English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Stranica: « Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja »
Postoje uvjeti za skraćenje radnog vremena, kapital to ne dozvoljava

Svrha tehnološkog napretka je da čovjeku olakša život te da ga oslobađa od obveze rada, sve da se čovječanstvu omogući usmjerenje obrazovanju, znanosti i razvoju viših univerzalnih vrednota, a s krajnjim ciljem općeg blagostanja.
No, do danas se čovjek nije oslobodio rada. Naprotiv, iako je višak rada neupitan, jer milijuni ljudi dnevno ostaju bez posla, istovremeni su zahtjevi poslodavaca za produženjem radnog vremena. Zašto? Kapital voli kontroliranu nesigurnost i vojske nezaposlenih, jer tako ruši cijenu onih koji još rade istim i većim tempom. Stvoriti što veću ponudu nezaposlenih i što manju potražnju za njima. Tada cijena rada mora pasti. I pada… Čovječanstvo ide u pogrešnom smjeru.

 • Tehnološka revolucija je provedena
 • Već se moglo skratiti radno vrijeme
 • Ravnomjerna raspodjela preostalog rada
 • Kapital blokira pozitivne promjene
 • Novi ciljevi i nove bitke
Verzija za ispis Pročitajte više
 
Mamac minimalac
U zemljama poput Danske ili Švedske nema potrebe da država određuje minimum, jer sustav kolektivnog pregovaranja funkcionira. Država samo proširuje odredbe kolektivnih ugovora na djelatnosti koje su njime ostale nepokrivene.
Odluka Vlade o povećanju minimalne plaće sa 2.751 na 3.000 kuna isprovocirala je mnoga pitanja i dosta kritika. Štoviše, kritike su bile u prvom planu. Vladina odluka da dosad garantirani iznos od 2.751 kune zaokruži na 3.000 tako je isprovocirala unisonu poviku i sablazan na desnom, ujedno i dominantnom krilu domaće ekonomske misli i djela. To je još jedan u nizu populističkih poteza ove Vlade, jer veći minimalac šteti samim radnicima u niskoprofitnim granama koje će se zbog minimalca pogasiti, kažu. 

 • Egzodus domaće, potplaćene, radne snage na zapad
 • Minimalna plaća se ne prepušta isključivo tržištu
 • O mnogim se pitanjima zatvaraju očiVerzija za ispis Pročitajte više
 
Borba za slobodu „modernih robova“
Građani Europe bili su svjedoci krvavih prosvjeda, četvrti tjedan za redom, u Parizu i drugim gradovima Francuske, treće svjetske ekonomije i kolijevke slavne francuske ljevice. Posljednji prosvjed, koji se dogodio u nedjelju, 10. prosinca ove godine nije bio najbrojniji, ali je bio najokrutniji po nasilju i rezultirao je masom razbijenih izloga i spaljenih automobila, ali, nažalost i opasnim ozljedama prosvjednika: jedna je žena ostala bez oka, a jedan muškarac bez šake. Istovremeno je privedeno 1.220 ljudi. Ukupno je u svim gradovima Francuske prosvjedovalo više od 283.000 građana, a predvodnici prosvjeda su „GILETS JAUNES“ ili, prevedeno, „ŽUTI PRSLUCI“. Tko su oni? Za građane EU, pa i za građane Hrvatske oni su misterij, kao i za sve one koji ne žive u Francuskoj. Dva dana nakon prividnog primirja i obraćanja predsjednika Macrona, stanje nije nimalo bolje ni sigurnije. Prosvjeduju studenti i srednjoškolci, što je rezultiralo zatvaranjem oko 450 obrazovnih ustanova. Vidljivo je da se ne radi o „ad hoc“ stanju, izazvanom povećanjem cijena benzina i struje, da je problem slojevit i dubok, da je to borba između pobjednika globalizacije i običnih francuskih radnika, malih obrtnika, domaćica, studenata i srednjoškolaca. Oni su odlučili „sami stvari uzeti u ruke i izboriti se za sebe“. Da bi spoznali tko su oni, treba se nekoliko godina vratiti u povijest.

 • Pobjednici i žrtve globalizacije u Francuskoj
 • Tri sloja građana u Francuskoj
 • Gdje su u prosvjedima „žutih prsluka“ ostali sindikati i „slavna francuska ljevica“?Verzija za ispis Pročitajte više
 
Osam godina pojeli skakavci!
Naše tranzicijsko razdoblje obilježeno je time da smo snage trošili na nebitne stvari kao što su obračuni s prošlošću i rasprave o tome tko je upropastio Hrvatsku pa se dogodilo da je ekonomska kriza najžešće i najdublje pogodila Hrvatsku. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku bruto društveni proizvod Hrvatske iznosio je 2008. godine 48 milijardi i 144 milijuna eura. Nakon toga slijedilo je osam godina pada tako da je tek 2017. dostignuta prijekrizna godina s bruto društvenim proizvodom od 49 milijardi i 13 milijuna kuna.

