English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Podružnica umirovljenika - U berbi mandarina
Sindikalna podružnica umirovljenih grafičara Zagreb organizirala je od 22. do 24. listopada trodnevni izlet na jug Lijepe naše i posjet Hercegovini.

Ponedjeljak, 22. listopada:

S polaskom u 6,30 sati umirovljenici su krenuli prema planu izleta, u smjeru Imotskog. Nakon kraćeg zaustavljanja i jutarnje kavice na stajalištu Janjče, put je nastavljen, ali se radi orkanske bure u Svetom Roku promijenio plan i put je nastavljen preko Gračaca do Knina, gdje je uslijedila pauza, nakon koje je nastavljena vožnja do Imotskog gdje nas je dočekala Ivana, turistički vodič, i povela u obilazak Modrog i Crvenog jezera, Topane, tvrđave koja je u X. stoljeću bila središte hrvatske župe, upravnu ulogu zadržala je i tijekom turske vladavine (XV. – XVIII. st.), a  napuštena je 1816. godine, te do spomenika Tinu Ujeviću, koji je u Imotskom pohađao osnovnu školu. U nastavku putovanja uslijedila je vožnja do Metkovića, te smještaj i večera u hotelu „Narenta“.

Utorak, 23. listopada:

Nakon doručka uslijedila je vožnja do obližnjeg naselja Vid i obilazak prvoga hrvatskog in situ (ili po domaćem: na licu mjesta) Arheološkog muzeja Narona. Po završetku obilaska uslijedila je vožnja do granice s Bosnom i Hercegovinom, gdje je došlo do neplaniranog dužeg zadržavanja i kontrole radi većeg broja autobusa, što je uzrokovalo promjenu plana obilaska i kraće zadržavanje na  planiranim destinacijama. 
U mjestu Studenci, kod Ljubuškog, obiđen je slap Kravica koji se nalazi na rijeci Trebižat, širine 120 m i visine 28 m, a u nastavku putovanja kompleks staroga grada Počitelja, koji je 2003. proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.  Sljedeća destinacija bio je Blagaj i obilazak Vrela Bune, gdje ispod stijena visokih više stotina  metara izvire rijeka Buna i jedno je od najjačih krških vrela u Europi, te obilazak derviške tekije (bogomolje u kojoj se okupljaju i vrše vjerske obrede derviši koji su sljedbenici mističkog učenja o islamu). Put je nastavljen do Mostara, gdje je uz vodiča obiđen stari dio grada, a do povratka u Metković, sudionici izleta uživali su prema svom izboru, u mostarskim ćevapima, baklavama, kahvama. . .

Srijeda, 24. listopada:

U prijepodnevnim satima, nakon doručka, uslijedila je vožnja do mjesta Momići, gdje smo se ukrcali u dvije trupice (tradicionalno plovilo u najjužnijoj dolini Hrvatske) te vožnjom kanalima Neretve došli do plantaža mandarina, gdje je uslijedila slobodna berba (3 kg uračunato u cijenu aranžmana), a ostalo po cijeni od 4 kn za kilogram. Iz berbe se rijetko tko vratio, a da barem nije ubrao još desetak kilograma. Puni dojmova vratili smo se u Metković, te iza podneva krenuli put Zagreba. 

Verzija za ispis Povratak na prethodnu stranicu