English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Cijene europske, a plaće hrvatske - Podaci o rastu cijena u Hrvatskoj
U Hrvatskoj su u nepuna dva desetljeća cijene porasle za 45 posto i u tom je rastu Hrvatska zauzela deveto mjesto u Europskoj uniji. Najveća krila tom rastu dao je skok od čak 123 posto, koliko su se podigle cijene lijekova i pomagala, medicinskih, stomatoloških i bolničkih usluga, za 105,4 posto poskupjeli su alkohol i duhan, dok su cijene stanovanja, vode, električne energije i plina povećane za 77,5 posto.
Ukupna razina cijena najviše je rasla u Rumunjskoj, a najmanje u Njemačkoj. Prosječno su cijene u EU porasle za 36,5 posto. 

Loša i promašena politika

Hrvatski standard zaostaje za cijenama zbog pogrešnih politika koje se vode dugi niz godina. Sada dolaze na naplatu promašene politike niskih plaća i obespravljenih radnika. Da politike niskih plaća nisu promašene, ne bi toliko ljudi napuštalo zemlju u potrazi za kvalitetnijim i bolje plaćenim poslovima. 
Cijenama hrane Hrvatska je gotovo dosegnula europske – lani su bile na razini 96,5 posto europskih cijena, a u 2000. na 82 posto EU prosjeka. Prijevoz je od 2000. do početka 2018. poskupio 32,7 posto, cijene rekreacije i kulture povećane su 32 posto, cijene obrazovanja za 14 posto, a namještaj, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva poskupjeli su 13,6 posto.
Odjeća i obuća jedini su hrvatski proizvodi kojima je od 2000. do kraja prošle godine pala cijena i to za 4,2 posto dok je u EU porasla za 0,8 posto. Unatoč padu, te su cijene europske i čine 99,3 posto prosječnih cijena odjeće i obuće u EU.

Samo Bugari iza Hrvatske

Prošle je godine Hrvatska sa 61 posto od europskog BDP-a po stanovniku po paritetu kupovne moći pala na predzadnje mjesto u uniji, pretekla ju je Rumunjska sa 63 posto, a ispod Hrvatske je samo Bugarska s kupovnom moći koja iznosi samo 49 posto prosjeka EU. 

Verzija za ispis Povratak na prethodnu stranicu