English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
UNI Europa Grafički sektor - Intergraf - Poslodavci i sindikati konačno za zajedničkim stolom


Drugi prosinca 2008. godine bit će zapamćen u grafičkoj industriji Europe po prvom oficijelnom sastanku članova Izvršnog komiteta UNI Europa Grafičkog sektora i grafičke udruge poslodavaca na razini Europe pod nazivom INTERGRAF zato što do sada socijalnog dijaloga na toj razini nije bilo.

InterGraf

Intergraf je zamišljen 1923. godine u Švedskoj, a osnovan sedam godina kasnije u Berlinu, pod nazivom Međunarodna federacija poslodavaca tiska. Poslije drugog svjetskog rata, 1946. godine, sele sjedište u London i mijenjaju naziv u Međunarodnu poslodavačku grafičku asocijaciju, da bi se 1984. godine preselili u Brussel pod današnjim nazivom Međunarodna konfederacija za grafičku i srodne industrije (InterGraf).

U kompletnom sastavu

Sa sindikalne strane sastanku su nazočili: Steve Sibbald, Bernard Rutter i Simon Dubbins (predsjednik) iz UK, Bruno Chauveau, Francuska, Stjepan Kolarić, Hrvatska, Joaquina Rodriguez, Španjolska, Pertti Raitoharju, Finska, Hans-Joachim Schulze, Njemačka, Pier Verderio, Italija i Nicola Konstantino, UNI-E grafički sektor. Poslodavce su predstavljali Havard Grjotheim (predsjednik), Norveška, Thomas Struckmeier, Njemačka, Giulio Olivotto, Italija, Miklos Balog, Mađarska i Beatrice Klose, Intergraf.

Suzdržano o plaćama

Na dnevnom redu zajedničke sjednice raspravljalo se o profesionalnom obrazovanju, pitanjima alokacije i transferu proizvodnje u jugoistočnu Aziju te smanjenju potreba za čistom grafičkom industrijom i orijentacijom prema komunikacijama.
Zajednički je stav obiju strana da je profesionalno obrazovanje izuzetno važno područje s obzirom na brzi razvoj tehnike i tehnologije i činjenicu da u sektoru prednjači starija radna snaga. Pojavljuje se manjak vještina te mnogi radnici postaju suvišni za zanimanja koja imaju. Profesionalno obrazovanje treba prilagoditi digitalnoj sferi koja ubrzano preuzima primat u ovom dijelu usluga iako se pojavila prije samo dvadesetak godina. Obrazovati radnu snagu u ovom sektoru putem kolektivnih ugovora i sporazuma ili, kako je to u jednom dijelu zemalja riješeno zakonom, postavilo se kao pitanje. Na ovom području izražena je obostrana želja za socijalnim dijalogom na europskoj razini i utvrđivanje zajedničkog standarda.
Za razliku od profesionalnog obrazovanja, poslodavci baš i nisu bili spremni previše razgovarati, bar ne u ovom trenutku, o sporazumu na europskoj razini o politici plaća. Na kraju je dogovorena bipartitna radna skupina koja će pripremiti platformu za daljnji socijalni dijalog na europskoj razini u grafičkom sektoru.

Verzija za ispis Povratak na prethodnu stranicu