskoj, među kojima su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, predstavnici HGK-a, te mnogi drugi. Delegati na Saboru NHS-a su predstavnici sindikata udruženih u NHS, među kojima su bili i predstavnici našeg Sindikata. Sabor NHS-a je svečano otvorila Matea Mikić, pravnica u Sindikatu grafičara i medija. 


 • Agneza Novački Somek izabrana u Nadzorni odbor NHS-a
 • Krešimir Sever: „Radnici će sve više trebati sindikate jer će biti sve izoliraniji i usamljeniji“
 • Čovjek je početak, sredina i kraj svakog gospodarstva


Verzija za ispis Pročitajte više
 
Stranica: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »