English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Rebalans proračuna
Sve se posložilo! Topla zima koja je smanjila troškove za grijanje i omo-gućila raniji početak turističke sezone, porast prometa zbog gospodarske živosti u regionalnom okruženju, rast domaćih investicija i osobne potrošnje, dobrano su iznad plana napunili državni proračun.

Gospodarski rast 7%

Investicije u cestogradnju, povrat miro-vina, rast zaposlenosti, dobici na tržišti-ma kapitala (koje je uz ostalo potaknula i javna ponuda Ininih dionica) doveli su polugodišnji gospodarski rast na 7 posto, što je posredno dobrano prepunilo i dr-žavnu blagajnu. Ona je konsolidirana na općoj razini, funkcionira državna riznica i smanjena je porezna evazija.

Prihvatljivi rokovi plaćanja

Novca ima toliko da se Vlada može pokušati svidjeti svima kao što je to nastojala i za cijelog svog mandata. Sretna je okolnost što to može raditi svježim nov-cem jer bi u predizbornom vremenu slično napravila i s onim što bi im stajalo na ras-polaganju. Ovako mogu sa 1,1 milijardom kuna smanjivati proračunski deficit na 2,6 posto i time dodatno odobrovoljiti partne-re iz Međunarodnog monetarnog fonda i Europske unije. Poslodavci, osobito oni iz farmaceutske branše, nisu imali kuda nego jednoglasno podržati 1,2 milijarde za dug dobavljačima lijekova i najavu dodatnih 500 milijuna kojima zdravstvo mora odr-žati prihvatljive rokove plaćanja.

Zadovoljni sindikati u javnom sektoru?

Sindikati u javnom sektoru su preza-dovoljni većim regresima, božićnica-ma, naknadama za nezaposlene. Zatim, novcem koji će njihovi članovi dobiti za prava iz kolektivnih ugovora koja im nije priznala bivša Vlada. Sadašnja je u tu svr-hu morala već dati 1,5 milijardi kuna, a u Ministarstvu financija tvrde da takvih "kostura u ormaru" više nema.

Udvaranje braniteljima i njihovim udrugama

Ostalo je i novca za dodatno udvaranje braniteljima i njihovim udrugama, poljoprivrednicima, stanovnicima otoka itd. Veći prihodi potaknut će raspravu o tome što činiti u idućoj godini. Svaka vla-da se u takvoj situaciji nađe pred poveća-nim zahtjevima proračunskih korisnika.

Porezno rasterećenje i manji doprinosi!?

Poslodavci će s pravom tražiti porezno rasterećenje ili barem manje doprino-se. Analitičari kažu da treba dalje demon-tirati državni kompleks u privredi jer se još jedanput pokazalo da je privatni sektor efikasniji i, posredno, bolji punjač držav-ne blagajne. To je, kako tvrde, važnije nego inzistirati na akcijama poput Hitro-reza. No i njemu je jasno da je riječ o predizbornom razdoblju koje treba prebroditi bez većih potresa.

Verzija za ispis Povratak na prethodnu stranicu