English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Rad na otvorenom u uvjetima visokih temperatura
U suradnji s Nezavisnim sindikatima Hrvatske, Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu organizirao je edukacijski seminar na temu "Rad na otvorenom u uvjetima visokih temperatura". Seminaru je prisustvovalo i nekoliko članova našeg Sindikata. Budući da dolazi vrijeme izrazito visokih temperatura, a neki našli članovi rade na otvorenom u takvim uvjetima, seminar je bio izrazito koristan.

Zdravstveni učinci rada na otvorenom u uvjetima visokih temperatura

Kako bi čovjek mogao raditi na otvorenom u uvjetima visokih temperatura, prije svega je nužna prilagodba organizma na normalno funkcioniranje u novim uvjetima okoliša. Minimum trajanja te prilagodbe je oko 3-5 dana, dok će se većina aklimatizirati tek nakon 7-14 dana. 
No, nažalost, većina radnika počinje raditi u takvim uvjetima i prije aklimatizacije. Stoga su česte pojave zdravstvenih tegoba, kao što su dehidracija, prolazni toplinski umor, toplinski grčevi, toplinska iscrpljenost, toplinski udar, sunčanica, kožne promjene. Sve imaju neke zajedničke simptome kao što su: mučnina i povraćanje, gubitak svijesti, nesvjestica, žeđ, ubrzan puls i disanje. Postupak prve pomoći je također sličan, a to znači da je osobi potrebno dati dovoljno vode i skloniti je od sunca. Naravno, nužan je odmor koji kod toplinske iscrpljenosti i težih tegoba treba potrajati nekoliko dana.
Mlađi od 18 godina, trudnice i kronični bolesnici ne smiju raditi u nepovoljnoj mikroklimi. Ostale osobe koje su upućene na takav rad se moraju pridržavati nekoliko pravila, a to znači prije svega da ne bi smjele konzumirati alkohol, pića s kofeinom i gazirane napitke. Izrazito je važna pravilna prehrana, koja se najviše treba sastojati od ugljikohidrata i masti, te se ne preporučuje jesti neposredno prije fizičkog rada, jer hrana diže tjelesnu temperaturu. Naravno, bitno je piti što više tekućine i kada ne osjećamo žeđ. Pri izloženosti suncu treba koristiti zaštitne kreme, pokrivala za glavu s obodom i nositi laganiju odjeću.
Poslodavci, jednako kao i radnici, moraju biti svjesni opasnosti rada u uvjetima visokih temperatura. Stoga je potrebno osigurati vrijeme za aklimatizaciju novih radnika, osigurati prilagođeno trajanje i uvjete za odmor, osigurati dostupnost rashlađenih pića i provesti tečaj i praktično uvježbavanje prve pomoći kako bi radnici prepoznali simptome toplinskog stresa i pružili unesrećenima adekvatnu prvu pomoć. 

Parametri rada na otvorenom

Parametri rada na otvorenom u uvjetima visokih temperatura su temperatura zraka, temperatura sunčevog zračenja, strujanje zraka, relativna vlaga zraka, metabolička toplina i izolacijska svojstva odjeće. Kombinacija i međusobni utjecaj tih parametara određuju koliko će nam zapravo biti vruće. 
Toplinski indeksi služe za procjenu uvjeta rada na otvorenom i izražavaju se u °C. Jedan od najpoznatijih je Humideks indeks. Služi za analizu rada: temperaturu i relativnu vlagu zraka. Mjeri se na radnom mjestu s najvećim toplinskim stresom. (temperatura radnog okoliša min. 26 °C ili Humideks min. 30 °C) 
Humideks Toplinska udobnost
do 29 Zona toplinske udobnosti
30-39 Osjećaj toplinske neudobnosti
40-45 Osjećaj jake neudobnosti, izbjegavati fizičke napore
oko 45 Opasno daljnje izlaganje

Preporuke za organizaciju rada na otvorenom

Zamjena teškog fizičkog rada strojevima
Provođenje aklimatizacije radnika
Uvođenje dodatne radne snage, rotacija poslova
Osiguranje prostorije za odmor
Izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana, organiziranje rada u smjenama
Smanjenje emisije toplinskog zračenja s vrućih površina
Skidanje zaštitne odjeće za vrijeme pauze
Osiguranje dovoljne količine napitaka
Osposobljavanje potrebnog broja radnika za pružanje prve pomoći

Verzija za ispis Povratak na prethodnu stranicu