English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Osam sindikata nezadovoljno vođenjem Matice hrvatskih sindikata

Sindikati prijete izlaskom iz Matice zbog autokratskog vladanja predsjednika Vilima Ribića.

Osam sindikata učlanjenih u Maticu hrvatskih sindikata, napustit će tu središnjicu u roku od dva mjeseca. Prije izlaska iz središnjice, iniciranog nezadovoljstvom radom Vilima Ribića, predsjednika Matice, sindikati će svoje zahtjeve pokušati objasniti na Velikom vijeću Matice. Traže ostavku Ribića kojemu zamjeraju autokratsko vođenje središnjice, prekoračenje ovlasti, ignoriranje stajališta i interesa manjih sindikata, netransparentnost rada, kao i preveliku bliskost s vladajućom političkom strankom. Navode kako se odluke Matice donose na osobnoj razini, a tek se naknadno traži potvrda tih odluka od strane učlanjenih sindikata, odnosno papirnato pokriće. Ostvari li se najavljeni izlazak, ta će središnjica s brojke od 93 tisuće članova iz zadnjeg prebrojavanja pasti na 40-ak tisuća članova. Naime, već je ranije iz te centrale izišlo nekoliko sindikata.
»Matica je u kriznom stanju. Mi smo je, kao predstavnici osam udruženih sindikata, protekle dvije godine pokušavali transformirati u demokratsku organizaciju nastojeći naše ‘bračne’ probleme riješiti unutar kuće«, poručio je Stjepan Kolarić, predsjednik Sindikata grafičara i zamjenik predsjednika Matice u ostavci.
U slučaju izlaska većine sindikata, u Matici bi ostao njen »osnivački kostur« – odnosno sindikati obrazovne vertikale i medicinske sestre. Osam nezadovoljnih sindikata ostali bi izvan središnjica jer su nezadovoljni radom svih pet sindikalnih centrala i smatraju da su izigrali radništvo i građane koji su lani potpisali zahtjev za referendum o Zakonu o radu. Obezvrijedili su odluku Svesindikalnog sabora o provedbi referenduma o općem štrajku, te »ubili« 1. svibnja kao Praznik rada.
Politikom koju provode, sindikalni čelnici »čuvaju rejting Vlade, a sindikalni rejting su spustili na dno, tako da je danas sramota reći da si sindikalac«, objašnjava Jadranka Ivezić iz Sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi, dodajući kako je ne bi iznenadilo da u novinama osvane oglas petorice čelnika s podrškom Vladi.
Iako je sjednicu Malog vijeća Matice na kojoj su tražili raspravu o radu čelništva, napustilo devet sindikata, suspendirana je jedino Spomenka Avberšek, predsjednica Sindikata zdravstva i socijalne skrbi. Ostali se pitaju, zbog čega ona, a ne svi koji otvoreno traže promjene u Matici. Sama Avberšek ističe kako su nezadovoljni i sindikati dvije godine »bili fikusi u Matici«, a što se tiče suspenzije »mogu joj staviti soli na rep«.


Preneseno: Novi list od 21.05.2011, autor Gabrijela Galić

 

Verzija za ispis Povratak na prethodnu stranicu