English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Hoćemo li tiskati novine u doglednoj budućnosti?

Prije dvadeset godina posve je nemoguće bilo predvidjeti da će se novine moći čitati na računalima, mobilnim telefonima, kindlovima, ipadovima, iphoneima. Zbog promjena do kojih je posljednjih dvadesetak godina došlo zahvaljujući znanstvenoj i tehnološkoj revoluciji te fascinantnog razvoja interneta, portala, facebooka, brojnih društvenih mreža i novih platformi, danas bi se malo tko usudio odgovoriti na pitanje kako će novine izgledati u doglednoj budućnosti.

Kratke informacije umjesto vijesti

Vijest - nekoć glavni sadržaj dnevnih novina, pod pritiskom tehnološke revolucije gotovo potpuno je iščeznuo sa stranica modernoga dnevnog tiska. Kratke informacije postale su, naime, najvažniji dio internetskih portala, televizije i radija koji ih objavljuju u realnom vremenu, gotovo istodobno s događajem, pa su novine, barem što se tiče vijesti, nepovratno izgubile bitku i s vremenom i s elektronskim medijima.
Opravdano se postavlja pitanje hoće li uopće biti potrebe da se novac i vrijeme troše na tiskanje novina na papiru, kada se cijeli taj sadržaj u svakom trenutku može pročitati na osobnim elektronskim napravama. Bez obzira na ishod, između novina na papiru i raznih kindlova, iphonea i mobitela, jedno je ipak sigurno: ambiciozno novinarstvo koje otkriva, istražuje, analizira, objašnjava i komentira neće izumrijeti. Upravo suprotno. Ljudi će imati više slobodnog vremena, bit će imućniji i obrazovaniji, a samim time i znatiželjniji.

Trend prema različitim platformama

Taj trend je već prisutan. Ako se zbroje čitatelji koji danas kupuju novine i oni koji ih prate u elektronskom obliku, jasno je da se novinarski tekstovi i dalje vrlo čitani. Jedina je razlika u tome što se oni danas prate na različitim platformama. I, dakako, u tome što se novine na papiru kupuju, dok se na internetu i portalima dio tog sadržaja može pročitati besplatno. No ni to neće trajati unedogled. Novine će, ako ne žele propasti, morati početi naplaćivati čitanje svog sadržaja na elektroničkim napravama.

Usprkos elektronskoj konkurenciji

Daje se naslutiti da će novine na papiru ipak preživjeti nalet elektronskih medija kao što je to primjer s knjigom. Knjige se danas, unatoč moćnoj elektronskoj konkurenciji i krizi, još uvijek kupuju. Mnogi se, naime, ne žele odreći onog lijepog osjećaja čitanja u krevetu prije spavanja, u zrakoplovu ili vlaku, na odmoru u planinama ili na plaži. Stoga je potpuno izvjesno da će se, nakon prvotne fascinacije elektronikom, čitatelji na kraju i sami uvjeriti da se u elektronskom obliku mogu na brzinu pročitati samo osnovne informacije i vijesti. Ali da se u složenijim analizama, tekstovima, reportažama, komentarima ili atraktivnim fotografijama najbolje može uživati samo ako su otisnuti na papiru.

Verzija za ispis Povratak na prethodnu stranicu