English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Stranica: « Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja »
Podružnica umirovljenika - U berbi mandarina
Sindikalna podružnica umirovljenih grafičara Zagreb organizirala je od 22. do 24. listopada trodnevni izlet na jug Lijepe naše i posjet Hercegovini.

  • Ponedjeljak, 22. listopada
  • Utorak, 23. listopada
  • Srijeda, 24. listopadaVerzija za ispis Pročitajte više
 
Novi list, Rijeka - Duško Lužaić nastavlja kao sindikalni povjerenik
Izborna skupština sindikalne podružnice Novi list održana je 8. studenoga 2018. godine u Rijeci. Članove u ovoj podružnici čine isključivo strojari, odnosno radnici koji rade na rotaciji u tisku Novog lista. Stoga je skupština održana u međusobnom neformalnom razgovoru ove manje grupe. S obzirom na to da je sindikalni povjerenik izabran prije dvije godine, skupština je održana kako bi se mandat povjerenika uskladio s četverogodišnjim mandatom u Sindikatu grafičara i redovnom izbornom ciklusu. 
Duško Lužaić, dosadašnji povjerenik, podnio je izvještaj o radu podsjetivši da se uključio u vršenje ovlasti radničkog vijeća s predstavnicima drugih sindikata. U pogledu izrade nove sistematizacije, ali i drugih pitanja, tiskari preko svojeg predstavnika i na ovaj način imaju mogućnost direktno zastupati svoje interese, a što će biti od pozitivnog značaja za njih i ubuduće. 
Sastanak je iskorišten za razgovor o mnogim pitanjima, od aktualnih pitanja vezanih uz radno vrijeme, uvjete rada i slično, do stanja na sindikalnoj sceni uopće, te realnoj ulozi i očekivanjima koja radnici imaju od sindikata danas.
U izbornom dijelu potvrđen je mandat Duška Lužaića, koji ostaje sindikalni povjerenik i u narednom četverogodišnjem razdoblju. 

Verzija za ispis
 
Grafičar Tvornica vreća i tiskarnica, Borovljani - Saša Sabolović i dalje sindikalni povjerenik
Redovita izborna skupština sindikalne podružnice Grafičar Tvornica vreća i tiskarnica održana je 7. studenoga 2018. godine. Članovi su za sindikalnog povjerenika ponovno izabrali Sašu Sabolovića za iduće mandatno razdoblje od četiri godine. 
U međusobnim razgovorima raspravljeno je pitanje svakodnevnog rada sindikata u podružnicama. Predstavnici Sindikata izvijestili su ih da će se u radu našeg sindikata pokušati prebaciti fokus na veće prisustvo u svakodnevnom životu, dijalogu i rješavanju otvorenih pitanja. 

Verzija za ispis
 
Istragrafika – Potpisan novi Kolektivni ugovor!
Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je u Istragrafici d.d. Kanfanar potpisao novi Kolektivni ugovor na razdoblje od dvije godine s mogućnošću produljenja na razdoblje od dodatnih godinu dana. Potpisivanjem Kolektivnog ugovora osigurana je stabilnost i sigurnost radnika u Istragrafici što je od posebnog značaja imajući na umu činjenicu da je u Istragrafici trenutačno u postupku proces pronalaženja novog strateškog partnera, koji će biti okončan promjenom vlasnika Istragrafike d.d.
Potpisivanjem novog Kolektivnog ugovora radnicima je za naredne dvije godine zajamčena ista plaća i to tako da je iznos osnovnog boda za izračun plaće sada ugovoren Kolektivnim ugovorom, što podrazumijeva da novi vlasnik neće moći samoinicijativno, bez suglasnosti Sindikata, smanjivati razinu plaća radnika za vrijeme trajanja Kolektivnog ugovora.
I poslodavac i Sindikat grafičara su iskazali spremnost da se u predstojećem razdoblju radnicima osigura ista razina prava kako bi i proces ulaska novoga vlasnika omogućio zadržavanje postojeće razine prava bez bojazni za smanjivanje dosegnute razine prava u Istragrafici d.d. Kolektivni ugovor Istragrafika d.d. potpisali su Darije Hanzalek, predsjednik Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske i Enis Kancelir, direktor Istragrafike d.d.  

Verzija za ispis
 
Sindikalna podružnica AKD-a inicirala projekt - Sa psihologinjom na kavi
Najmanje jednom mjesečno zaposlenici AKD-a mogu razgovarati, podijeliti i pitati psihologinju Biljanu Delić o svemu što god požele i što ih „žulja“. Pitanja su različita: od osobnih problema, očekivanja na radnom mjestu, nejasnoj komunikaciji s drugim radnicima ili šefovima, odnosima u obitelji, a sve s ciljem da radnici budu zadovoljniji.


Verzija za ispis Pročitajte više
 
Zrinski - Put prema stečaju
Nakon održanog sastanka predstavnika radnika s predstavnicima poslodavca 25. rujna 2018. g., smjer kojim ide Zrinski nije obećavajući. Premda su predstavnici poslodavca iznijeli planove za mogući oporavak firme, trenutačno poslovanje ne ide u tom smjeru. Radnici, pa čak i oni koji su vjerni firmi od samih početaka, odlaze i nalaze posao na mjestima gdje će im plaća barem biti redovita. Stroj, koji je nedavno kupljen, prodan je po znatno nižoj cijeni od nabavne, nedostaje repromaterijala, direktor je imenovan no još nisu poduzete značajnije i opipljive mjere koje bi mogle spasiti firmu. 
Poslodavac najavljuje mogućnost otvaranja predstečajnog postupka, no uvjet za njegovo otvaranje i vođenje je izrada plana restrukturiranja i mogućnost isplaćivanja plaće radnicima tijekom predstečajnog postupka. Kako plaće sve više kasne, veća je mogućnost otvaranja stečajnog postupka, odnosno prvo provođenje referenduma među radnicima o podnošenju prijedloga za otvaranje stečajnog postupka. 
Poslodavac je na sastanku rekao da bi odobrenje kredita trebalo početi realizirati u roku od dva tjedna od dana sastanaka, a u roku od mjesec dana bi se trebao znati konačni smjer prema kojem će firma ići. 
Predstavnici Sindikata će ponovno održati sastanak s radnicima Zrinskog te vidjeti kako oni vide budućnost firme te da li je poslodavac realizirao neka od svojih planova i obećanja. 

Verzija za ispis
 
Istragrafika - Novi sindikalni povjerenici
Dana 15. listopada 2018. godine održana je Skupština Sindikalne podružnice Istragrafika d.d. Rovinj i izbori za nove sindikalne povjerenike. Izabrana su tri sindikalna povjerenika i to Marko Matohanca za glavnog sindikalnog povjerenika, te Dragoslav Radetić i Ivica Pokrajac. Novo sindikalno vodstvo čekaju brojni izazovi posebice imajući na umu da Istragrafici d.d. Rovinj uskoro predstoji promjena vlasnika. Čestitamo izabranim novim sindikalnim povjerenicima i želimo im mnogo uspjeha u budućem radu. 

Verzija za ispis
 
Glas Istre Trgovina - Zaključen je stečajni postupak
Dana 4. listopada 2018. g. održano je završno ročište vjerovnika u stečajnom postupku nad dužnikom Glas Istre Trgovina d.o.o.
Na završnom ročištu stečajni upravitelj je podnio završni račun s izvješćem, pregledom prihoda i rashoda i završnom insolvencijskom masom. U razdoblju od otvaranja stečajnog postupka do sastavljanja završnog računa stečajnog upravitelja, ostvaren je prihod i priljev sredstava od unovčene imovine u iznosu od 2,965.551,84 kn, a ostvaren je od unovčenja pokretnina (kioska, vozila, opreme, zaliha), te potraživanja i poslovnih udjela. 
Iz stečajne mase podmirene su obveze prema razlučnim vjerovnicima, stečajnim vjerovnicima i vjerovnicima stečajne mase. Isplaćeni su troškovi stečajnog postupka, PDV, iz stečajne mase su isplaćene plaće radnika u otkaznom roku, a najveći dio stečajne mase upotrijebljen je za isplatu razlučnim vjerovnicima (uglavnom banke). 

Verzija za ispis
 
Izbori za predstavnike radnika u Tisku - Izbori u sjeni nesuglasica i otvorenih pitanja
Izbori za novi saziv radničkog vijeća i povjerenika radnika za zaštitu radnika u Tisku d.d. raspisani su krajem kolovoza ove godine. Imenovan je Izborni odbor i donesena odluka o izborima te zainteresirani pozvani na podnošenje lista. Svih pet sindikata nisu uspjeli postići dogovor o zajedničkoj listi. Pritom Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske zajedno sa Sindikatom prometa i veza Hrvatske pravovremeno podnosi zajedničku listu, a svoju listu tako podnosi i Sindikat hrvatskog vozača. Kako Sindikat novine i Sindikat trgovine Hrvatske nisu postigli svoj međusobni dogovor, na kraju podnose svoje liste, no uz njih se pojavljuje pitanje njihove ispravnosti i pravovremenosti, odnosno naknadnih suštinskih korekcija. 

  • Upitne liste, isključivani članovi izbornog odbora
  • I u tim okolnostima – osvojili smo većinu

Verzija za ispis Pročitajte više
 
GZH - Raubanje radnika dolazi na naplatu?
Dana 26. rujna 2018. godine nastavljeni su kolektivni pregovori između Sindikata grafičara i poslodavca o novom Kolektivnom ugovoru za radnike u Grafičkom zavodu Hrvatske.
Na samom početku sastanka direktor poslodavca Ognjen Bojanac upoznao je pregovarački odbor sindikata s novonastalim okolnostima u vezi poslovne i financijske situacije poslodavca koja se pogoršala u odnosu na situaciju koja je postojala prije ljeta, te je iznio problem kroničnog nedostatka radnika, kako zbog velikog broja dana korištenja bolovanja, tako i zbog predugog trajanja godišnjih odmora. Tom prilikom je g. Bojanac naglasio da su se bolovanja na teret poslodavca značajno povećala i to za 12,7% ili za 1264 sata u usporedbi s istim razdobljem prošle godine te su se ujedno povećala i bolovanja na teret HZZO-a i to za 3300 sati, unatoč činjenici da se naknada za bolovanje smanjila prošle godine, te se povećala naknada za prekovremeni rad. Također je naglasio da se značajno smanjio broj sati prekovremenog rada te je u prvih 8 mjeseci ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine broj prekovremenih sati smanjen za 24%. Ujedno je naglasio da je u proteklom razdoblju povećavana plaća te da s obzirom na novonastale poslovne okolnosti nema financijskog prostora za dodatno povećanje plaća.

Verzija za ispis Pročitajte više
 
Stranica: « Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja »