English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Stranica: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
VER.DI – Inzell - Razmjena iskustva s njemačkim grafičkim sindikatima
Na poziv kolega iz VER.DI-ja, s kojima Sindikat grafičara ima kontakte unutar zajedničke međunarodne asocijacije UNI, predsjednik Sindikata grafičara Darije Hanzalek održao je jednodnevne seminare na kojima je kolegama iz grafičkih sindikata Njemačke prenio stanje u Hrvatskoj. Razgovora je bilo u širokom opsegu, od osnovnih podataka i temeljne situacije u području zapošljavanja i mirovina te problema iseljavanja, do stanja u djelatnosti, socijalnom dijalogu, presjeku prava u kolektivnim ugovorima, do detaljne usporedbe prava i rada radničkih vijeća. 
Iako je prvotna svrha poziva bila upoznati kolege iz Njemačke s našom situacijom, iz razmjene iskustava možemo izvući neke zanimljivosti za nas. 

 • Radnička vijeća sindikalno usmjerena 
 • Kružnim akcijama do sektorskog ugovora 
 • Usporedba razine prava
 • Gdje su žene?
 

Verzija za ispis Pročitajte više
 
100 godina MOR-a - Sindikalni zahtjevi za budućnost rada
Nove tehnologije koje su se razvile u četvrtoj industrijskoj revoluciji nesumnjivo utječu na rad, njegove procese i uvjete, a samim tim i na udruživanje radnika u sindikate i snagu međunarodnog sindikalnog pokreta na globalnoj razini. Sindikati u svijetu su svakodnevno suočeni sa strahovima ljudi zbog širenja novih tehnologija i ekstremnim procjenama o gubicima radnih mjesta zbog novih tehnologija. Ekstremne procjene imaju polazište u umjetnoj inteligenciji koja koristi ljudske osobine pa se pretpostavlja da će tako zamijeniti i ljude. Takve ekstremne procjene predstavljaju ne samo prijetnju za sindikate, nego za sveopće osiromašenje i uništenje ljudskog rada. Stoga je tome u međunarodnom sindikalnom pokretu posvećeno mnogo analiza iz kojih su proizašli zaključci na globalnoj sindikalnoj razini, u obliku hitnih potreba za promjenama društvenog okvira u kojima se rad odvija. To je ujedno i prilika za stvaranje novih pravila u kojima će o budućnosti rada i radnika odlučivati ljudi, a ne roboti, umjetna inteligencija ni nove tehnologije. Sve to je važno, ali mora biti u službi čovjeka, a ne da je čovjek rob tehnologija, odnosno, da se vrati u feudalno doba ogrnut sa suvremenim tehnološkim plaštem. Naravno, sve rečeno su pretpostavke, a istina će možda biti drugačija. Budućnost sama po sebi neće odrediti put napretka. Sve ovisi o tome kako će se u budućnosti prema novim tehnologijama postaviti vlade, poslodavci i sindikati.

 • Deklaracija u povodu 100 godina osnutka MOR-a
 • Kratki prikaz 100-godišnje povijesti MOR-a
 • Preporuke MOR-a za budućnost radnika


Verzija za ispis Pročitajte više
 
40. susreti SGI - Krećemo u Zaton!
Stigle su prijave za 40. susrete radnika u tiskarstvu, komunikacijama, nakladništvu i medijima – SGI, koji će se održati od 6. do 9. lipnja 2019. godine u apartmanskom naselju Zaton – Zadar. Prema sadašnjim podacima možemo očekivati oko 350 sudionika iz 20-ak poduzeća! 
Sportova će biti napretek, a druženje i zabava ne smiju izostati. Sportska natjecanja se planiraju održati u: malom nogometu, kuglanju, stolnom tenisu, mini golfu, potezanju konopa, tenisu, odbojci na pijesku, boćanju, belotu i briškuli/trešeti, te plivanju, košarci i pikadu koji se pokazao kao pun pogodak. Zabavni dio predviđen je u petak i subotu navečer, na terasama uz more ili u poznatoj diskoteci Saturnus. 
Kompleks uz more nudi kvalitetan smještaj u apartmanima s 4 (i 3) zvjezdice te sve sadržaje za sportske susrete, a kuglanu osiguravamo u nekoliko minuta vožnje udaljenom Zadru. Cijena po osobi za tri puna pansiona u apartmanu s 4 zvjezdice iznosi 1.005,00 kn, uz mogućnost plaćanja u tri rate. Sudionici će imati tri puna pansiona koji počinju s večerom u četvrtak i završavaju s ručkom u nedjelju.
40. susreti su sve bliže, više ne brojimo tjedne, već samo dane. Pakirajte se i krećemo! Treba nam samo dobro vrijeme. Sportski duh, dobro raspoloženje i zajedništvo donosimo sami! 

 • Uz postojeće, i nove natjecateljske discipline!


