English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Stranica: « Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja »
AR Packaging Croatia - Zatvaranje tvornice duhana!?
AR Packaging Croatia iz Kanfanara, bivša Istragrafika koja je nakon preuzimanja postala dio jedne od vodećih europskih grupacija u sektoru ambalaže sa sjedištem u Švedskoj, pažljivo prati razvoj događaja oko tvornice duhanskih proizvoda u Kanfanaru, čije će rješavanje u značajnoj mjeri odrediti razinu poslovne aktivnosti tvrtke u Hrvatskoj.
Tvornica duhanskih proizvoda u Kanfanaru u vlasništvu BAT-a najveći je kupac AR Packaging Croatia koji osigurava značajan udio prihoda tvrtke pa bi najavljeno zatvaranje tvornice negativno utjecalo na poslovanje i realizaciju planova kompanije, posebno investicijskog ciklusa vrijednog 5 milijuna eura s kojim je kompanija započela prošlog mjeseca.
Investicijski ciklus usmjeren nabavi novih strojeva i opreme pokrenut je kako bi se poslovanje kompanije dodatno diverzificiralo i omogućilo brži rast na tržištu regije. AR Packaging osim za BAT, proizvodi ambalažu za poznate brendove uglednih tvrtki u Hrvatskoj i inozemstvu, poput Heinekena, Kraša, Hippa, Podravke, Belupa i drugih. Svoje proizvode izvozi u više od deset europskih zemalja.
Pokrenut je veliki investicijski ciklus. Nova investicija najmodernijeg stroja za tisak u Hrvatskoj i regiji s čak 8 boja, segmentnim lakom i UV tehnologijom trebala bi omogućiti veću efikasnost procesa i postizanje dodatnih kapaciteta. Trenutačno ulaganje je veće od 2 milijuna eura i ono je samo jedno od niza predstojećih u sljedećem razdoblju. Cilj je rast u sljedećem razdoblju za više od 20 posto, no on pretpostavlja zadržavanje tvornice u Kanfanaru. Iako pod utjecajem negativnog trenda u gospodarstvu, proizvodnja u ovoj modernoj tvornici trenutačno se odvija u tri smjene, zbog čega je iznimno važno da tvornica BAT-a u Kanfanaru ostane.
AR Packaging Croatia je najveći proizvođač kartonske komercijalne ambalaže u regiji i zapošljava više od 130 zaposlenika u Kanfanaru. Dio je AR Packaging Grupe koja ima neto prodaju veću od 900 milijuna eura, 5.500 zaposlenih i 27 tvornica u 13 zemalja. 

Verzija za ispis
 
Gradska tiskara Osijek - Radnici zainteresirani za svoja prava
U srpnju ove godine održan je sastanak predstavnika Sindikata grafičara i medija i radnika Gradske tiskare Osijek. Imajući u vidu smanjene rezultate poslovanja uslijed pandemije koronavirusa, radnici su se opravdano počeli brinuti za sigurnosti svojih radnih mjesta i svojih prava. Na sastanku su sudjelovali gotovi svi radnici Gradske tiskare Osijek. Pitanja su bila najviše o razlozima pod kojima im poslodavac može otkazati ugovor o radu, zatim o njihovim pravima kada im poslodavac naredi obavljanje drugih poslova za koje nemaju sklopljen ugovor o radu, o pravima za vrijeme nezaposlenosti. Nekoliko radnika ispunjava uvjete za prijevremenu mirovinu te ih je zanimalo može li ih poslodavac „prisiliti“ na odlazak u mirovinu. Poučeni su da ne može, da je odlazak u prijevremenu mirovinu pravo radnika, ali ne i obveza. 
Gradska tiskara Osijek je suočena s gubicima uslijed pandemije, te su radnici jedno vrijeme radili smanjenim intenzitetom, a neki od kuće, gdje je to bilo moguće. Radnici su koristili stari godišnji odmor i veliki dio novog godišnjeg odmora. Oni radnici koji su imali manje posla na svojim radnim mjestima pomagali su onima kod kojih je opseg posla bio pojačan. 
Poslodavac je tri mjeseca bio korisnik potpora za očuvanje gospodarstva, a sada koristi mjeru skraćenog radnog vremena. 

