English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Stranica: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Prvi koraci u sanaciji Doma Sindikata
Na udaru potresa koji je u nedjelju 22. ožujka u 6 sati i 24 minute zatresao uspavani Zagreb našao se i Dom našeg Sindikata. Šteta je ozbiljna, ali ipak nije katastrofalna. U svim prostorijama postoje manja oštećenja, otpale farbe i popucale žbuke na zidovima. Na mnogim zidovima u prostorijama, posebice u prizemlju, postoje i napuknuća dužinom zidova koja su vidljiva s obje strane. Najozbiljnije oštećenje jest napuknuće noseće grede iznad stepeništa prema prvom katu, koja se mora sanirati. Također, ozbiljno oštećenje je i puknuće zida u Maloj dvorani na katu, pri čemu je vanjski zid te dvorane puknuo s obje strane i vidljivo se izmaknuo, a postoji i napuknuće na drugom unutarnjem zidu iste dvorane, koja je zbog svega trenutačno izvan uporabe. 
Preživio je Sindikat svakakve nedaće, pa ćemo i ovu. Nakon potresa izvršen je brzi pregled statičara na našoj zgradi, te je ona dobila ocjenu uporabljivo (zeleno) uz preporuku sanacije noseće grede. 


 • Odabrani statičari za izradu elaborata sanacije


Verzija za ispis Pročitajte više
 
UOSS - Dodijeljene solidarne pomoći uslijed potresa
Dana 30. lipnja 2020. godine Upravni odbor sredstava solidarnosti Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske donio je Odluku o dodjeli solidarne pomoći članovima Sindikata zbog elementarne nepogode kojom je devetorici članova Sindikata, koji su do 31. svibnja ove godine podnijeli zahtjev za solidarnom pomoći zbog štete koju su zbog potresa pretrpjeli njihovi stambeni prostori, dodijeljena i isplaćena solidarna pomoć.
Zahtjevi su pristigli iz više sindikalnih podružnica i to iz: Hanza Medije, Agencije za komercijalnu djelatnost, Školske knjige, Narodnih novina, HRT-a, Vjesnika i URIHA. Solidarne pomoći su dodijeljene u iznosima od 1.000 do 4.000 kn, ovisno o stupnju štete koju je pretrpjela nekretnina u kojoj stanuje član Sindikata i njegova obitelj. Tako je članovima AKD-a dodijeljena solidarna pomoć u ukupnom iznosu od 5.000 kn, članovima Sindikata u Školskoj knjizi i HRT-u po 3.000,00 kn, URIHU 4.000,00 kn, a Narodnim novinama 2.000,00 kn, dok je članovima Sindikata u Vjesniku i Hanza Mediji dodijeljeno po 1000,00 kn. 

Verzija za ispis
 
3. sjednica Predsjedništva - Nastavak i prilagodba rada Predsjedništva u situaciji epidemije koronavirusa
Treća sjednica Predsjedništva Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske održana je na prilagođen način imajući u vidu epidemiju uzrokovanu koronavirusom. Prvi put je održana 29. travnja 2020. godine u Domu Sindikata grafičara u Zagrebu na kojoj je sudjelovao dio članova Predsjedništva poštujući sve propisane mjere zaštite. Drugi put s istim sadržajem održana je 30. travnja 2020., preko videokonferencije za one članove Predsjedništva koji su bili spriječeni fizički nazočiti sjednici.

 • Pregled prihoda i rashoda za 2019. g.
 • Posljedice potresa u Zagrebu od 22. ožujka 2020.
 • Rad Sindikata u situaciji epidemije koronavirusa
 • Otkazani (odgođeni) 41. susreti
 • Obilježavanje 150 godina Sindikata
 • Redizajn lista GrafičarVerzija za ispis Pročitajte više
 
Upravni odbor sredstava solidarnosti - Solidarna pomoć u slučaju potresa!
S obzirom na to da je 22. ožujka 2020. godine Grad Zagreb pogodio snažan potres te je 23. ožujka 2020. godine za Grad Zagreb proglašena elementarna nepogoda, Upravni odbor sredstava solidarnosti je 1. travnja 2020. godine donio Odluku o kriterijima isplate solidarne pomoći zbog elementarne nepogode kojom se utvrđuju kriteriji za isplatu solidarne pomoći članovima Sindikata zbog potresa. Naime, člankom 10. Pravilnika sredstava solidarnosti utvrđeno je pravo članova Sindikata na dodjelu solidarne pomoći iz sredstava Fonda solidarnosti u slučaju elementarnih nepogoda, ali nisu propisani kriteriji prema kojima se članovima Sindikata može isplatiti solidarna pomoć.