Verzija za ispis Pročitajte više
 
Pravednija Europa za radnike
1. Europski izbori – 23. - 26. svibnja 2019. – bit će odlučujući za radnike. Novi Europski parlament ili će Europsku uniju učiniti boljim mjestom ili će potkopati europsku suradnju koja je godinama izgrađivana.
2. Europska konfederacija sindikata (ETUC) – s oko 45 milijuna radnika organiziranih u 90 sindikata iz 38 zemalja – vjeruje kako je pravednija Europa za radnike moguća, na temelju demokracije i socijalne pravde, kvalitetnih radnih mjesta i većih plaća, socijalno pravedne i poštene tranzicije prema niskougljičnoj i digitalnoj ekonomiji.
3. Snažnije i raširenije kolektivno pregovaranje – pregovori između sindikata i poslodavaca – socijalni dijalog i radnička participacija u svakoj državi članici EU, ključni su za ostvarivanje pravednije Europe i više demokracije.
4. ETUC poziva sve članove sindikata i sve građane da glasuju na europskim izborima, te da glasuju za stranke i kandidate koji podržavaju sindikalne zahtjeve i stvaraju bolju budućnost za muškarce i žene, za mlade i starije u Europi.

 • KRIZA JE OSTAVILA DUBOKE OŽILJKE
 • PRAVEDNIJA EUROPA ZA RADNIKE
 • DEMOKRACIJA
 • KVALITETNA RADNA MJESTA I VIŠE PLAĆE
 • PRAVEDNE TRANZICIJE
 • SOCIJALNA PRAVDA


Verzija za ispis Pročitajte više
 
Poslodavci se ne mijenjaju!? - HUP nije prihvatio suradnju za zajednički projekt
Već smo ranije pisali o tome da je Sindikat grafičara predložio Hrvatskoj udruzi poslodavaca zajedničku suradnju na prijavi projekta na natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava koji je objavila Norveška ambasada. Osnovni cilj i svrha projekta odnosili bi se na uspostavu zajedničke suradnje Sindikata grafičara i Hrvatske udruge poslodavaca na uspostavi sektorskog socijalnog dijaloga, kako bi se u suradnji razgovaralo o problemima sektora te kako bi se sektor radnicima ponovno učinio atraktivnim.
Unatoč nekoliko održanih sastanaka s predstavnicama HUP-a, koji su djelovali optimistično i na kojima je iskazana volja, ali i potreba za suradnjom, te su se već načelno dogovorile i aktivnosti na projektu, Hrvatska udruga poslodavaca je nakon obavljenih internih konzultacija s predstavnicima poslodavaca unutar Udruge poslodavaca u grafičkom sektoru, izvijestila Sindikat grafičara da ipak, zbog nedovoljnog interesa poslodavaca, ne postoji mogućnost da se planirana suradnja na zajedničkoj prijavi projekta realizira. 
No ipak, vrata nisu u potpunosti zatvorena. HUP je iskazao interes da se započeti razgovori nastave, s obzirom na to da smo tijekom tih razgovora detektirali kako postoje brojni zajednički interesi. 

Verzija za ispis
 
Europski sektorski socijalni dijalog - Papir nije apsolutno zamjenjiv
Sastanak radne grupe za Sektorski socijalni dijalog grafičkog sektora koji se na razini Europe vodi između UNI Global Uniona i INTERGRAF-a održan je 7. veljače ove godine u Bruxellesu. 
Dijalog između UNI Europa grafičkog sektora i europske organizacije poslodavaca INTERGRAF vodi se već nekoliko godina. Ovaj dijalog u svom sadržaju još nije dosegao željenu razinu i opseg te se i dalje, može se reći, vodi oko nekih lakših tema, ne dotičući razinu prava, plaće i kolektivne pregovore. No i takvi razgovori mogu biti zanimljivi i korisni. 
Grafička djelatnost je na višestrukom udaru. Pored razvoja tehnologije i novih načina prijenosa informacija i komunikacija, djelatnost se nalazi na udaru i zbog ekoloških ograničenja te poreznih nameta koji često nisu u potpunosti opravdani. 