Verzija za ispis
 
BAT razmišlja o zatvaranju tvornice cigareta u Kanfanaru
Nije isključeno da bi iz Kanfanara mogao otići jedan od najvećih stranih investitora u Hrvatskoj, poznati British American Tobacco (BAT), koji je prije pet godina, za cijenu od 505 milijuna eura, kupio Tvornicu duhana Rovinj (TDR). Iz samog kruga tvornice, od brojnih radnika upućenih u trenutačnu situaciju, saznali smo da se pribojavaju mogućeg raspleta koji bi značio zatvaranje uspješne tvornice cigareta.
U kompaniji službeno ništa ne žele komentirati, tek poručuju da "kontinuirano rade evaluaciju proizvodnih lokacija". Prevedeno s PR-ovskog na običan jezik – procjenjuju druge lokacije na koje mogu prebaciti proizvodnju. Očito taj scenarij, uvjeravaju nas dobro upućeni, može postati realan. Zbog svega toga među radnike se uvukao strah i nesigurnost, posebno nakon što je, navodno, pokrenuta prva faza priprema za zatvaranje jedne od najljepših tvornica u ovom dijelu Europe, a u kojoj je zaposleno oko 500 osoba.

Verzija za ispis Pročitajte više
 
A&R Packaking Croatia - Novi glavni povjerenik Dragoslav Radetić
Dana 10. lipnja 2020. godine održana je Skupština sindikalne podružnice A&R Packaking Croatia. Skupštini je prisustvovalo 38 od 66 članova Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske upisanih u podružnici. 
Na posljednjoj izvještajno-izbornoj skupštini izabrani sindikalni povjerenici napustili su firmu, te je bilo potrebno provesti nove izbore za sindikalne povjerenike. Poziv za izbornu skupštinu, zajedno s pozivom za kandidaturu, upućen je članovima još u veljači ove godine. No zbog situacije uzrokovane epidemijom koronavirusa, izborna skupština je morala biti odgođena. U međuvremenu su se kandidirala tri kandidata za sindikalne povjerenike: Daniela Garić, Marjan Pavlović i Dragoslav Radetić, koji su potvrđeni javnim glasovanjem. Nakon toga su članovi pristupili tajnom glasovanju za glavnog sindikalnog povjerenika. Sukladno osvojenim glasovima, za glavnog sindikalnog povjerenika podružnice A&R Packaking Croatia izabran je Dragoslav Radetić.

  • Kolektivni ugovor
  • Odluka o (ne)održavanju SGI 2020.


Verzija za ispis Pročitajte više
 
HRT - Osigurana isplata materijalnih prava radnika
Nakon što su krajem ožujka tri reprezentativna sindikata Hrvatske radiotelevizije (HURS-a Sindikat tehnike HRT-a, Samostalni sindikat radnika HRT-a i Sindikat novinara Hrvatske, podružnica SNH novinari i medijski radnici HRT-a) potpisali novi Kolektivni ugovor, kolektivni pregovori o neispregovaranim odredbama Kolektivnog ugovora su nastavljeni nakon ožujka imajući u vidu da važećim Kolektivnim ugovorom još uvijek nije riješen problem značajno ispodprosječnih plaća radnika u HRT-u u odnosu na Republiku Hrvatsku. 


  • Povećan najveći iznos prijevozaVerzija za ispis Pročitajte više
 
DES, Split - Napravljen pomak u pitanju godišnjih odmora
Podsjećamo, poslodavac DES-Ustanova za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom je za vrijeme pandemije koronavirusa, radnicima jednostrano određivao godišnji odmor i tako nejednako postupao prema radnicima tako da neki radnici i dalje imaju na raspolaganju gotovo cijeli godišnji odmor za 2020. godinu, a neki radnici ga uopće više nemaju. Sindikat grafičara i medija, zajedno sa Sindikatom osoba s invaliditetom Hrvatske i Sindikatom turizma i usluga je poslodavca više puta upozorio na takve nepravilnosti, te zatražio da poslodavac uskladi evidenciju godišnjih odmora. 
Poslodavac je reagirao na pritiske sindikata, te je Izmjenama i dopunama Pravilnika o radu odredio da se radnicima uvećava ukupno trajanje godišnjeg odmora za 2020. godinu za dodatnih 7 radnih dana, odnosno nekim radnicima za dodatnih 8 radnih dana. 

  • Sindikat traži pravednije rješenje


Verzija za ispis Pročitajte više
 
Novi list, Rijeka - Povrat razine prava
Kao i neke druge nakladnike, uvjeti poslovanja u koronakrizi bili su uzdrmali i Novi list iz Rijeke. Unatoč padu poslovanja društvo je nastavilo proizvodnju, radnici su radili u odvojenim smjenama, pri čemu je bilo prisutno smanjenje opsega posla, a dio radnika radio je od kuće ili koristio pretežito stare godišnje odmore i slobodne dane. 
Nakon konzultacija sa svim sindikatima koji djeluju kod njega, poslodavac je, nažalost, kao privremenu mjeru uveo određena smanjenja prava radnika za ožujak, travanj i svibanj 2020., obustavljajući dodatke na minuli rad, noćni rad, rad nedjeljom, topli obrok, kao i ograničavajući naknadu troška prijevoza za vrijeme efektivnog puta i rada kod poslodavca. Ove okolnosti bile su dodatno negativne za naše članove u tiskarskom dijelu s obzirom na prirodu njihovog rada u smjenama, noću i vikendima. 

Verzija za ispis Pročitajte više
 
Bakrotisak, Garešnica - Pregovori trenutačno u zastoju
S obzirom na to da uskoro istječe važenje Kolektivnog ugovora za Bakrotisak, koji je sklopljen 30. srpnja 2018. godine na razdoblje od dvije godine, te njegovog Aneksa I. od 26. ožujka 2020. godine, do sada su održana dva sastanka pregovaračkih odbora sindikata i poslodavca o novom Kolektivnom ugovoru za Bakrotisak i to 19. svibnja 2020. i 4. lipnja 2020. godine. Na zadnjem sastanku pregovaračkih odbora sindikalna strana je prezentirala poslodavcu svoje prijedloge za novi Kolektivni ugovor, koje je poslodavac primio na znanje. Ujedno se razgovaralo o načinu obračuna plaće te o provedbi varijabilnog dijela plaće tako da se plaća obračunava kao umnožak osnovice i pripadajućeg koeficijenta za radno mjesto, kojemu bi se dodao varijabilni dio plaće. S obzirom na to da je u tijeku izrada sistematizacije radnih mjesta, postignut je dogovor da poslodavac prijedlog sistematizacije radnih mjesta dostavi Radničkom vijeću na savjetovanje. Nakon što se Radničko vijeće očituje o sistematizaciji, bit će jasnije na koji način bi se predložena sistematizacija radnih mjesta odrazila na plaće radnika u Bakrotisku.
No s obzirom na to da su članovi pregovaračkoga odbora poslodavca, radi zdravstvenih razloga onemogućeni održavati sastanke, kolektivni pregovori u Bakrotisku su trenutačno u zastoju. 
Očekujemo da će se uskoro stvoriti uvjeti za nastavak kolektivnih pregovora, kako bi radnicima osigurali stabilnost u njihovim pravima u ovim neizvjesnim vremenima. 


Verzija za ispis
 
AKD - Sklopljen novi Kolektivni ugovor
Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je krajem prošle godine kod poslodavca u sindikalnoj podružnici Agencija za komercijalnu djelatnost pokrenuo inicijativu za početkom kolektivnih pregovora za novi Kolektivni ugovor imajući u vidu činjenicu da je Kolektivni ugovor za Agenciju za komercijalnu djelatnost, koji je potpisan 30. ožujka 2018. godine istjecao 1. travnja 2020. godine. 
No kako su u međuvremenu nastupile okolnosti uslijed pandemije Covida-19 zbog kojih nije bilo moguće održavati sastanke pregovaračkih odbora, navedeni Kolektivni ugovor primjenjivao se u produženoj primjeni do 1. srpnja ove godine. S obzirom na to da je bilo nužno radnicima osigurati određenu stabilnost u razini njihovih prava u ovim neizvjesnim vremenima, Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je s poslodavcem sklopio novi Kolektivni ugovor s važenjem do kraja ove godine, a ako Sindikat ili druga strana do tada ne bi pokrenuli pregovore, nastavlja se primjenjivati još godinu dana do kraja 2021. godine. 
Navedenim Kolektivnim ugovorom radnicima je osigurana postojeća razina prava, a pojedina prava su i poboljšana: 


Verzija za ispis Pročitajte više
 
Tisak plus, Zagreb - Produžen Kolektivni ugovor s postojećom razinom prava
Pregovarački odbor Sindikata je s poslodavcem dogovorio da se dosadašnji Kolektivni ugovor Tisak plus zajedno s posljednjim važećim Dodatkom i postojećom razinom prava radnika produže na razdoblje od godinu dana, do 1. srpnja 2021. godine. Odgovarajući aneksi potpisani su 30. lipnja 2020. godine, a ovaj dogovor treba potvrditi Skupština društva odnosno predstavnici vlasnika, što se očekuje sredinom srpnja. 


  • Nastavak pregovora
  • Prioritet – povrat sustava stimulacija


Verzija za ispis Pročitajte više
 
Stranica: « Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja »