English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Hrvatsko novinarsko društvo broji 2700 članova, novinara nema više od 1500?

Prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku, na popisu stanovništva 2011. godine kao novinari su se izjasnile 4923 osobe. 2013. godine objavljeno je da Hrvatsko novinarsko društvo ima 2722 članova, odnosno da okuplja nešto više od polovice osoba koje sebe smatraju novinarima.
Tko je profesionalni novinar? Ako se kao kriterij uzme to da je u protekloj godini objavio najmanje 30 autorskih novinarskih priloga i od novinarstva kao glavne djelatnosti u istom razdoblju ostvario porezno registrirane honorare kao glavni prihod, ispada da se profesionalno novinarstvom u Hrvatskoj bavi manje od stotinjak osoba.
 Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje iz kolovoza 2014. godine ukupno je bilo 2054 osiguranika za koje su poslodavci uplaćivali mirovinsko osiguranje kao za novinare. Tom broju treba pribrojiti i 166 freelancera, koji sami za sebe uplaćuju doprinose, a prijavljeni su na temelju potvrde HND-a.
U Hrvatskom novinarskom društvu od 18. prosinca 2013., bilo je evidentirano 1288 stalno zaposlenih redovnih članova. Slobodnih novinara redovnih članova bilo je tada 605, očito u međuvremenu njih 373 više nije moglo iz svojih honorara uplaćivati doprinose za mirovinsko osiguranje. K tome treba pridodati da ima tridesetak aktivnih novinara koji nisu članovi HND-a pa se tako podudaraju procjene o 1300 osoba koje obavljaju razne novinarske poslove na osnovi ugovora o radu i oko 232 osobe koje same uplaćuju doprinose kao novinari.

Koga se može smatrati novinarom?

U Hrvatskoj su donesena četiri medijska zakona, a da ni u jednom od njih nije pobliže određeno zanimanje novinar. Da bi se nekoga smatralo profesionalnim novinarom, osoba mora, uz profesionalne kriterije, imati novinarsko iskustvo, odnosno redovito objavljivati autorske priloge najmanje godinu dana i u tom razdoblju ostvarivati porezno registrirane prihode od novinarstva kao glavne djelatnosti. Primjenom tih kriterija jasno je da nema oko 5000 novinara, ali i da više od 1500 članova HND-a ne isporučuje autorske novinarske priloge.
Mogu li se novinarima smatrati osobe koje po nalogu poslodavca umjesto izvještavanja s mjesta događaja sjede u redakcijama i s računala prerađuju (nerijetko i prepisuju) pretežno marketinške sadržaje i objavljena politička i komercijalna priopćenja? Mišljenja su da ne mogu, i zbog toga se može tvrditi da se profesionalno autorskim novinarstvom u Hrvatskoj ne bavi više od stotinjak istinskih novinara.

Verzija za ispis Povratak na prethodnu stranicu