English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Sindikat i kriza - Zadovoljavaju li dosadašnje akcije?

Vlada Republike Hrvatske predviđa za ovu godinu blagi oporavak gospodarskih aktivnosti te porast bruto-društvenog proizvoda za 0,5 posto. Ostvarivanjem tih prognoza Hrvatska pridružila bi se većini zemalja koje postupno izlaze iz krize. Međutim, razvoj događaja govori kako su u pravu nezavisni analitičari koji predviđaju da će se ove godine nastaviti s produbljavanjme krize. Svakodnevno stižu vijesti o zatvaranju tvrtki i povećanju broja nezaposlenih, provođenje akcije za stimuliranje proizvodnje zapinje na kojekakivm fomalnim zaprekama ( kao što je donošenje provedbenih propisa), a ministar Šuker kao najveće postignuće navodi «uspješno» zaduživanje Hrvatske i dizanje novih kredita. Jedan od pokazatelja općeg stanja gospodarstva je podatak da je u siječnju prodano svega 2.500 automobila, dvostruko manje nego katoastrofalnog siječnja prošle godine u kojem je već prepolovljena kupnja automobila. Pri tome, ne trebamo biti opsjednuti provođenjem akcija  protiv korupcije, koje su svakako prijeko potrebne, no te akcije nas neće izvući iz gospodarske krize.

Promatrači ili aktivni sudionici?

 Osnovna zadaća sindikata je zaštita prava radnika, dakle zaštita  prava na rad, prava da se rad  plaća te prava da se radi pod odgovarajućim uvjetima. Izvorno, sindikat se ne treba uplitati u vođenje neke tvrtke, za što su plaćeni, a često puta i preplaćeni različiti menadžeri, niti u vođenje gospodarske politike na razini  države o čemu se treba birnuti državni (vrlo glomazni aparat) koji svi mi masno plaćamo putem poreza, što više kriznog poreza.
 Međutim, u situaciju kada kola očigledno klize nizbrdo, postavlja se ptianje može li se sindikat zadovoljiti svojom dosadašnjom ulogom, koja se često puta svodi na ulogu promatrača, odnosno glasnogovornika ojađenih ljudi koji su ostali bez posla ili rade a ne primaju plaću.
 Može li sindikat, pri tome mislimo na svaki pojedinačni sindikat ali i sindikat u cjelini, poduzeti neke druge akcije. Vidjeti kakva su iskustva sindikata u zemljama koja su također pogođena krizom. Kakve su akcije oni poduzimali Može li se orgnizirati sindikalno savjetovanje na kojem će se raspravljati o gospodarskom stanju u Hrvatskoj i mjerama kako izaći iz krize? Istina da su takva savjetovanja organizirali ekonomski stručnjaci i istina je da od njih nije bilo nikakve koristi, no bolje je poduzimati ikakve nego nikakve akcije.
 Osnovno je pitanje dakle da li se sindikat može zadovoljiti svojom sadašnjom, dobrim dijelom pasivnom pozicijom, ili se moraju potražiti neki novi načini djelovanja, kako bi se s pozicije onih koji žive od svog rada, predložila neka nova rješenja.

Verzija za ispis Povratak na prethodnu stranicu