Hrvatska
verzija


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Stranica: « 1 2 »
Mirovinska reforma - Usvojen paket zakona
Hrvatski sabor je 7. prosinca izglasao paket mirovinskih zakona, čime je formalno usvojena tzv. „mirovinska reforma“, koju je tijekom godine pripremilo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, ne uvažavajući pritom argumente sindikata, stručnjaka, a ni komentare dobivene u javnoj raspravi.
Skrećemo pozornost na neke bitne stvari.

 • Što se mijenja u uvjetima za ostvarivanje prava na mirovinu od 1. siječnja 2019.?
 • Što se mijenja u budućnosti?


Verzija za ispis Pročitajte više
 
Izmjene Ovršnog zakona
Jedna od najvećih novina Ovršnog zakona, koji će stupiti na snagu tijekom ove godine, je povratak ovršnog postupka u ruke sudova, ali se radi njihova rasterećenja zadržavaju javni bilježnici kao povjerenici suda. Tako će sud, nakon što zaprimi uredan prijedlog ovrhovoditelja, kroz automatsku dodjelu, spis dodijeliti javnom bilježniku prema abecednom redu. No, ovrhe preko noći više se neće moći događati jer će javni bilježnik dužnika morati dva puta obavijestiti o pokretanju ovrhe te mu dati 15 dana da dug plati ili ga ospori. Potom će cijeli spis vratiti na sud, koji će voditi daljnji postupak.

 • Ovrhe nad jedinom nekretninom sužene
 • Ovrhe nad plaćom radnika
 • Primanja izuzeta od ovrheVerzija za ispis Pročitajte više
 
U 2019. godini nastavljamo s aktivnostima u Projektu!
Krajem ožujka 2018. godine Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske potpisao je Ugovor o provedbi i financiranju projekta „Dijalog i znanje napredak grade“ sa svrhom poboljšanja socijalnog dijaloga kod poslodavaca kroz unapređivanje znanja i vještina naših sindikalnih povjerenika, članova radničkih vijeća i povjerenika za zaštitu na radu. Projekt je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. 
U sklopu projekta organizirali smo i održali jedan seminar na kojem su sudionici mogli steći znanja u području radnog zakonodavstva te smo održali tri radionice o temi komunikacijskih vještina, na kojima smo stjecali vještine dobrog i uspješnog komuniciranja s poslodavcem, članovima sindikata i svim radnicima. 

 • Osvješćujemo radnike o pravilnim načinima rada s teretima
 • I ove godine nastavljamo s edukacijom!


Verzija za ispis Pročitajte više
 
DES - Izborna skupština Sindikata grafičara u DES-u!
Kao priprema za Kongres Sindikata grafičara, koji se planira održati na jesen ove godine, 16. siječnja 2019. godine održana je izborna Skupština u sindikalnoj podružnici u Ustanovi za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju „DES“ iz Splita. 
Skupštini sindikalne podružnice nazočio je i predsjednik Sindikata grafičara Darije Hanzalek, koji je uvodno pojasnio značaj i važnost djelovanja sindikata i njegovog djelovanja u DES-u u cilju unapređenja prava radnika, te je ujedno zahvalio Danku Tresiću Pavičiću na iznimnom trudu i zalaganju za bolji položaj radnika u DES-u u proteklom razdoblju. 
Danko Tresić Pavičić je sindikalne članice i članove upoznao s djelovanjem i radom Sindikata grafičara u proteklom mandatu, te koristima koje sa sobom nosi članstvo u sindikatu.  Ujedno se osvrnuo na predstojeće kolektivne pregovore za novi Kolektivni ugovor u DES-u te su i članice i članovi sindikata dobili mogućnost izraziti svoje mišljenje, prijedloge i očekivanja u procesu kolektivnih pregovora.   
Naposljetku je Skupština za sindikalnog povjerenika u Ustanovi „DES“ za naredno razdoblje ponovno izabrala  Danka Tresića Pavičića. Želimo uspješan rad našem Danku i cijeloj sindikalnoj podružnici. 

Verzija za ispis
 
DES - Prvi sastanak pregovaračkog odbora sindikata s poslodavcem
Dana 16. siječnja 2019. godine održan je prvi sastanak pregovaračkog odbora sindikata s poslodavcem radi pregovaranja o novom Kolektivnom ugovoru u Ustanovi za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju „DES“ iz Splita, koji radnici kod tog poslodavca nemaju već više od dvije godine.  
Podsjetimo da Pregovarački odbor sindikata u Ustanovi „DES“ uz predstavnike Sindikata grafičara čine predstavnici četiri reprezentativna sindikata i to: Sindikata osoba s invaliditetom Hrvatske, Sindikata radnika Dalmacije – HUS i Sindikata turizma i usluga Hrvatske.


