English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Preživjeli smo već drugi veliki potres - Evo koliko traje naš Sindikat
Posljednji veliki potres u Zagrebu dogodio se 1880. godine, kada je Hrvatsko tipografsko društvo slavilo 10-godišnjicu formalnog priznanja svojeg rada od Austro-Ugarske vlasti. Tog 9. studenoga u 7 sati, 33 minute i 50 sekundi, uz ogromnu materijalnu štetu poginulo je dvoje ljudi, a jedan od njih bio je baš litograf, prezimena Stanić. Velik broj bogatih Zagrepčana otišao je u ostale gradove Monarhije, a siromašniji su ostali pomagati pri saniranju ruševina, kako bi barem neki mogli pod krovom dočekati zimu. Zanimljivo, među njima ostaje i August Šenoa. On je kao gradski senator pomagao unesrećenim ljudima, pa je stoga po hladnoći obolio od upale pluća i, nažalost, zbog komplikacija i krhka zdravlja umro je iduće 1881. Taj isti August Šenoa, jedan od naših najvećih pisaca, sjedio je kao predstavnik svjetovne vlasti 10 godina ranije, 24. srpnja 1870., zajedno s utemeljiteljima u gostionici „K staroj lipi“ na osnivačkoj skupštini našeg Sindikata. 
Prošlo je 140 godina od tog snažnog potresa i u dalekoj budućnosti 2020. godine u kojoj naš Sindikat slavi 150 godina postojanja, u nedjelju 22. ožujka u 6 sati i 24 minute uspavani Zagreb i okolica ponovno se bude u šoku. Tresao se i ljuljao centar. Ulice su, hvala Bogu, bile prazne, što zbog ranonedjeljnog zatišja, što zbog izvanrednih mjera ograničavanja kretanja zbog koronavirusa, pa broj žrtava od urušenih fasada i krovova nije bio veći. Koronavirus je tada možda nekoga i spasio. Nažalost, uz nekoliko desetaka ozlijeđenih ugasio se i život jedne mlade djevojke. 

Velike štete u gradu, ali i u našem Domu

Šteta u centru grada je ogromna. Na udaru se našao i naš Dom Sindikata, smješten na znanoj adresi Brešćenskoga 4. Nedavno smo obnovili fasadu te krenuli u polaganu obnovu unutrašnjosti, a sad ovo! Šteta je ozbiljna, ali ipak nije katastrofalna. Dom Sindikata se sastoji od 17 soba i dvije dvorane. U svim prostorijama postoje manja oštećenja, otpale farbe i popucale žbuke na zidovima. Na mnogim zidovima u prostorijama, posebice u prizemlju, postoje i napuknuća dužinom zidova koja su vidljiva s obje strane. Najozbiljnije oštećenje jest napuknuće noseće grede iznad stepeništa prema prvom katu, koja će se morati sanirati u kraćem roku. Vrlo ozbiljno oštećenje je i puknuće zida u Maloj dvorani na katu, pri čemu je vanjski zid te dvorane puknuo s obje strane i vidljivo se izmaknuo. Znatno je i napuknuće na drugom unutarnjem zidu iste dvorane. 
Preživio je Sindikat svakakve nedaće, pa ćemo i ovu. Dom Sindikata ipak i dalje čvrsto stoji na nogama. Prije nekoliko dana izvršen je brzi pregled statičara na našoj zgradi, te je ona dobila ocjenu uporabljivo (zeleno). S vremenom će biti potrebno izvršiti sanaciju noseće grede nad stubištem, no prema ocjeni statičara uporaba zgrade moguća je i sada bez ograničenja. 

Stradali i domovi naših članova

U ovom potresu stradali su i domovi naših članova. Nemamo mogućnosti sanirati štetu svima, posebno ne onu manjeg značaja koju su pretrpjeli mnogi građani Zagreba i okolice, a to vjerojatno neće učiniti čak ni osiguravajuća društva. No, ako su neki članovi ostali bez krova nad glavom ili im je nekretnina u kojoj žive stradala u zaista ozbiljnijim razmjerima, preko Upravnog odbora sredstava solidarnosti bit će im iskazana solidarna pomoć, da im se barem koliko je moguće olakšaju ovi najteži trenuci. Složni bit ćemo možni! 

Verzija za ispis Povratak na prethodnu stranicu