English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Izbori u sindikalnim podružnicama
Predsjedništvo je u ožujku ove godine donijelo odluku o raspisivanju redovnih izbora za tijela i dužnosnike u Sindikatu grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske. Prvi korak u ovom postupku su Izvještajno-izborne skupštine u sindikalnim podružnicama na kojima članovi našeg Sindikata biraju svoje predstavnike za naredne četiri godine, a trebale bi se provesti do 31. prosinca 2018. godine. Cijeli proces izbora bit će okončan 7. kongresom našeg Sindikata u drugoj polovini 2019. godine, na kojem se namjerava provesti i njegovo organizacijsko otvaranje prema svim medijskim i povezanim djelatnostima. 
U većini sindikalnih podružnica izbori će se provesti na neposrednim skupštinama na kojima mogu prisustvovati svi članovi podružnice, a u većim podružnicama mogu se održati izbori kroz sastanke sindikalnih grupa kojima slijede izborne skupštine na delegatskom principu. 
Na skupštinama će povjereništva podnijeti Izvještaje o radu u proteklom razdoblju, raspravit će se aktualna pitanja i dogovoriti daljnje aktivnosti. Članovi sindikalnih podružnica birat će sindikalnog povjerenika(e) odnosno glavnog povjerenika, nadzorni odbor podružnice i zastupnike za kongres Sindikata, a mogu istaknuti potencijalne kandidate za organe i funkcije u Sindikatu te ako žele, imenovati blagajnika podružnice. 
Na temelju donesenih odluka i važećih akata Stručne službe Sindikata pripremile su Izbornu mapu koja se dostavlja povjerenicima kao podsjetnik i pomoć u izbornom postupku. Sindikalni povjerenici će u narednim tjednima zakazati Izvještajno-izborne skupštine uz prethodnu konzultaciju termina s našim Stručnim službama, s ciljem što kvalitetnijeg održavanja skupština. U nekim podružnicama izbori su već provedeni nedavno i, naravno, neće se ponavljati. 

Verzija za ispis
 
Europska komisija predlaže povećanje socijalnih prava u EU
Krajem travnja Europska komisija je u okviru projekta uspostave Europskog stupa socijalnih prava inicirala nekoliko zakonodavnih i nezakonodavnih prijedloga kojima je cilj poboljšanje radnih i socijalnih prava radnika u državama članicama Europske unije. Europska komisija predlaže mjere za unapređenje boljeg usklađivanja profesionalnog i obiteljskog života, mjere za poboljšanje prava radnika na informiranje, mjere za bolji pristup socijalnim pravima, te za poboljšanje uređenja organizacije radnoga vremena.

  • Očevima pravo na dopust za rođenje djeteta
  • Osiguravanje veće razine prava radnicima u nestandardnim oblicima rada
  • Osiguravanje boljih socijalnih uvjeta fleksibilnim oblicima rada
  • UNI-Europa skeptičan u odnosu na prijedloge Komisije 

Verzija za ispis Pročitajte više