 • Novi kolektivni ugovor u DES-u do proljeća!Verzija za ispis Pročitajte više
 
OiV - Sklopljen Dodatak Kolektivnom ugovoru
U Narodnim novinama br. 4/2019. objavljen je Dodatak I. Kolektivnom ugovoru za radnike u Odašiljačima i vezama (dalje: Dodatak), koji je Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske s poslodavcem sklopio 13. prosinca 2018. godine.
Navedenim Dodatkom radnicima je otvorena mogućnost da sate prekovremenog rada zamijene sa slobodnim satima. Dakle, ako radnik želi da mu se za odrađene prekovremene sate rada ne isplati povećana plaća, već želi da svoje prekovremene sate zamijeni sa slobodnim satima, radnik će morati poslodavcu za tu opciju dati izričiti pristanak u pisanom obliku. Takvu pisanu privolu radnik će biti dužan dati najkasnije s danom predaje evidencije radnoga vremena. Svaki sat proveden u prekovremenom radu računat će se kao 1 sat i 30 minuta slobodnih sati. Svoje slobodne sate radnik će moći koristiti tako da ne remeti proces rada. 
S obzirom na to da je u prosincu 2018. godine izmijenjen Pravilnik o porezu na dohodak tako da poslodavci mogu radnicima isplatiti neoporezivi iznos nagrade za radne rezultate, novim Dodatkom Kolektivnom ugovoru ugovorena je takva mogućnost poslodavca. 
Ujedno je omogućeno roditelju (umjesto do sada samo majci) da se najmanji broj dana godišnjeg odmora poveća prema posebnim mjerilima na temelju posebnih socijalnih uvjeta. 
Dodatak Kolektivnom ugovoru se primjenjuje od 13. prosinca 2018. godine. 

Verzija za ispis
 
Tisak - U mirenju dogovoren dodatak od 5.000 kuna godišnje
U postupku mirenja povodom štrajka koji je Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske najavio (za 28. prosinca 2018. g.), 19. prosinca 2018. g. postignut je Sporazum s poslodavcem Tisak d.d. uz ostvarenje temeljnog zahtjeva. Dva dana kasnije potpisan je Dodatak Kolektivnom ugovoru za cijelu 2019. godinu, te je potvrđeno mirno rješenje. 

 • Dugi pregovori
 • Povećanje razine prava
 • Sindikat grafičara podnio teret akcijeVerzija za ispis Pročitajte više
 
Pojam diskriminacije i primjeri iz prakse
Pučka pravobraniteljica je 2017. g. otvorila 2.500 predmeta vezano za diskriminaciju, a najviše od tih predmeta je u području rada i zapošljavanja. „Trebam svježu krv“, „Prestari ste za ovo radno mjesto“ – samo su neke od neprimjerenih izjava  koje su radnici doživjeli. 

 • Što je diskriminacija?
 • Područje zabrane diskriminacije
 • Diskriminacijske osnove
 • Zaštita od diskriminacijeVerzija za ispis Pročitajte više
 
Radionica: Komunikacijske vještine kao ključan preduvjet za bolji socijalni dijalog
U okviru Projekta „Dijalog i znanje napredak grade“ koji je u potpunosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, održane su tri radionice pod nazivom „Komunikacijske vještine kao ključan preduvjet za bolji socijalni dijalog“. Radionicu je vodio dr. Hrvoje Kenfelj, koji već tridesetak godina pruža konzultantske usluge na području organizacijskog razvoja, upravljanja organizacijskom kulturom i upravljanja ljudskim resursima. 
Radionica je orijentirana na osvještavanje vlastitih i tuđih komunikacijskih potreba i obrazaca te proradu temeljnih komunikacijskih vještina. Sav sadržaj i aktivnosti u radionici su oblikovani kako bi osigurali potpunu fokusiranost na potrebe sudionika, te su se stoga pojedine radionice u nekim segmentima razlikovale, kako bi bile prilagođene sudionicima svake radionice. U svakoj radionici su korištene raznovrsne metode treninga poput stimulacije, igranje uloga… Kako bi svaki sudionik mogao interaktivno sudjelovati, na svakoj od tri radionice je sudjelovalo samo oko 20 sudionika.

 • Prva radionica Primošten, 26.-28. listopada 2018. g.
 • Druga radionica Selce, 16.-18. studenoga 2018. g.
 • Treća radionica Donja Stubica, 30. studenoga – 2. prosinca 2018. g.
 • ZaključakVerzija za ispis Pročitajte više
 
13. sjednica Predsjedništva - Priznanja za uspješno organiziranje
Trinaesta sjednica Predsjedništva Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske održana je u petak, 14. prosinca 2018. godine, u Domu Sindikata grafičara u Zagrebu. Drugom dijelu sjednice su, uz članove Predsjedništva, bili prisutni i članovi Nadzornog odbora, Statutarne komisije, regionalni povjerenici te sindikalni povjerenici.

 • Financijska izvješća
 • Pregled kolektivnih ugovora
 • Novi član Predsjedništva
 • Odluka o održavanju 40. SGI
 • Informacije o projektima
 • Priznanja za uspješno organiziranjeVerzija za ispis Pročitajte više
 
Stranica: « 1 2 »