 • Postupak ostvarivanja prava 


Verzija za ispis Pročitajte više
 
Privatni sektor Nezavisnih hrvatskih sindikata - O radu na crno
Nakon nedavnog Sabora Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) u studenom 2019. g., održan je Prvi sastanak Privatnog sektora NHS-a 20. veljače 2020. godine u Zagrebu. Po konstituiranju Privatnog sektora NHS-a za njegovu koordinatoricu izabrana je kolegica Jasna Pipunić iz Sindikata naftnoga gospodarstva. Uz nju su s dva člana Izvršnog odbora NHS-a iz Privatnog sektora izabrani Vesna Mamić iz Hrvatskog sindikata telekomunikacija i Darije Hanzalek iz Sindikata grafičara i medija. 
Na sjednici se raspravljalo o Nacionalnom programu za suzbijanje neprijavljenog rada 2020.-2023. Treba priznati da se u Programu napokon mogu naći konkretniji prijedlozi, posebice vezano uz podizanje svijesti o ovom problemu i potrebi pravilnog postupanja. Kad se govori o primjerima iz prakse vidimo da postoje prikriveni primjeri neprijavljenog rada kroz ugovore koji skrivaju radni odnos, kao što je ugovor o radu studenata, ugovor o djelu, te rad preko agencija za privremeno zapošljavanje. Uz to ne smije se smetnuti s uma da i dalje neki poslodavci prijavljuju radnike na minimalnu plaću dok im ostatak isplaćuju „na ruke“, što je također oblik djelomično neprijavljenog rada. Inventivnost ponekih poslodavaca u zloporabama ne prestaje iznenađivati, pa su tako izneseni primjeri onih koji radnicima isplate neoporezivi dodatak na plaću da bi od radnika tražili povrat ukupne ili dijela tako isplaćene gotovine. Na primjer, radniku se isplati 5.000 kuna neoporezivog dodatka na plaću pa se traži od njega da vrati poslodavcu 4.000 kuna. Ima li ljudska pohlepa granica? Problemi i dodatni prijedlozi rješenja bit će preneseni nadležnim tijelima s ciljem učinkovitijeg suzbijanja neprijavljenog rada. 

Verzija za ispis
 
Konstituiran Odbor mladih NHS-a - Matea Mikić, koordinatorica
Dana 9. ožujka 2020. godine ponovno je nakon višegodišnje stanke konstituiran Odbor mladih Nezavisnih hrvatskih sindikata. Svaki sindikat udružen u NHS je mogao predložiti jednog člana (od 18 do 35 godina) u Odbor mladih. Za sada je to učinilo 11 sindikata, te je Odbor mladih sazvan i uspješno konstituiran. Za koordinatora Odbora mladih je do kraja 2020. godine izabrana Matea Mikić, pravnica u Sindikatu grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske.
Odbor mladih bi trebao raditi na aktivnijem učlanjivanju mladih osoba u sindikate, ponajviše aktivnim zalaganjem na svojim radnim mjestima. Dokazano je da mladi nisu nezainteresirani, mladi žele biti dio kolektiva, ali potreban je drugačiji pristup. Mlade osobe ne možemo učlaniti na tradicionalne načine. Potrebno je pronaći nešto što mlade zanima (sportske igre, edukacije, rad na pomirenju poslovnog i privatnog života i sl.), i tako ih privući da zajedno radimo na ostvarenju boljih uvjeta rada. Zajedno, jer mladi ljudi vole aktivizam, žele biti uključeni i žele biti dio promjena. 

Verzija za ispis
 
Sredstva solidarnosti Sindikata - Članovi koristili oko 3 milijuna kuna
Kao jedna od pogodnosti članstva u Sindikatu grafičara jest i dodjela kratkoročnih pozajmica za članove Sindikata na temelju odredbi Pravilnika sredstava solidarnosti. U 2019. godini zaprimljeno je 439 zahtjeva za kratkoročne pozajmice. Odobreno je ukupno 435 pozajmica u ukupnom iznosu od 2,717.000,00 kuna. Mjesečno je u prosjeku odobreno 36 pozajmica u ukupnom mjesečnom iznosu od 226.416,66 kuna, a prosječni iznos pozajmice je 6.245,97 kune.
Broj odobrenih pozajmica smanjen je za oko 19% u odnosu na 2018. godinu. Ukupni iznos odobrenih sredstava smanjen je za oko 15% odnosno 509.000,00 kuna u odnosu na 2018. godinu.
Iz fonda za posmrtnine 2019. godine je isplaćeno ukupno 18.000 kn, dok je solidarnih pomoći za bolest člana ukupno isplaćeno 108.500,00 kn. 

Verzija za ispis
 
Konstituiran novi saziv Predsjedništva Sindikata
Dana 18. listopada 2019. godine u Domu Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske u Zagrebu održana je prva konstituirajuća sjednica Predsjedništva Sindikata. 

 • Novi organi Sindikata
 • Rekapitulacija 7. kongresa
 • Izbor dopredsjednika Predsjedništva Sindikata
 • Imenovanje članova Upravnog odbora sredstava solidarnosti
 • Korištenje novog naziva i vizualnog identiteta Sindikata
 • Vraćamo se na Mali Lošinj
Verzija za ispis Pročitajte više
 
Konstituirajuća sjednica Upravnog odbora sredstava solidarnosti (UOSS) - Odobreno 54.000,00 kuna solidarnih pomoći
Nakon što je Predsjedništvo Sindikata grafičara na svojoj prvoj sjednici, koja je održana 18. listopada 2019. godine izabralo članove Upravnog odbora sredstava solidarnosti Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske, 1. konstituirajuća sjednica Upravnog odbora održana je 8. studenoga 2019. godine.
Upravni odbor usvojio je Poslovnik o radu te je izabrao ostala tijela koja je dužan izabrati prema odredbama Pravilnika sredstava solidarnosti, odnosno predsjednika i zamjenika Upravnoga odbora te članove Kreditnog odbora, koji je zadužen za odobravanje pozajmica članovima Sindikata. 

 • Snježana Antolić predsjednica


Verzija za ispis Pročitajte više
 
Osnovne smjernice rada Sindikata, 2019. - 2023.
7. kongres je 27. rujna 2019. godine u svojem završnom dijelu donio Osnovne smjernice rada Sindikata u novom mandatnom razdoblju 2019.  2023. godine. Njima se u više točaka naznačuju temeljne aktivnosti rada našeg Sindikata iduće četiri godine, a koje se trebaju provesti na kroz sve njegove razine. 
Osnovni smjerovi našeg zajedničkog rada u idućem razdoblju su:  Organiziranje  Kolektivno pregovaranje i socijalni dijalog  Radno-pravna zaštita  Obrazovanje  Informiranje i komunikacija s članstvom  Jubilej 150 godina Sindikata  Razmatranje novih potencijalnih projekata  Fondovi Sindikata i solidarnost u korist članova  Očuvanje imovine i stabilno financijsko-materijalno poslovanje  Susreti radnika u tiskarstvu, komunikacijama, nakladništvu i medijima  Nacionalna razina  Međunarodna suradnja  Gradnja Sindikata radnika svih medijskih djelatnosti. 

 • Organiziranje 
 • Kolektivno pregovaranje i socijalni dijalog
 • Radno-pravna zaštita
 • Obrazovanje
 • Informiranje i komunikacija s članstvom 
 • Jubilej 150 godina Sindikata 
 • Potencijalni projekti
 • Fondovi Sindikata i solidarnost 
 • Imovina i financijsko-materijalno poslovanje
 • Susreti radnika u tiskarstvu, komunikacijama, nakladništvu i medijima 
 • Nacionalna razina 
 • Međunarodna suradnja
 • Gradnja Sindikata radnika svih medijskih djelatnosti Verzija za ispis Pročitajte više
 
Stranica: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »