English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Četiri stavke ugovora o radu koje morate pročitati
Potpisivanje ugovora o radu nije mala stvar. Bez obzira na to što ste definirali visinu plaće, radno vrijeme i opis posla, ugovor još uvijek može skrivati zamke koje vam trenutačno ne djeluju važno, ali dugoročno mogu biti itekako nezgodne, posebno ako odlučite promijeniti posao.
Prije nego što potpišite ugovor, obavezno ga detaljno pročitajte. Treba pripaziti na sve, od toga koji je točan naziv vaše radne pozicije, kako je definiran opis posla, pa sve do ove četiri stavke:

1. Zabrana natjecanja

Onemogućuje radnicima odlazak u konkurentsku tvrtku u određenom vremenskom razdoblju. Bilo bi dobro da odmah znate ili pitate tko su konkurenti vašeg poslodavca kako se u budućnosti ne biste našli u nezgodnoj situaciji.

2. Čuvanje poslovne tajne

Poslodavac vas ima pravo obvezati da za vrijeme trajanja ugovora, ali i nakon prestanka ugovora, ne smijete koristiti ili otkrivati podatke do kojih ste došli tijekom rada u njegovoj tvrtki. U takvu poslovnu tajnu obično spadaju podaci o klijentima i poslovni planovi tvrtke.

3. Intelektualno vlasništvo i autorska prava

Sve što izradite za poslodavca, uključujući i softver, pripada poslodavcu i bez njegova odobrenja ne možete to koristiti u druge svrhe.

4. Profesionalno usavršavanje

Ako vam poslodavac financira profesionalno usavršavanje, ugovorom možete definirati vremensko razdoblje u kojem ne smijete napustiti tvrtku u kojoj radite. Tako poslodavac osigurava da će mu se isplatiti uložena investicija u vaše znanje.

Pažljivo čitajte ugovore o radu – u njima pišu ozbiljnije stvari nego što vam se na prvi pogled čini. 

Verzija za ispis Povratak na prethodnu stranicu