English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Hitrorez kao "hitrozez" za hrvatske građane
Potaknuti neshvatljivim i neprihvatljivim rješenjima koja predlaže HITROREZ, Sindikalne središnjice zahtijevaju od Vlade RH da žurno odbaci prijedloge koji će posljedično utjecati na ugrožavanje načela socijalne države, socijalne pravde i socijalne zaštite.
Sindikati se oštro protive pokušajima da se pod izlikom ukidanja zastarjelih i suvišnih zakonskih i podzakonskih propisa zapravo vrši krajnja deregulacija prava radnika i građanina.
U prilog tome govori i prijedlog o liberalizaciji odvjetničkih tarifa, čime se ugrožava pravo građanina na pravnu zaštitu. Umjesto da je Vlada RH prihvatila višegodišnje zahtjeve i prijedloge sindikata o ukidanju prava Odvjet-ničke komore da na monopolistički način određuje odvjetničke tarife, i time omogući pristup odvjetničkim uslugama svakom građaninu, Vlada RH svojim prijedlozima o liberalizaciji odvjetničkih tarifa zapravo pogoduje odvjetničkom lobiju. Sindikati s pravom od Vlade RH očekuju da brani javni interes, a javni interes je dostupnost pravne zaštite neovisno o financijskoj moći pojedinog građanina.
Sindikati se također ne slažu s prijedlogom da se poslodavce oslobodi obveze izrade procjene opasnosti s ciljem financijskih ušteda. Očuvanje zdravlja radnika i čuvanje ljudskih života najbolja je financijska ušteda. Činjeni-ca je da je područje zaštite na radu u Hrvat-skoj na niskim razinama, te da i poslodavci i sindikati u Hrvatskoj moraju uložiti dodatne napore na provedbi mjera zaštite na radu. Srednjoročno i dugoročno, to također znači financijsku uštedu.

Verzija za ispis Povratak na prethodnu stranicu