English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
120 godina rada GRAFIČKE ŠKOLE U ZAGREBU - Od olovnih slova do TV studija

Sustav obrazovanja grafičara u Hrvatskoj započeo je 31. listopada 1894. godine i traje sve do danas. Na početku je sve bilo vezano uz olovo, počevši od Gutenberga, izumitelja tiskarskog stroja, i potrajalo je stotinama godina. Međutim, danas škola obrazuje kadrove za potrebe tržišta rada, napuštajući u potpunosti olovnu tehnologiju i prihvaćajući audiovizualnu tehnologiju. Od nekad klasičnih grafičkih zanimanja ostala su samo dva: grafičar tiska i grafičar dorade u trogodišnjoj izobrazbi. Dominiraju nova zvanja: grafički tehničar, web dizajner i medijski tehničar. Škola zapošljava 63 radnika od kojih je 50-ero nastavnika. Trenutno imaju 590 učenika raspoređenih u 21 razred.

Kako je počelo?

Sredinom 17. stoljeća dolaskom Isusovaca u Zagreb, hrvatskog plemića Petra Bošnjaka i Senjanina Pavla Ritera Vitezovića, utemeljitelja prve tiskare u Zagrebu, javlja se potreba za tiskanom riječi. To seže u davnu 1886./87. godinu kad su među šegrtima Pučke škole na Kaptolu bila i dva tipografa. Osam godina kasnije, 31. listopada 1894. Godine, šegrti i tipografski strojari čine posebnu skupinu od 20 učenika koja izučava povijest tiskarstva, vrste pisma, crtanje, stilistiku, pravopis, korekturu i zanat. Stoga je ovaj nadnevak utvrđen kao Dan utemeljenja Grafičke škole u Zagrebu.
U početku su učenici polazili nastavu u gradskim školama, a praktični rad su obavljali kod privatnih majstora i u državnim radionicama. Tek 1938. godine Grafička stručno-praktična škola dobiva prvu radionicu. Grafičari su se obrazovali i širili svoja znanja u svojim udrugama, koje su osnivali kako bi u potpunosti bili jednaki grafičarima iz europskih zemalja. Škola je radila na različitim lokacijama u Zagrebu – na Kaptolu, u Krajiškoj ulici, u Gundulićevoj ulici sve do Trga maršala Tita (danas Muzej za umjetnost i obrt). Poslije Drugog svjetskog rata, 1946. godine, škola postaje savezna institucija koju polaze učenici iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Tek 1962. škola postaje Grafički obrazovni centar, i krajem te godine seli na novu lokaciju u Getaldićevu 2, na Žitnjaku, gdje se nalazi i danas.

Zbogom olovnoj tehnologiji

Prije desetak i više godina postupno se počela napuštati olovna tehnologija čime su nestala brojna grafička zanimanja. Sve više dolazi do transformacije obrazovanja i prijelaza u područje audiovizualnih komunikacija. Tu je ideju prvi osmislio bivši ravnatelj mr. Želimir Grabarić (danas umirovljenik), a nastavlja je sadašnji ravnatelj Dubravko Deželić, koji kaže da će grafika još dugo potrajati.
Slijedom toga nastala su nova zanimanja struke – Grafički tehničar (opći smjer), Grafički tehničar dizajna, WEB dizajner i medijski tehničar. Od nekad brojnih  zanimanja grafičke struke, ostala su samo već spomenuta dva, grafičar tiska i grafičar dorade.

Završna svečanost u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu

U povodu 120. obljetnice Grafičke škole u Zagrebu, priređena je završna svečanost kojoj je nazočilo gotovo 300 ljudi. Najviše je bilo učenika sadašnje škole uz nazočnost gostiju iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za strukovno obrazovanje odraslih, Agencije za odgoj i obrazovanje, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, te izaslanica predsjednika Republike Ive Josipovića, Zrinka Vrabec Mojzeš i drugi uzvanici. Tom prilikom izveden je kulturno-zabavni program u kojem se istakao mješoviti školski bend (glazbeni sastav i mješoviti pjevački zbor).          
Ravnatelj DUBRAVKO DEŽELIĆ, dipl. ing. grafičke tehnologije, održao je prigodni govor o povijesti škole i sustavnom obrazovanju grafičkih kadrova u proteklih 120 godina. 
– Grafička škola radi samo u jednoj smjeni, a nastava je organizirana kabinetski i u svim učionicama imamo projektor i računalo. Imamo 160 računala, a sve je povezano internetom s bežičnom i žičanom vezom. U školi funkcioniraju dva TV studija s režijom te jedan Radio studio. Naši su osnivači i vlasnici Grad Zagreb i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH. Obrazovanje naših učenika nije jeftino. Strojevi u segmentu grafike izrazito su skupi. S druge strane, računala nisu tako skupa, ali softver jest, pa stoga imamo problem osiguranja sredstava za kupnju suvremenih aparata za praćenje ICT tehnologije na tržištu. Opremanje naših kabineta podupiru naši osnivači, mi sami, i uz pomoć Europske unije od koje smo za dva projekta kupili opremu u vrijednosti od 500.000 kuna.
Budući da klasična grafička tehnologija polako nestaje, umjesto nje na sceni je audiovizualna tehnologija u obliku računala, kamere, tona i slike. Stoga često dopunjujemo i mijenjamo programe obrazovanja kadrova za nove izazove, na što smo ponosni – zaključuje g. Dubravko Deželić.  

Zahvalnice

Na svečanosti ove značajne obljetnice 120 godina rada i postojanja Grafičke škole u Zagrebu, dodijeljeno je nekoliko zahvalnica institucijama i pojedincima koji su pripomogli razvoju ove školske ustanove. Zahvalnice su dodijeljene predsjedniku Republike dr. Ivi Josipoviću, zatim Ministarstvu obrazovanja i sporta, Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport, Agenciji za strukovno obrazovanje i odgoj, nekim udrugama i tiskarama te pojedincima zagrebačkih fakulteta (dr. Mariju Plenkoviću, dr. Predragu Paleu, prof. Krešimiru Mikiću), mr. Želimiru Grabariću, višegodišnjem ravnatelju Grafičke škole, prof. Milanu Gariću, bivšem pedagogu škole te Franji Beseru, direktoru tiskare Grafičar iz Ludbrega.

Verzija za ispis Povratak na prethodnu stranicu