English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Muke nakladničke - Knjiga i politika

Živimo u vrijeme ofenzivnog nastupanja kapitalizma ne samo kao ekonomske prakse, nego još više kao spasonosne ideologije. Svako prevedeno djelo treba podržavati tu ideologiju, čiji program ispiranja mozgova ne zaostaje za strasnom samouvjerenošću naših nekadašnjih usrećitelja. Zapadu nikada dosta divljenja i pohvala, pogotovo u godinama krize, što bi pisci iz siromašnih i zaostalih zemalja morali osjećati kao samorazumljivu dužnost.
Nakladnici su, zato, posebno zainteresirani za “istinske disidente”, žrtve diktatorskih režima, svjedoke surovog proganjanja i stradanja. Publika takva štiva guta s dvostrukom korišću, sretna što sama ne trpi nasilje primitivnih despota (njeni su mnogo diskretniji i uspješniji), čemu treba dodati i slasti prisustvovanja gladijatorskim predstavama. Ovakvu joj je prijatnost, nekada, priredio nobelovac A. I. Solženjicin, ali je uživanje prekratko trajalo. Naime, stari, pronicljivi promatrač i nemilosrdni sudija (Solženjicin), u svome govoru na Harvardu, iznio je neka svoja gorka zapažanja o zapadnoj civilizaciji, zbog čega je pao u nemilost da ostatak izgnanstva provede kao izopćenik na visokim zidovima ograđenom imanju u Vermontu. Tada mu se otkrila jedna danas svima znana istina: pod parolom borbe protiv komunističkog samovlašća, Zapad je udarao na Rusiju. Vrativši se u domovinu, pisac ”Gulaga” primio je visoko odlikovanje za svoj rad, na užasavanje tzv. slobodnog svijeta.

Prevoditelji i nakladnici

Zadovolji li navedena ”preegzistentna mjerila”, ideal duhovne nerazvijenosti i političke ispravnosti, prevedena knjiga će, možda, savladati otpor provincijskog čitatelja, a na autoru je da pazi kako se ponaša, da se kloni istupa sličnog Solženjicinu, i sličnih skandala.
Nešto slično dogodilo se jednom našem piscu koji je skrenuo pažnju velikog opozicijskog svijeta stavom prema režimu Slobodana Miloševića.
Kritički odnos predstavljen je kao herojski čin, a hrabrost podrazumijeva stradalništvo. Prijevod njegovoga romana na engleski je ugledao svjetlo dana, a onda su uslijedila razočaranja kritike, publike, izdavača, pa i pisca. Naš progonjenik je, u izjavama i komentarima, pokazao premalo oduševljenosti ”zapadnim vrijednostima”, pa izrekao oštre primjedbe o vladajućem shvaćanju slobode i demokracije. Izgleda da je posebno bio ciničan prema načinu na koji euroatlantski emisari nastupaju u zemljama nerazvijene demokracije. Opisao ih je kao licemjere koji, pod izgovorom davanja podrške disidentima, brinu, prije svega, o osobnoj koristi.
Iznenađeni domaćini i dobronamjerne kolege upozorili su ga na pristojnost, napominjući da bi morao biti zahvalan za milost koja mu je prevođenjem ukazana. Uzalud! Naš ponosni i zainaćeni zemljak odbio je sudjelovanje u slatkoj lagariji. Koliko god bio kritičan prema našoj nedavnoj političkoj prošlosti – ili upravo zato – pokazao je isto toliku odbojnost prema duhovnoj žabokrečini svojih domaćina. Razočarani novinski prikazivači su ubrzo primijetili da njegov roman ne prikazuje strahote života pod Miloševićevom upravom: oni su, zahvaljujući TV-izvještačima o toj diktaturi bili bolje obaviješteni. Zatim mu je književni agent otkazao usluge, a prevedena knjiga ušla je u kategoriju izdavačkih promašaja, i djela našeg opozicionara neće se više prevoditi na engleski jezik.

Globalisti cijelom svijetu nameću jedinstven obrazac demokracije

Sloboda i nesloboda su vrlo relativni pojmovi. Ono što su neki, od 1990. do 2000., doživljavali kao tiraniju, nama starijima, sličilo je na truli liberalizam. Zapadnoeuropskim slobodoljupcima i čovjekoljupcima ostaje da iz ovoga slučaja izvuku pouku. Iskustvo sa Solženjicinom nije im bilo dovoljno da shvate neke jednostavne stvari. Disidenti i opozicionari su slobodni ljudi, očajnici koji nemaju što izgubiti, usamljenici pogana jezika, kojima je od svih bogatstava ostala jedino riječ, dakle, vrlo nezgodni politički saveznik.

Verzija za ispis Povratak na prethodnu stranicu