English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
37. međunarodni Sajam knjiga i učila „INTERLIBER 2014“ - Nakladnici sve bliže čitateljima

U Zagrebu je od 11. do 16. studenoga ove godine održan 37. međunarodni Sajam knjiga i učila – najveća knjižara na jednom mjestu u Hrvatskoj i regiji. Ova knjiška kulturna manifestacija, kao i obično, održana je pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske uz potporu Zajednice knjižara i nakladnika Hrvatske i Zagrebačkog velesajma.
Sajam knjiga otvorila je ministrica kulture Andreja Zlatar Violić koja je istaknula kako je izdavaštvo usprkos nedostatku financija, padu broja izdanja, broja zaposlenih i dalje najveća kulturna manifestacija u Hrvatskoj. Sajam je među ostalima posjetio i predsjednik Republike Ivo Josipović, a razgledalo ga je prema procjenama više od 100.000 posjetitelja iz svih krajeva zemlje i inozemstva. Ulaz na sajam je i ove godine bio besplatan!

Ipak manje novih naslova

Ovogodišnji Interliber okupio je 250 izlagača iz Hrvatske i inozemstva, unatoč gospodarskoj krizi koja još uvijek traje.
Izloženo je nešto manje novih naslova (knjiga), jer nakladnici nemaju novca za „skupu“ knjigu budući da se radi o malim nakladama. Stoga su mnogi izdavači nudili stare zalihe knjiga po vrlo povoljnim cijenama s popustima od 20, 30, 50, 80, čak i 90%. Neke su knjige koštale samo 3 kune, što je privuklo pozornost brojnih kupaca koji su rado kupovali jeftine knjige bez puno razmišljanja pri odabiru. Time su mnogim izdavačima omogućili uspješniji nastup i popravili im materijalni status do idućeg sajma. Jeftine knjige izdavači su nudili u paviljonu broj 6, a na štandu Stvarnosti, blizu samog ulaza na Interliber, sve su knjige bile po cijeni od 20 kuna. Bile su to knjige starijeg datuma, 10-ak i više godina, pa su posjetitelji mogli birati što žele za malo novca i svi su došli na svoje.
Novija izdanja koštala su od 100 kuna pa nadalje, a u ovu skupinu spadaju i poznate knjige iz svijeta prevedene na hrvatski. Održane su mnoge prezentacije i susreti s autorima, književne tribine i razgovori knjižara.

Književne nagrade na Interliberu

Jednoglasnom odlukom žirija, pisac i prozaik Ivica Prtenjača dobio je nagradu od 100.000 kuna za neobjavljeni roman godine pod nazivom „Brdo“ koji problematizira neslobode u društvu u kojem živimo. Nagradu mu je dodijelio nakladnik V.B.Z. i Tisak Media iz Zagreba.
Nagradu „Kočićevo pero“ koju dodjeljuje Zaklada Petar Kočić iz Banja Luke, dobio je pisac i novinar Jutarnjeg lista Drago Hedl za najnoviju knjigu „Donjodravske obale“ koja je ravno iz tiskare dopremljena na Sajam i prvi put predstavljena na Interliberu.

Nastup domaćih nakladnika

Na ovogodišnjem Interliberu tradicionalno su se pojavili gotovo svi iole značajniji izdavači iz Hrvatske, koji su prodajom knjiga ponešto i zaradili. Bili su tu: Školska knjiga, Profil, Mozaik knjiga, Algoritam, Naklada Ljevak, V.B.Z., Golden Marketing, AGM, Fraktura, Naša Djeca, Jesenski Turk, Alfa, Znanje, Vuković i Runjić, Narodne novine, Disput, Dušović Kršovnik, Leo Commerce, Zrinski i drugi. Od medija, izlagali su Jutarnji list, Večernji list, 24 sata, Slobodna Dalmacija.
Od inozemnih izlagača zamijetili smo neke iz Slovenije, BiH, Srbije, Češke i još nekih, a posebno je bio vidljiv iranski štand.
Interliber je unatoč recesiji i višegodišnjoj gospodarskoj krizi ipak održan i dobro posjećen, pa i dalje ostaje otvoreno pitanje zašto je ulaz besplatan. Zar ne bi mogao imati simboličnu cijenu od 10 kuna?

Verzija za ispis Povratak na prethodnu stranicu