English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Utvrđena sindikalna imovina za podjelu, sada je potreban sporazum središnjica
Dana 4. prosinca 2007. godine u prostorima Ureda za socijalno partnerstvo Republike Hrvatske održan je sastanak radne skupine sindikalnih središnjica za podjelu sindikalne imovine kojem su prisustvovali predstavnici svih sindikalnih središnjica osim predstavnika SSSH i Matice.
Koordinator radne skupine Ivica Ihas izvijestio je nazočne da je skupina utvrdila dvije grupe u sindikalne imovine. Prvu grupu čine nekretnine koje su bile u neprekidnom nespornom vlasništvu pojedinih sindikata tj. središnjica za koje se predlaže da se izuzmu postupka podjele i ostanu u vlasništvu njihovih dosadašnjih vlasnika. Takvih nekretnina je ukupno 6 a među njih spada i Dom Sindikata grafičara u Zagrebu koji pripada našem Sindikatu. Drugu grupu čine nekretnine koje ulaze u podjelu sindikalne imovine. Takvih nekretnina ima 71 i o njihovoj diobi bi sindikalne središnjice trebale pregovarati kako bi postigle dogovor o njihovoj podjeli. Ovime je radna grupa izvršila svoj zadatak s obzirom da je identificirana imovina za podjelu te je sada potrebno da sindikalne središnjice zajedno pokušaju postići dogovor.
Imajući u vidu suprotstavljene interese sindikalnih središnjica i činjenicu da se većina nekretnina nalazi u posjedu ili korištenju SSSH, teško je za očekivati da će središnjice uspjeti postići dogovor oko podjele 71 nekretnine. Skromnog smo mišljenja da bi središnjice u daljnjoj fazi trebale postići dogovor o ključu odnosno omjerima u kojima bi trebale stjecati vlasništvo nad nekretninama koje ulaze u podjelu te na temelju tog sporazuma zatražiti od države upis idealnih suvlasničkih dijelova, a nakon toga samostalno postupno dogovarati podjelu pojedinih nekretnina odnosno zamjenu suvlasničkih dijelova što će biti kontinuirani dugogodišnji proces. Očekivati da će središnjice u istom trenu postići dogovor oko podjele čak 71. nekretnine iluzorno je.
Dogovoreno je da će se zaključci radne skupine uputiti sindikalnim središnjicama, te da će koordinator radne skupine Ivica Ihas zajedno s predstavnikom Ureda za socijalno partnerstvo RH Vitomirom Begovićem održati sastanak sa predstavnicima Ureda za upravljanje državnom imovinom odnosno Državnog odvjetništva.
Posebnu temu činila je navodna prodaja Splitskog bedema Priuli od strane SSSH, o čemu su ostali članovi radne grupe saznali iz novinskih natpisa, te je zauzet jasan stav da nije primjereno jednostrano prodavati sindikalnu imovinu koja je ili bi mogla biti predmet raspodjele prije nego što se postigne konačan dogovor.
Verzija za ispis Povratak na prethodnu stranicu