English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
De La Rue - Plastika uzdrmala tržište novca

Žale se zbog zarade

Multinacionalna kompanija iz Ujedinjenog Kraljevstva, s područja našega sektora, poznata tiskara novca, upozorava da će joj dobit biti oko 20 milijuna funti (25,6 milijuna eura) ispod plana zbog toga što konkurencija spušta cijene. Previše je instaliranih kapaciteta na tržištu, a samim time i neiskorištenih kapaciteta, poručila je uprava te kompanije.

Tiskanje plastičnih novčanica

Mnoge vodeće tiskare već su investirale u opremu za tiskanje plastičnih novčanica pa cijene tiskanja padaju.
Tiskati novac ne znači i dobro poslovati, pokazuje primjer britanske tiskare novca De La Rue. Najveća tiskara novčanica na svijetu u kojoj se osim britanske funte tiska još 150 svjetskih valuta, tijekom vikenda je objavila da ove godine očekuje 69 milijuna funti dobiti, čak 13 milijuna funti manje od prijašnjih očekivanja. Vijest je očito zaprepastila investitore koji su na burzi potopili dionicu De La Ruea za čak 34 posto. Prema mišljenju analitičara, za pad dobiti najvjerojatnije je odgovoran upravo odjel tiskanja novčanica. Preciznije rečeno, razvoj tehnologije izbio je De La Rueu dobar dio dobiti.

Najveća tiskara novca na svijetu

Tiskara je nedavno objavila da je ušla u uži krug ponuđača za tiskanje nove generacije novčanica britanske funte koje će biti načinjene od plastike, a ne od papira. Međutim, tiskanjem plastičnih novčanica De La Rueovi konkurenti već su odavno ovladali. Tiskare poput njemačkog Giesecke&Devrienta i francuskog Oberthura već su počele s investiranjem opreme za tiskanje plastičnih novčanica, a tu su i australske tiskare koje već imaju dugogodišnje iskustvo u toj tehnologiji. Rezultat takve konkurencije je prekapacitiranost u tiskanju plastike, pa De La Rue mora ponuditi veliki popust da bi dobio takav posao.
Treba napomenuti da je u međuvremenu ta tiskara sklopila ugovor s Bank of England, o tiskanju novih plastičnih novčanica te će morati slične, povoljne uvjete ponuditi i ostalim zainteresiranim klijentima. To će u budućnosti negativno utjecati na De La Rueove profitne margine. Prema mišljenju analitičara, britanska kompanija mogla bi izlaz naći u svojoj drugoj djelatnosti. Osim novčanica, De La Rue tiska i putovnice, što bi se dugoročno moglo pokazati kao mnogo unosniji biznis. Uz projekcije stalnog rasta broja putnika te sve sofisticiranije metode zaštite putovnica, tržište proizvođača te vrste dokumenata moglo bi duže vrijeme rapidno rasti.

Hrvatska uvozi novac

Papirnate kune stižu iz Njemačke. Novčanice hrvatske valute tiskaju se u Njemačkoj dok se kovani novac izrađuje u Hrvatskom novčarskom zavodu (HNZ) smještenom u Brezju pored Zagreba. Prema podacima iz godišnjeg izvješća Hrvatske narodne banke, HNZ je lani ostvario 2,8 milijuna kuna neto dobiti, 160 posto više nego godinu ranije. Osim kovanica, HNZ izrađuje i automobilske registarske pločice.

Verzija za ispis Povratak na prethodnu stranicu