English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
50 godina Dana planeta Zemlje – klimatske promjene
Svake se godine 22. travnja obilježava Dan planeta Zemlje. Ove godine je 50. obljetnica obilježavanja s temom klimatskih promjena i akcija koje je potrebno provoditi kako bi one što manje utjecale na okoliš i čovječanstvo. 
U povodu Dana planeta Zemlje, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonije Guterres poslao je poruku:
"Na ovaj Međunarodni dan Majke Zemlje sve su oči uprte na pandemiju bolesti Covid-19, najvećeg testa s kojim se svijet suočio od II. svjetskog rata. Svi zajedno moramo raditi kako bismo spasili živote, olakšali patnje i smanjili potresne ekonomske i socijalne posljedice. Ali, postoji još jedna, duboka hitnost – razvijajuća okolišna kriza planeta. Klimatski poremećaj se približava točki bez povratka. Trenutačna kriza je nezabilježen poziv na buđenje. Stoga predlažem šest aktivnosti povezanih s klimom, za oblikovanje oporavka i budućeg rada.

Prvo: dok trošimo ogromne količine novčanih sredstava za oporavak od koronavirusa, moramo uspostaviti nove poslove i poslovanja kroz čisti, zeleni prijelaz.

Drugo: tamo gdje se novac poreznih obveznika koristi za spašavanje poslovnog sektora, on mora biti vezan za postizanje zelenih poslova i održivog rasta.

Treće: fiskalna moć mora poticati prijelaz sa sive na zelenu ekonomiju te učiniti društva i ljude otpornijima.

Četvrto: javna sredstva se trebaju koristiti za ulaganje u budućnost, a ne prošlost, te ih usmjeriti održivim sektorima i projektima koji će pomoći okolišu i klimi. Potpore za fosilna goriva moraju prestati postojati te zagađivači moraju početi plaćati za zagađivanje.

Peto: klimatski rizici i mogućnosti trebaju biti dio financijskih sustava kao i svih vidova stvaranja javnih politika i infrastrukture. 

Šesto: moramo zajedno djelovati kao međunarodna zajednica. 
Staklenički plinovi, isto kao i virusi, ne poštuju nacionalne granice." 

Verzija za ispis Povratak na prethodnu stranicu