English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Spekulativni kapital banaka - uzročnik je globalne krize

GRAFIČAR: Recite nam osnovne podatke o sebi – gdje ste rođeni, što ste po zanimanju, gdje sada radite, koje funkcije obavljate u sindikatu?
M. MULLER: Rođen sam u pograničnom mjestu, s oko 150.000 stanovnika, a od 15. do 19. godine školovao sam se za tipografa. 1968. godine učlanio sam se u sindikat i od 1972. počeo sam obavljati razne dužnosti kao sindikalac. 1978. izabran sam za glavnog tajnika našeg sindikata i 1990. preselio sam se u Pariz. Od 1992. godine prešao sam na rad u UNI, a od 2004. biran sam za predsjednika UNI– grafički sektor Europa, te istovremeno sam postao predsjednikom Svjetske federacije grafičara. Punih 14 godina radio sam kao grafičar na prelomu novina, a dugo godina aktivno radim u sindikalnom pokretu. U tom vremenu dobro sam spoznao brojne sindikalne probleme, posebice u Sektoru komunikacija UNI-grafički sektor.

UNI – grafički sektor

GRAFIČAR: Predstavite nam ukratko UNI-grafički sektor, kao međunarodnu organizaciju udruženih sindikata.
M. MULLER: UNI-grafički sektor ima oko milijun članova, a UNI okuplja 120 nacionalnih sindikata širom svijeta, s članstvom oko 150 milijuna radnika. Drago mi je što ne samo u Europi, nego i u cijelom svijetu postoji sindikalna solidarnost i želja za okrupnjavanjem sindikata, u čemu prednjači UNI kao globalna međunarodna asocijacija udruženih sindikata. UNI-grafički sektor ima dugu tradiciju. Stoga smo se posljednjih nekoliko godina ujedinili s kolegama u Europi, Americi i Aziji. Ostvarili smo i prve kontakte s kineskim sindikatima i s onima u Africi, ali to ide dosta sporo, jer nailazimo na otpor mnogih vlada u Africi.
GRAFIČAR: Kako gledate na globalnu i gospodarsku krizu koja najviše pogađa radnike? Koja je uloga UNI-ja i što konkretno poduzimate na području zaštite radničkih prava?
M. MULLER: Sadašnju krizu nije prouzročila proizvodnja, nego spekulativni potezi krupnog kapitala u svijetu, posebice u SAD-u. Nažalost, globalna se kriza odražava u financijskom smislu u većini nacionalnih gospodarstava, što najviše pogađa zaposlene radnike. Širom svijeta u industriji se otpuštaju radnici, smanjuje proizvodnja i plaće onih koji rade. U pogledu ove teške situacije golema je uloga Sindikata gdje se postavlja pitanje kako izaći iz krize? To je zasad vrlo teško predvidjeti, jer sindikat mora pomoći radnicima koji su, nažalost, nezaštićeni. Ni ekonomski forum u Davosu nije dao odgovor na ovo pitanje, kao ni vlade mnogih zemalja svijeta. Nije dobro davati državni novac iz proračuna bankama, kako bi se prevladala financijska kriza i inflacija na tržištu. Prioritet bi bio poticanje kupovne
moći građana. Ako želimo zadržati što više radnih mjesta, mora se osposobiti oporavak industrijskog sektora, kako bismo ostvarivali plaće i povećali sadašnju kupovnu moć. UNI-grafički sektor ne može povećati plaće, ali predlažem nacionalnim sindikatima da se više založe u svojim zemljama kako bi se kriza svela u realne okvire. Mi iz UNI-ja želimo upozoriti na veću moralnost i odgovornost bankarskog sustava i njegov spekulativni karakter, koji je bio uzročnik ove krize. Pa, neka nam oni istinski pomognu da čim prije prevladamo krizu u financijskom smislu.
GRAFIČAR: Kakva je dosadašnja suradnja našeg Sindikata s Vama i koja je uloga Sindikata grafičara Hrvatske u UNI-grafičkom sektoru?
M. MULLER: S vašim sindikatom dobro surađujemo,jer je on jedan od važnijih članova UNI-ja. Predsjednik Kolarić više je godina član naših organa i tijela, pa preko njega odlično komuniciramo. Vidimo da se tranzicija sindikata u Hrvatskoj uspješno provodi, što preporučujemo i drugim nacionalnim sindikatima (Solidarnost). Svagdje imamo slične probleme – otpuštanje radnika, smanjenje plaća, osposobljavanje radnika, kolektivni ugovori, te zategnuti odnosi s poslodavcima i vlastima. Nisam prvi put u Hrvatskoj, i svaki put vidim napredak, ne samo u sindikatu, već i u društvu. Ne vidim razlog zbog kojega Hrvatska već nije postala članicom Europske Unije, jer tada bi i naša suradnja bila još učinkovitija i dostupnija. Slični su nam problemi oko osipanja članstva u Hrvatskoj, a nešto više kod nas u Francuskoj. Ali, ohrabruje činjenica da se i kod vas događa okrupnjavanje i sindikalna solidarnost na nivou države. Vaš sindikat s tako dugom tradicijom, ravnopravan je član UNI-grafičkog sektora i svojim iskustvom pridonosi istinskom radu UNI-ja.

Opstanak grafičke struke

GRAFIČAR: Što poručujete brojnim čitateljima »Grafičara« i kolegama po struci u Hrvatskoj?
M. MULLER: Ima nade za grafičku struku i što se toga tiče, veliki sam optimist. Život ne stoji, nego evoluira, pa u naletu suvremenih tehnologija, grafičari moraju učiti i osposobljavati se za nova zanimanja. Prilikom posjeta vašim tiskarama i školi, uvidio sam da imate znanje, kao i tehnologiju na europskom nivou, pa mislim da budućnost grafičke struke u Hrvatskoj nije upitna! Trebali biste više raditi za inozemna tržišta, jer zato imate sve uvjete. I dalje će biti potrebe za čitanjem tiskanih i papirnatih proizvoda, i grafička će struka još dugo, dugo egzistirati na tržištu modernih komunikacija. Što se tiče budućnosti, veliki sam optimist. Drago mi je što sam imao priliku bolje upoznati vaš Sindikat i probleme s kojim se susrećete, s čime ću upoznati UNI-grafički sektor kao i kolege u Parizu.
GRAFIČAR: Pojasnite nam malo bolje Vaš profesionalni rad u sindikatu Filpac/cgt i UNI-grafički sektor?
M. MULLER: Radim u sindikatu grafičara Francuske (Filpac/cgt), koji trenutno ima 27.000 članova, kao generalni tajnik, a kolega Bruno
Chauveau je tajnik za međunarodne odnose ovog sindikata. To znači da sam profesionalno zaposlen u matičnom sindikatu, a volonterski radim kao predsjednik UNI-grafički sektor, – rekao nam je na kraju kolega Muller.

Verzija za ispis Povratak na prethodnu stranicu