English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Povećana minimalna plaća
Minimalna plaća za iduću godinu raste pet posto i iznosit će 3.439,80 kuna bruto, što je u neto iznosu 2.751,84 kune. Radnik će dobiti 131 kunu više nego u ovoj godini u kojoj neto minimalac iznosio 2.620,80 kuna. Sindikati ostaju kod svog zahtjeva da minimalna plaća iznosi 45% od prosječne plaće u prvih 8 mjeseci, što bi iznosilo 3.609,00 kuna. 

Dodaci ne ulaze u minimalac

Minimalna plaća će se uvećavati za prekovremeni rad, noćni rad i rad nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi. Dakle, navedeni dodaci se obračunavaju na iznos minimalne plaće. No, na iznos minimalne plaće ne obračunava se dodatak za otežane uvjete rada, na što su sindikati upozorili. 

Radnicima 131 kuna, a poslodavcima 295 kuna

Poslodavci koji su cijele ove godine radnicima isplaćivali minimalac osigurana je fiskalna olakšica. Poslodavcima neće biti umanjen samo doprinos za zdravstveno osiguranje, već će im biti umanjeni ukupni doprinosi. Naime, na buduću minimalnu plaću poslodavci državi trebaju platiti ukupno 591,65 kuna doprinosa za zdravstveno osiguranje, zapošljavanje i zaštitu na radu. No, poslodavcu koji je cijelu godinu isplaćivao minimalnu plaću, država će oprostiti 295,83 kn. Dakle, trošak tog poslodavca na doprinose iznosit će 295,82 kn. 
Radnik će u netu primati 131 kn više, a za taj rast neto plaće poslodavci će uštedjeti 295,82 kn. Stoga se postavlja pitanje tko je tu na dobitku i zašto poslodavci negoduju zbog povećanja minimalne plaće. 

Verzija za ispis Povratak na prethodnu stranicu
 


Trenutno nema anketa.

Upišite se na mailing listu i primajte redovite obavijesti na email

email adresa: