English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Održan 19. pulski sa(n)jam knjiga - Podijeljeni \"Kiklopi\" za 2013. godinu

U Puli je u prvoj polovici prosinca prošle godine održan 19. sajam knjiga na temu: Socijalizam, Vojvodina i Rusija. Sudjelovalo je 260 pisaca, kritičara, prevoditelja i urednika s više od 100 programa.
Sajam je okupio veliki broj posjetitelja, ne samo iz Pule nego i puno šire. Direktorica sajma Magdalena Vodopija istaknula je da je ovo najzahtjevniji program dosad i po sadržaju i po organizaciji.
Nagradu za životno djelo dobio je Milivoj Solar, teoretičar i povjesničar književnosti koji predstavlja sinonim za čitanje knjiga u nas, rekao je Bruno Kragić, predsjednik Upravnog odbora za dodjelu književnih nagrada.

Roman Mirka Kovača

Predzadnjeg dana Sajma knjiga u prepunoj dvorani “Grajner“ predstavljen je posljednji roman crnogorsko-hrvatsko-srpskog pisca Mirka Kovača pod naslovom „Vrijeme koje se udaljava“. O knjizi su govorili Filip David, Seid Serdarević (nakladnik), Božo Koprivica i Miljenko Jergović. Prikazan je dio piščeve biografije i književni testament o životu i smrti bivše države Jugoslavije. Jergović je posebno istaknuo da se radi o tekstu književne vještine i knjizi koja je ujedno i roman i memoarsko djelo o stvarnosti u kojoj je autor živio.

Najprodavaniji Hrvatski pravopis

Na sajmu su uredno vodili listu najprodavanijih naslova tijekom 10-dnevnog održavanja sajma, pa je ove godine hit knjiga s najviše prodanih primjeraka bio „Pravopis hrvatskog jezika“ u izdanju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Na listi prvih pet naslova našli su se: „Jugoslavija moja domovina“ autora Gorana Vojnovića, prvi dio „50 nijansi sive“ autora E. L. Jonesa, „Ispričat ću ti priču“ Jorgea Bucaya i roman „Rod“ Miljenka Jergovića

Dobitnici nagrade „Kiklop“ za 2013.

Nagrade za najbolju knjigu, prozno djelo, esej, pjesničku zbirku, znanstvenu i znanstveno popularnu knjigu, slikovnicu, knjigu za djecu, knjigu inozemnog autora, prijevod godine, za debitantsku knjigu i urednicu godine, dobili su:
Za prozno djelo – Daša Drndić, "Bella Donna“ u izdanju Frakture
i Roman Simić Bodrožić, „Nahrani me“ u izdanju Profila.
Za knjigu eseja – Irena Lukšić, „Gradovi, sela, dvorci“ u izdanju Disputa.
Za pjesničku zbirku – Arsen Dedić, „Kapi za oči“ u izdanju Profila.
Za znanstvenu knjigu – Krešimir Bagić, „Rječnik stilskih figura“ u izdanju Školske knjige.
Za znanstveno popularnu knjigu – Tvrtko Jakovina, „Trenuci katarze“ u izdanju Frakture.
Za debitantsku knjigu – Antonio Barišić, „Srest ćemo se opet“ u izdanju Naklade Jesenski i Turk.
Za slikovnicu – Pika Vončina, „Emilijina vrlo neobična pustolovina“ u izdanju Mala zvona.
Za knjigu inozemnog autora – Alice Munro, „Previše sreće“ u izdanju Naklade OceanMore.
Za knjigu djeca i mladež – Zelenko Bašić, „Mjesečeve sjene Planetarija“.
Za prijevod godine – Truda Stamać, Ingeborg Bachmann, Paul Čelan „Vrijeme srca“ u izdanju Naklade OceanMore.
Za urednicu godine – Gordana Farkaš Sfeci – Naklada OceanMore.

Ipak „Kiklop“ za Nives Zeljković

U Puli je 16. prosinca 2013. na zasebnoj svečanosti na temelju presude Općinskog suda u Puli uručena nagrada za roman godine 2008. starleti Nives Zeljković, poznatijoj kao Nives Celzijus. Kiklopa je dobila za dosad najprodavaniju knjigu „Gola istina“, a uručio ga je Zoran Simić, novinar, urednik i šef Marketinga naklade V.B.Z.

Verzija za ispis Povratak na prethodnu stranicu