 • Obezvrijeđeni radVerzija za ispis Pročitajte više
 
Nema više naivaca za sitniš
"Nedostaju nam radnici" kukaju poslodavci. Patetično! Eto, zbog nedostatka radnika će sada zatvarati birtije, uz pompu kao da se zatvaraju kazališta, muzeji, a ne ugostiteljski objekti kakvih ima na tisuće.
Uz ugostitelje kukaju i drugi, pa i u našoj branši, jer, eto, jadni nisu navikli da je tržište rada - tržište u kojem se nalaze poslodavac sa svojom ponudom i radnik sa svojim zahtjevima, pa ako se dogovore, dogovore se, ako ne, svatko na svoju stranu. Tržište rada nije kada 1.000 jadnika moli posao za minimalac, a s druge strane bahati tip nadmeno ponavlja: "Ako nećeš ti, ima tko hoće!"

 • Pomognimo poslodavcima!
 • Dragi poslodavci, da nije možda problem u vama?
 • Traže pokroviteljstvo onih koji su uništili državu 
 • Sami ste si krivi Verzija za ispis Pročitajte više
 
Jad i bijeda hrvatskog kapitalizma - Zbog čega je Hrvatska najgora zemlja Europske unije?
U tranzicijsko razdoblje ušli smo s uvjerenjem da je privatno poduzetništvo čarobni štapić koji će Hrvatsku, kako je prije nekog vremena rekla jedna visoka hrvatska dužnosnica, učiniti jednom od najrazvijenijih zemalja svijeta. Opsjene je nestalo i ostaje činjenica da već godinama grcamo u siromaštvu, kao najgora zemlja Europske unije.

 • Država kao čamac za spašavanje Verzija za ispis Pročitajte više
 
Iz šupljeg u prazno - Radnici zakinuti i u mirovini
Najnovije rasprave o mirovinskoj reformi ponovno su na površinu izvukle svu bijedu našeg mirovinskog sustava koji je najgori u Europskoj uniji i to prema svim pokazateljima. Prosječna mirovina hrvatskog radnika iznosi 2.347 kuna, što je svega 37 posto plaće. Tako loš omjer nema ni jedna zemlja Europske unije, pa ni Bugarska i Rumunjska. Uz to, taj odnos je iz godine u godinu sve gori jer plaće rastu brže od porasta mirovine. Zbog svega toga, rizik od siromaštva u umirovljeničkoj populaciji u Hrvatskoj iznosi 26,5 posto, dok je prosjek Europske unije 14,7 posto.

 • Ni med cvetjem ni pravice


Verzija za ispis Pročitajte više
 
7. listopada – Svjetski dan dostojanstvenog rada
I ove su godine, po 11. put, radnici diljem svijeta obilježili 7. listopada, Svjetski dan dostojanstvenog rada, uz glasnu poruku: „PROMIJENIMO PRAVILA“. Primjena postojećih pravila je dovela do duboko ukorijenjene nepravde izazvane globalizacijom i snižavanja prava radnika diljem svijeta. 
Naime, postojeća pravila inzistiraju na daljnjoj fleksibilizaciji, na podređenosti profitu, na izostanku poštovanja, na nepoštivanju temeljnih ljudskih prava i sloboda, na virtualnim istinama i očekivanjima, na direktnim i indirektnim zabranama sindikalnog udruživanja i djelovanja, na nesigurnosti zaposlenja, na plaćama nedostojnim za ljudski rad, na nedostatku radne etike i morala, a sva dosadašnja pravila imaju samo jednu svrhu, bogaćenja manjine. Koliko god su otvorene granice radnicima na području zemalja Europske unije u nekim članicama izazvale šokove zbog emigracije stručne radne snage, toliko su te migracije dobre za spoznaju dostojanstvenog rada. One pokazuju da je rad radnika bar jednako vrijedan koliko i ulaganje u tehnologiju, da je radnik ljudsko biće koje zavređuje poštovanje poslodavca, da radnik nije rob kako bi radio cijele dane, da ima pravo na dostojanstven odmor i dostojanstvenu plaću. Rad i radnik zavređuju poštovanje.

 • Tko treba „promijeniti pravila“?
 • Neke od najbitnijih točaka na listi „TO DO“:


Verzija za ispis Pročitajte više
 
Plač i zapomaganje...
Od čega živi direktor koji si dvije godine nije isplatio plaću? Istodobno, tvrdi, radnicima je redovito isplaćivao plaće, ali svoju nije obračunavao jer je tek podizao posao na noge. 
Govore – Uništit će male i mikropoduzetnike, zadrugare… – namećući im obvezu da obavezne doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje za direktore i članove uprava, od iduće godine plaćaju na osnovicu od 8.822 kune. Na tu osnovicu obavezne doprinose već sada plaćaju obrtnici koji ostvaruju dobit, samostalni novinari, veterinari, fizioterapeuti, medicinske sestre, odvjetnici... I nisu uništeni. Kasta direktora i članova uprava ne želi red. Ne žele pridonositi za svoje buduće mirovine, kao ni za zdravstvo. Žele da nered, koji je godinama vladao (dajući podršku rastakanju zdravstvenog i mirovinskog sustava) i dalje vlada. I u toj svojoj želji, stvarajući preveliku medijsku buku, iskrivljuju stvarnost.

Verzija za ispis Pročitajte više
 
Navodnim reformama usprkos
Menadžerima bonus, radnici bez plaće. Industrija na silaznoj liniji. U poljoprivredu uloženo ukupno 40 milijardi kuna poticaja, a proizvodnja sve manja. U školu upisano sto razreda prvašića manje. Iseljavanje se nastavlja.

 • Stvarnih reformi nema
 • Nakaradni gospodarski sustav


Verzija za ispis Pročitajte više
 
Stranica: « Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja »