English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Održan 67. međunarodni Sajam knjiga i nakladništva u Frankfurtu - Frankfurtski sajam knjiga

Od 14. do 18. listopada 2015. godine u Frankfurtu je održana najveća međunarodna smotra knjiga i izdavaštva. Nastupilo je oko 700 izdavača iz 100-tinjak zemalja svijeta među kojima i iz Hrvatske. Ovogodišnji partner i gost sajma u Frankfurtu bila je Indonezija, najmnogoljudnija muslimanska zemlja iz koje je došlo 70 autora (pisaca). Na otvaranju sajma uvodno je govorio Salman Rushdie, Indijac kojeg je daleke 1989. iranski vođa Ajatolah Homeini osudio na smrt kao izdajicu muslimana širom svijeta. Ta osuda (fetva) još uvijek je na snazi, a prihvatio ju je i sadašnji vjerski vođa Irana Ajatolah Hamnei. O sajmu je opširnije govorio direktor Jurgen Boos, istaknuvši da je ovo mjesto dijaloga gdje se sučeljava svjetsko izdavaštvo i kultura dijaloga.

Sloboda izražavanja

Ključna tema okupljanja pisaca svijeta i nakladnika na sajmu u Frankfurtu govori o slobodnom izričaju pisane riječi jer je ova godina i započela terorističkim napadom na francuski satirični tjednik „Charlie Hebdo“ (ureda proroka Muhameda). Iako je Salman Rushdie rođenjem i porijeklom Indijac, fetva kaže da ga treba „ubiti ko psa“ koji mrzi muslimane. Stoga ja Iran i bojkotirao ovogodišnji Frankfurt. Pozornost posjetitelja sajma privukli su Ken Follett, Izabel Almeide, Jussi Adler-Olsen i mnogi drugi. Među značajnijim temama vodila se rasprava o pitanju granica, barijera i borbe protiv ekstremizma, s posebnim naglaskom na val izbjeglica i migranata s istoka, iz Sirije, Iraka i Afganistana gdje još uvijek bukti rat. Svi oni žele što prije doći u Europu, mjesto slobode življenja i rada.

Predstavljanje Hrvatske

Hrvatski nastup u Frankfurtu bio je u organizaciji Ministarstva kulture, udruge KURS iz Splita i književne agencije Sandorf iz Zagreba. Predstavilo se 20-ak hrvatskih nakladnika, a pažnju je privuklo predstavljanje nove knjige „Smijeh slobode“, Borisa Pavelića, koji govori o povijesti nekadašnjeg tjednika Feral Tribune iz Splita. Usputno su o knjizi govorili utemeljitelji i novinari Ferala, Viktor Ivančić, Boris Dežulović i Predrag Lucić. Prikazana su i još neka djela mladih hrvatskih pisaca, od kojih su neka prevedena i na njemački jezik.
Na sajmu su se predstavili nakladnici iz Zadra, Šibenika, Splita, Rijeke, Zagreba i drugih izdavača iz Hrvatske. Posebice je bio posjećen štand knjiga za djecu i mlade u izdanju Frakture. Pored Hrvatske na Sajmu knjiga sudjelovali su i nakladnici iz BiH, Srbije, Slovenije, Crne Gore...

Rekordni posjet

Računa se da je na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Frankfurtu bilo više od 320.000 posjetitelja iz cijelog svijeta. Bio je to dosad najveći odaziv ljubitelja knjiga. Uz brojna predavanja, susrete pisaca, prikaza novih izdanja i sklapanja ugovora, Frankfurt je za ovih pet dana živio s knjigom i za knjigu. Zaključno se može reći da i pored elektroničke knjige još uvijek postoji znatan interes za klasičnu papirnatu knjigu.

Verzija za ispis Povratak na prethodnu stranicu