 • Važnost promotivnih materijala i direktne pošte
 • Učenje iz knjige ili tableta
 • „Uključenost radnika“Verzija za ispis Pročitajte više
 
Izvršni odbor UNI Europa grafički sektor - Ujesen konferencija grafičkog sektora Europe
Izvršni odbor UNI Europa grafički sektor, održao je 6. veljače ove godine u Bruxellesu svoj redovni sastanak. 
U tijeku su razgovori s kandidatima za poziciju tajnika UNI Europa grafičkog sektora, a koje mjesto je upražnjeno odlaskom Nicole Konstantinoua na mjesto voditelja ureda UNI grafičkog sektora (za cijeli svijet). U užem krugu nalazili su se kandidati Gareth Antony Lowe iz Ujedinjenog Kraljevstva i Annika Flaten iz Švedske, a odluka će vjerojatno biti donesena u korist prvog. 
U pripremi je Konferencija UNI Europa grafičkog sektora, koja će se održati 24. i 25. listopada u Toledu, u Španjolskoj. Centralne teme konferencije bit će Digitalizacija i promjene koje ona nosi u grafičkom sektoru, Organiziranje i rad sindikata u novim uvjetima, Kolektivno pregovaranje, te Pozicija grafičkog sektora u okviru UNI-ja.
Izvršena je procjena i analiza jednodnevne Konferencije o kolektivnom pregovaranju, održane krajem studenoga prošle godine u Bruxellesu. Preporučeno je da takva konferencija traje dva dana, kao što je bilo i ranije, jer u jednom danu uz izvještaje iz pojedinih zemalja ostane malo vremena za raspravu i sagledavanje smjerova budućeg rada. Također, u pogledu izvještavanja i analize stanja kolektivnog pregovaranja, umjesto na detektiranje trendova, više pozornosti valja usmjeriti na analizu i usporedbu razina radnih prava u pojedinim zemljama. 
Uskoro bi na razdoblje od dvije godine trebao započeti projekt o Sigurnosnom tisku, koji će uz sufinanciranje Europske unije, omogućiti neposredne sastanke i rasprave o stanju djelatnosti, radnih prava i socijalnom dijalogu u ovom uskom, ali vrlo važnom području grafičkog sektora. 

Verzija za ispis
 
Projekt u suradnji s HUP-om i norveškim partnerima
S ciljem potpisivanja sektorskog kolektivnog ugovora, jačanju dijaloga između Sindikata grafičara i Hrvatske udruge poslodavaca, odnosno poslodavaca iz grafičkog sektora, te s ciljem približavanja grafičke struke učenicima i studentima, Sindikat grafičara planira prijaviti novi projekt. 
Partneri u projektu bi bili kolege iz norveškog grafičkog sindikata, čiji bi primjeri dobre prakse poslužili kao potpora ostvarenju postavljenih ciljeva. Drugi partner u projektu bi trebala biti Hrvatska udruga poslodavaca, odnosno grafički sektor unutar HUP-a. Zajedno bi radili na poboljšanju socijalnog dijaloga koji bi mogao dovesti do potpisivanja sektorskog kolektivnog ugovora i poboljšanju prava radnika u grafičkom sektoru. Grafička struka postaje sve manje atraktivna novim generacijama, te je jedna od aktivnosti u projektu, u suradnji s grafičkim srednjim školama i fakultetom, učenicima i studentima približiti njihovo buduće zanimanje i zainteresirati ih za rad u grafičkim firmama.
Projektne aktivnosti su održavanje radionica, sastanaka, seminara i studijski posjet. Rok za prijavu je veljača 2019. g. 

Verzija za ispis
 
UNI Europa, Grafički sektor - Nužno je podizati plaće radnicima!
UNI-Europa Grafički sektor organizirao je jednodnevnu konferenciju o kolektivnom pregovaranju koja se održala u Bruxellesu 27. studenoga 2018. godine.
Osnovna svrha konferencije je bila razmijeniti mišljenja i informacije o stanju kolektivnog pregovaranja u pojedinim državama Europske unije te razgovarati o mogućnostima postizanja ciljeva prema smjernicama za kolektivno pregovaranje koje je usvojio UNI još davne 2007. godine, odnosno o potrebi revidiranja navedenih smjernica s obzirom na nove trendove i izazove s kojima se suočava grafička i nakladnička djelatnost. 
 • Nužan je sektorski kolektivni ugovorVerzija za ispis Pročitajte više
 
Sastanak s predstavnicama HUP-a - Važno je uspostaviti i jačati međusobnu suradnju!
Na inicijativu Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske 22. studenoga 2018. godine održan je sastanak s HUP-om koji su na sastanku predstavljale Sanja Smoljak Katić i Iva Nappholz. Na sastanku se razgovaralo o potrebi i mogućnostima ponovne uspostave suradnje između Sindikata grafičara i HUP-ove Udruge grafičara i nakladnika, koja okuplja poslodavce u grafičkoj i nakladničkoj djelatnosti. 
To je bila prilika da obje strane razmijene mišljenja i stavove o trenutačnom stanju i problemima s kojima se u grafičkoj i nakladničkoj djelatnosti susreću i radnici i poslodavci. Zaključeno je da postoje mnoge dodirne točke interesa na kojima bi Sindikat grafičara i HUP mogli zajedno djelovati kako bi se grafička i nakladnička djelatnost učinile atraktivnima radnicima i poslodavcima. 

 • Kako grafičku djelatnost učiniti atraktivnom?


Verzija za ispis Pročitajte više
 
Stranica: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »