English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Odjel gospodarstva i usluga u Matice hrvatskih sindikata: Matica treba zastupati interese svih radnika

Sastanak Odjela gospodarstva i usluga Matice hrvatskih sindikata, čiji je član i Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske, održan je u srijedu 8. rujna 2010. godine u Zagrebu.

Referendum o Zakonu o radu i socijalno partnerstvo

Raspravljeno je aktualno stanje vezano uz Referendum o Zakonu o radu i socijalno partnerstvo. Poznato je kako sindikalne središnjice trenutno ne sudjeluju u radu GSV-a jer ne žele biti pokriće Vladi RH za donošenje jednostranih odluka. Vlada je isticanjem nebitnih formalnosti pokušala osporiti ispravnost prikupljenih potpisa za Referendum o Zakonu o radu, a taj pokušaj negativno je odjeknuo u cjelokupnoj javnosti. Oporba i sindikati traže referendum, vladajuća opcija očito ga ne bi provela. Predsjednik RH izašao je s prijedlogom da Sabor donese deklaraciju prema kojoj se neće u određenom periodu dirati u Zakon o radu, što bi imalo isti učinak kao da je Referendum proveden i uspio.  U međuvremenu Premijerka poziva sindikate na razgovor. 
Prijedlog Predsjednika RH ocijenjen je racionalnim, o tome je u sindikatima već ranije razmatramo, no treba biti oprezan jer velik dio građana smatra da Referendum ima širu dimenziju od pitanja produžene primjene kolektivnih ugovora, pa bi građani u neznanju takav razvoj događaja mogli tumačiti kao povlačenje i slabost sindikata.
Zaključeno je da je prihvatljivo rješenje pitanja (ne)provođenja Referenduma o izmjenama Zakona o radu na način da Sabor RH donese deklaraciju prema kojoj on neće u određenom periodu mijenjati Zakon o radu. Također središnjice bi trebale tražiti da se iz procedure povuku i izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju.

Voditi računa i o radnicima u privatnom sektoru

Preko 1,5 milijuna građana zaposleno, od čega oko 260 tisuća u javnom sektoru, 100 tisuća u javnim poduzećima, te oko 1.150 milijuna privatnom sektoru. Trenutno je oko milijun i 190 tisuća novih umirovljenika i gotovo 300 tisuća nezaposlenih. Postoje dvije kategorije radnika; oni zaposleni u državnim i javnim službama čije je zaposlenje vrlo sigurno, te oni u privatnom sektoru kojih je u dvije godine čak 80 tisuća ostalo bez posla i pada im razina prava. Stoga nije prihvatljivo da Matica hrvatskih sindikata, odnosno njezin predsjednik Vilim Ribić u svojim javnim nastupima ističe prvenstveno interese državnih i javnih službenika, te da zanemaruje interese radnika zaposlenih u privatnom sektoru, posebno jer su zamijećeni nastupi koji su čak suprotni interesima radnika u privatnom sektoru i javnim poduzećima.
 Odjel gospodarstva zahtjeva da Matica hrvatskih sindikata i njezin predsjednik u svojim javnim nastupima i akcijama jednako promoviraju interese radnika u javnom i privatnom sektoru, te da se suzdrže od izjava i prijedloga koji su na štetu radnika zaposlenih u privatnom sektoru. Matica mora početi adekvatno tretirati interese radništva u Republici Hrvatskoj kao cjelinu, a ne voditi računa samo o zaposlenima javnom sektoru (službama).

Potreban je demokratski način rada

Iznesen je niz problema u radu Matice hrvatskih sindikata.  Zamjera se što je "Analiza sustava zaposlenih u hrvatskom javnom sektoru"naručena bez prethodne odluke Malog vijeća, te jer je upotrijebljena u javnosti direktno na štetu radnika u javnim poduzećima iako je dio članova Matice zaposlen u javnim poduzećima. Također se zamjera iznošenje prijedloga o Porezu na banke bez da se prethodno konzultiralo sindikate banaka koji su također članovi Matice.
Kritički je ocijenjen način odlučivanja u Matici, posebice način vođenja sjednica od strane predsjednika, za kojeg je ocijenjeno da ne uvažava drugačija mišljenja i prijedloge, već ih odbacuje bez rasprave. Negativno je ocijenjeno što on na tiskovnim konferencijama često iznosi svoje osobne stavove umjesto prethodno definiranih stavova Matice. Mišljenje je da otvara previše fronti, jer u ime Matice proziva gotovo sve: od vlade, poslodavaca, HNB-a, do drugih sindikata. To nije mudro, ni konstruktivno. 
Konstatirano je da su sredstava u Matice dovoljna da se oformi stručna služba i zaposle kvalitetni stručnjaci, što je nužno učiniti odmah.
Zaključeno je da je potrebno je mijenjati politiku, organizaciju i metode rada unutar Matice hrvatskih sindikata, na način da se stavovi i odluke donose na odgovarajućim organima po predviđenoj proceduri, uvažavajući interese članstva svih sindikata koji čine Maticu, te da se tek nakon toga te odluke i stavovi prezentiraju prema radnicima i u javnost. U tu svrhu nužno je odmah oformiti stručne službe na razini Matice hrvatskih sindikata.

Verzija za ispis Povratak na prethodnu stranicu