English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
GLOBALNI MEDIJI - Četvrta poluga vlasti

Mnogi borci za slobodu shvatili su važnost nezavisnih i slobodnih medija. Jer, primjerice, TV stanice poput TeleSur, Al-Mayadeen, Press TV, Russia Today štite slobodu mnogo efikasnije od bilo kojeg oružja. Danas, poznato je, najvažnija točka geopolitike je izbor između jednopolarnog svijeta pod vlašću SAD-a (što Amerikanci nazivaju "Full Spectrum Dominance") i višepolarnog svijeta koji omogućuje nekoliko središnjih vlasti. S ekonomskog aspekta, svijet je već odavno višepolaran: udio SAD-a u svjetskom BND-u čini svega 18% (podatak iz 2013. g.), a prema nepotpunim podacima, izgleda da je nastavio pad i u 2014. godini. Ako je tako, kako onda i dalje dominiraju svijetom?
Ogromni vojni rashodi ne objašnjavaju dominaciju, pa ni strah od vojnih konflikata koje raspaljuju SAD. Prvi magični instrument dominacije bio je dolar, koji se tiska po volji Federalnih rezervi SAD-a, bukvalno u neograničenim količinama, a bez otpora svijeta. Iako je dolar samo papir, bez ikakvog pokrića u zlatu ili robi, bio prihvaćen kao svjetska valuta, i tako je Amerika neograničeno pljačkala pokorni dio našeg planeta.
Drugo superoružje kojim Amerika upravlja jesu mediji, pri čemu većina analitičara ne shvaća koliko je važan i značajan njihov utjecaj. Holivud je, primjerice, najfantastičniji propagandni stroj u svijetu: osvaja srca i drži ih pod kontrolom, namećući svoje standarde u doživljavanju stvarnosti. U ove standarde spadaju: način razmišljanja, način odijevanja, način ishrane, odnosno sugeriranje što treba jesti i piti, i kako izraziti neslaganje i nečijom dominacijom. Naravno, tako da se prosvjedom ništa ne promijeni.

Propaganda ili "crno novinarstvo"

Koristeći alegorije made in USA, zajedno sa simbolikom i metaforama, postajemo dio američkog sustava. Blagodareći djelatnosti CIA-e, pod kontrolom SAD-a našli su se svi važniji svjetski mediji. Potpuna kontrola nad "četvrtom vlašću", kako ponekad nazivaju medije, od obavještajnih službi, atlantističkih institucija "svjetske vlade", banaka, korporacija, pojedinih tajkuna, pretvorila ih je u svojevrsnu svjetsku političku "petu kolonu".
U knjizi "Potkupljeni novinari" navodi se da CIA plaća za manipulaciju vijestima, što je redovna praksa u njemačkim, ali i u drugim medijima. Što se događa u državama manje moći od Njemačke, može se samo pretpostaviti. Globalna uprava nad medijima svijeta omogućuje SAD-u da bijelo predstavlja kao crno, i obratno. To otvoreno tvrdi i Hugo Ulfkotte, bivši savjetnik Helmuta Kohla i autor spomenute knjige: "Ja sam lagao, prodavao, uzimao novac i krio od društva istinu. To što sam ja radio nije bilo novinarstvo, već propaganda, "crno novinarstvo". Sustav kupovine novinara u Njemačkoj uopće nije tajna. Naime, u svakoj važnijoj redakciji postoje formulari s prijavama članaka. Popuniš, pošalješ u bilo koji fond koji financira SAD i stići će basnoslovni honorar, besplatna avionska karta za SAD, plaćen hotel s pet zvjezdica, pun prelijepih prostitutki. Ako imaš problem s izborom teme članka, "odmah se zna što se od tebe traži." Pored toga, svi urednici, komentatori, kolumnisti centralnih njemačkih medija su članovi proameričkih organizacija – poput Trilateralne komisije, Aspenskog instituta, Njemačkog fonda Maršal (inače američki štab) i mnoštva drugih.“
Ulfkotte je, na primjer, u svojoj knjizi priznao da su mu jednom prigodom u kancelariju ušla dva suradnika njemačke tajne službe BND-a (što je filijala CIA-e) i od riječi do riječi mu izdiktirala tekst o "tajnoj libijskoj proizvodnji kemijskog oružja," pod koji se potpisao. Poslije dva dana, sve novinske agencije, veće novine u svijetu, te vodeće TV stanice reemitirale su vijest, i ona je postala osnova za agresiju NATO-a na Libiju.

"Mi stvaramo realnost"

Posebno je zanimljiv sljedeći detalj. Naime, Hugo Ulfkotte je pratio Helmuta Kohla prilikom njegova posjeta Jordanu. Razgovoru njemačkog kancelara s jordanskim kraljem prisustvovao je i predsjednik Izraela. Ulfkotte se počeo pozdravljati s "prijateljima" novinarima i političarima (znao je da svi rade za CIA-u i Mosad), ali su mu brzo kazali da se vrati na svoje mjesto jer otkriva tko od novinara radi za tajne službe, a njih nije bilo malo.
Da bi se shvatile dimenzije kontrole nad medijima, potrebno je podsjetiti se fraze Karla Rova (2004.), kada je bio savjetnik za sigurnost Georga Busha. Tada je kazao: "Mi smo sada imperij i stvaramo svoju vlastitu realnost. I dok vi proučavate tu realnost, analizirate, mi radimo i opet stvaramo nove realnosti, koje možete proučavati na način kako vama odgovara, i ništa više. Mi smo stvaraoci povijesti. I vama ostaje samo da proučavate naše djelovanje. Pored svega, sve vijesti se stvaraju na kompjuterima s američkim operativnim sustavima (Microsoft, Apple) i mnogi korisnici, uključujući i protivnike SAD-a, komuniciraju koristeći sredstva i mreže koje kontrolira CIA.
Iako je, dakle, Amerika izgubila ekonomsku dominaciju (preuzela je Kina), čime se otvorila mogućnost za stvaranje višepolarnog svijeta, potrebno je razmisliti što je najvažnije u takvome procesu. Naime, grupa autora ističe da se ovdje ekonomija mora ostaviti po strani i obratiti pozornost na medije, jer oni mogu zatvoriti put k pravednijem poretku.

Tko nije s njima – protiv njih je!

Američki mediji dobili su konkurenciju u vidu TV stanica Russia Today i Press TV, ali je to samo šaka pijeska za tsunami koji bi uzdrmao medijski imperij SAD-a. Russia Today planira uskoro pokrenuti program na njemačkom i francuskom jeziku, što jest nešto, ali nije dovoljno. Zaista je paradoks da je centralni element američkog suvremenog mita – sloboda medija, koje nema! Inače, svi alternativni izvori informacija predstavljaju veliku opasnost za monopol SAD-a, koji koriste za prikazivanje stvarnosti kako odgovara toj državi. Zato SAD predstavlja u crnom svjetlu sve svoje konkurente ("mafija", "teroristi" i sl.). Zanimljivo je da često nezavisni novinari, pisci i znanstvenici za medije rade i besplatno, samo iz moralnih uvjerenja i osjećanja duga prema društvu. Jer, ako naše raspoloženje bude unipolarno, i svijet će biti takav.

Verzija za ispis Povratak na prethodnu stranicu