English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Izvješće pučke pravobraniteljice - Najviše su na udaru radnici
Radni i službenički odnosi prvi put su na vrhu u godišnjem Izvješću pučke pravobraniteljice po broju novootvorenih predmeta. Prošle godine ured je otvorio 2.533 nova predmeta. Iza predmeta iz radnih i službeničkih odnosa su pravosuđe, zatim diskriminacija pa zdravstvo.
Pravobraniteljica je problem tretmana radnika povezala sa socijalnim stanjem u Hrvatskoj, pa i iseljavanjem iz nje. Izrazito zabrinjava nesiguran status zaposlenih, a taj status može značajno biti unaprijeđen i to preispitivanjem regulacije rada na određeno vrijeme, unapređivanjem rada inspekcija i povećanjem transparentnosti pri zapošljavanju.

Diskriminacija mladih i starijih radnika

U nezavidnoj su situaciji i mladi i stari. Stariji od 50 godina i dalje su diskriminiraniji od mladih pri zapošljavanju, ali javljaju se i poslodavci koji i mlađe od 40 godina smatraju prestarima. Sve veće probleme stvara i SOR (stručno osposobljavanje). Taj sustav, koji pogoduje poslodavcima, je gotovo u potpunosti zamijenio institut pripravništva i mjera se na neki način pretvorila u prepreku za ulazak na tržište rada kroz procese redovnog zapošljavanja. 

Rad utječe na zdravlje

Pučka pravobraniteljica upozorava da odnos između radnika i poslodavca utječe i na zdravlje. Navodi niz pojava koje kratkoročno donose korist poslodavcu (fleksibilizacija rada, nesigurni oblici rada, snižavanje standarda zaštite na radu, dugotrajni prekovremeni rad…), ali i ubrzano troše radnike i negativno utječu na njihovo zdravlje, dovode do kroničnih bolesti, ranijeg umirovljenja i povećanja troškova liječenja. 
Zbog svega toga je pučka pravobraniteljica preporučila Hrvatskoj udruzi poslodavaca da osigura redovno održavanje radionica o primjeni hrvatskog i europskog antidiskriminacijskog prava, naročito u području rada i zapošljavanja. 

Velike socijalne razlike

Ekonomske i socijalne razlike između pojedinih dijelova Hrvatske su svakako jedan od razloga depopulacije. Siromaštvo je višestruko prisutnije u ruralnim područjima. Slabije razvijene općine i gradovi ne mogu svojim stanovnicima pružiti razinu socijalne zaštite kakvu mogu bogatiji i razvijeniji. Razlika u dostupnosti usluga itekako je vidljiva u kapacitetima dječjih vrtića. U Brodsko-posavskoj županiji tek 18,9 posto djece u dobi od tri do šest godina ide u vrtić, dok ih je u Zagrebu obuhvaćeno 91 posto. 

Verzija za ispis Povratak na prethodnu stranicu