English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Svečana Skupština Društva

Svečana Skupština održana je 19. svibnja 2016. godine u prostorijama Društva.
Nakon prigodnog uvodnog pozdrava, predsjednik Društva g. Stjepan Kolarić ukratko je ponovio najvažnije činjenice o Društvu, povijesti i radu tijekom proteklih 150 godina. Tajnik Društva Darko Nemec malo je detaljnije opisao cijeli projekt proslave ove obljetnice, s naglaskom na dijelove koji nisu mogli biti realizirani s obzirom na financijsku potporu koju nam je pružio samo Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti, a izostale su potpore Grada Zagreba i Ministarstva kulture.

Počasni članovi

Za počasne članove Društva, koji se prema Statutu biraju iz redova dugogodišnjih zaslužnih članova Društva te ostalih javnih, kulturnih i društveno-političkih djelatnika, izabrani su:

Nevenka Petković Sobjeslavski – Prvakinja kazališta Komedija iz Zagreba, jedina od predloženih koja nije bila i članica Sloge. Sa Slogom je surađivala dugi niz godina, prema zabilježenim podacima iz arhive, prvi nastup u Hrvatskom glazbenom zavodu bio je 1975., i od tada je prema slobodnoj procjeni, zajedno sa Slogom održala više desetaka nastupa u zemlji i inozemstvu.
Svetlana Krajna – Dirigentsku palicu od Zvonimira Penezića 1994. godine preuzima prof. Svetlana Krajna. Kao vrhunska stručnjakinja na svojem instrumentu (dombri – ruskom trzalačkom glazbalu s tri žice, sličnom balalajki), gospođa Krajna nesebično prenosi svoja iskustva, posebice mandolinistima, usavršavajući i ujednačavajući tako tehniku trzanja svih svirača. Koliko god su pokusi često bili naporni i “nezanimljivi” (u glazbenom smislu), toliko su bili djelotvorni i dugoročno korisni, pa stoga sadašnji dirigent Mladen Landau može svu pozornost usmjeriti prema glazbenom izražaju orkestra.

Zoja Radmilović – Još jedna od bivših članica Društva koja je vodila sekciju, koja, nažalost, danas više ne djeluje: sekcija ritmike i baleta. Generacije djevojčica prošle su njezinu školicu, okupljajući se ponedjeljkom i četvrtkom u dvorani Doma grafičar, učeći svoje prve plesne korake.

Darko Petrinjak – Nekadašnji član Društva, koji je davno kratko vrijeme svirao u Orkestru mandolinista i gitarista. Njegov prvi učitelj gitare bio je naš dugogodišnji voditelj gitara Branko Stiplošek. Petrinjak je ostao i dalje u kontaktu sa starim Društvom i rado se odazivao na naše koncerte, posljednji put prilikom proslave 140. godišnjice. Kad smo ga zvali na ovaj koncert, napisao je: vidim da svirate Kételbeya koji je bio na programu koncerta kada sam i ja sudjelovao kao član Društva (2. IV. 1969. – još čuvam program), no tada smo izvodili njegovu skladbu “Na perzijskom sajmu”. Dirigent je bio Jaroslav Skotak, a i tada je jednu točku imao duo gitara – moj prvi učitelj Branko Stiplošek i njegov tada najnapredniji učenik Nenad Klepac. Gost pjevač bio je Vice Vukov.

Darko Babić – Dugogodišnji član Sloge, koji je u Društvo došao još u svojim gimnazijskim danima. Dugi niz godina, gotovo četiri desetljeća bio je koncertni majstor u Orkestru mandolinista i gitarista, vodio je tečajeve mandoline, svirao u kvartetu, odnosno malom sastavu. Dugi niz godina sudjelovao je u radu Upravnog odbora, a godinama je bio i tajnik Društva. Kao organizator i pokretač mnogih aktivnosti u Društvu obilježio je nekoliko desetljeća našega rada, i na tome mu od srca zahvaljujemo. Na njegovu inicijativu Društvo je nakon Domovinskog rata ponovno vratilo staro ime – Sloga.

Branko Starc, skladatelj, dirigent i pedagog, bivši član Društva, posljednji dirigent našeg pjevačkog zbora, koji je, nažalost, prestao s radom sredinom 80-tih godina.
Počasnim članovima dodijeljene su prigodne Povelje, a na kraju su i svim aktivnim članovima Društva dodijeljene zahvalnice za nesebični rad i doprinos u promicanju amaterizma u glazbenoj kulturi.

Verzija za ispis Povratak na prethodnu stranicu