English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Stranica: « Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja »
Pazite što potpisujete!

U praksi se često događa da radnik potpiše novi ugovor o radu s manjom razinom prava ili izjavu kojom se odriče nekog prava, pa da tek nakon toga zatraži pravni savjet. Tada je prekasno. Stavljanjem svojeg potpisa na neku ispravu iskazujete svoju suglasnost sa njezinim sadržajem, pa je nakon toga vrlo teško osporiti obveze ili gubitak prava koji proizlazi iz potpisa. Potpis na pogrešnom mjestu može učiniti puno štete, čak i dovesti do prestanka radnog odnosa.
Prvo temeljito pročitajte prethodni sadržaj, dobro razmislite o posljedicama, pa tek tada potpišite. Jednostavno, pazite što potpisujete!

Verzija za ispis Pročitajte više
 
Nesreće na radu koje se nisu morale dogoditi
„Potrebno je učiti iz pogrešaka“ – jedna je od krilatica koja se često koristi kada se analizira neki slučaj, često i s tragičnim posljedicama, nakon što se zaključi da su posrijedi bile kobne pogreške.
To se nažalost događa i na radnim mjestima gdje bi se radni procesi trebali odvijati prema pravilima struke i organizaciji poslodavca, a u svrhu smanjenja akcidentnih situacija, izbjegavanja ozljeda na radu, a naročito onih s velikim rizicima za zdravlje i život radnika.
Unatoč svemu, događaju se nesreće na radu, a navedeni primjeri su dokaz kako je sve „pošlo po zlu“, a nije trebalo.

 • Tragični primjeri iz prakse
 • Kobni strujni udar
 • Skupna ozljeda s tragičnim završetkom
 • O odbijanju rada
 • PoučakVerzija za ispis Pročitajte više
 
Evidencije o radnicima
Dana 1. rujna 2017. godine na snagu je stupio novi Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima (NN br. 73/17.), koji je donio neke promjene u odnosu na važeći Pravilnik i obvezu poslodavca na vođenja podataka o radnicima i podataka o radnom vremenu radnika.

 • Podaci o radnicima
 • Podaci o radnom vremenu


Verzija za ispis Pročitajte više
 
Izmjene Zakona o radu - Arbitraža je u pitanju
Novim Zakonom o radu, koji je stupio na snagu 2014. godine, uvrštena je odredba kojom se nameće obveza arbitraže u slučaju uskrate suglasnosti radničkog vijeća kod otkaza ugovora o radu određenim skupinama radnika. Arbitraža se pokazala neučinkovitim rješenjem te nikada nije zaživjela onako kako je zamišljeno. Stoga se izmjenama Zakona o radu vraća stara odredba prema kojoj poslodavac u slučaju uskrate suglasnosti radničkog vijeća, može tražiti da suglasnost nadomjesti sudska presuda. 

Verzija za ispis
 
Vraća se državni inspektorat
Vlada priprema novi zakon o inspekcijama u gospodarstvu kojim će se sve inspekcijske službe, četiri godine od ukidanja Državnog inspektorata, ponovno vratiti pod isti krov. 
Ponovno objedinjavanje inspekcijskih službi mogli bi pozdraviti sindikati. Kada je 2013. godine pripremano gašenje Državnog inspektorata, posebno su sindikati izražavali protivljenje zbog činjenice da će inspektori rada i zaštite na radu djelovati u okviru resornog ministarstva rada, što je suprotno međunarodnoj konvenciji koja se tiče inspekcija, a koja naglašava neovisnost rada takve službe. Ministarstvo gospodarstva koje priprema objedinjavanje različitih inspekcija (rada, zaštite na radu, sanitarne, turističke…) smatra da će se s njihovim objedinjavanjem povećati učinkovitost, smanjiti broj nadzora i ujednačiti pristup inspekcija pri poduzimanju upravnih i kaznenih mjera. 

Verzija za ispis
 
Međuljudski odnosi najvažniji
Portal Moj Posao proveo je istraživanje o tome koji su najveći izazovi za radnike na novom poslu. Čak 28 posto radnika se izjasnilo kako im najveći izazov na novom poslu predstavlja odnos s kolegama. Najteže i je steći njihovo povjerenje, a upravo to smatraju najvažnijim. Ispitanici također stječu dojam da ih stariji kolege gledaju kao konkurenciju ili pak priznaju da sami imaju problema s niskim samopouzdanjem. 
Radni zadaci su izazov za 25 posto ispitanika. Novi zadaci potiču kreativnost i ulaganje u sebe, a ispitanici ih smatraju izazovnima jer potiču na samostalan rad te stjecanje povjerenja kolega i nadređenih. 
Za 23 posto ispitanika najveći je izazov na novom poslu organizacija posla. Ispitanici pritom više ističu problem manjka organizacije unutar tvrtke: dugotrajne zadatke, nerealne rokove, nego što sumnjaju u vlastitu sposobnost organizacije posla.
Izazov predstavljaju i radna klima, radno vrijeme te pamćenje imena svih kolega. Odnos s nadređenima najveći je izazov za svega 17 posto ispitanika. Neki od njih se pritom žale na nisku razinu poslovne kulture, nekompetenciju nadređenih te njihovu nepristupačnost, kao i na nedostatak komunikacije. 
Nešto drugo kao najveći problem na novom poslu istaknulo je 7 posto ispitanika. Njima su najveći izazov predstavljali: niska plaća, radna klima, slaba razina informatičkog znanja unutar tvrtke, mogućnost napredovanja, ali i jezična barijera, radno vrijeme… 

Verzija za ispis
 
Godišnji odmor
Hrvatska kao turistička zemlja svako ljeto privlači stotine tisuća turista koji godišnji odmor provode na našoj obali. Stoga nije čudno da i hrvatski radnici žele svoj godišnji odmor isto tako provesti. Kako bi znali barem u osnovi kako ostvariti svoje pravo na godišnji odmor, u nastavku dajemo odgovore na najvažnija pitanja o godišnjem odmoru. Pitanje godišnjeg odmora regulirano je Zakonom o radu (Narodne novine 93/14, dalje u tekstu ZOR).

 • Svrha godišnjeg odmora
 • Najkraće trajanje godišnjeg odmora
 • Utvrđivanje trajanja godišnjeg odmora
 • Razmjerni dio godišnjeg odmora
 • Raspored korištenja godišnjeg odmora
 • Načini korištenja godišnjeg odmora
 • Naknada plaće
 • Regres

Verzija za ispis Pročitajte više
 
Rad na strojevima - Što rukovatelj treba znati
- O potrebnoj osposobljenosti
- Posebni zahtjevi
- Zahtjevi sigurnosti na stroju
- Osobna zaštitna oprema
- Ispravnost zaštitnih naprava
- Radna disciplina
Rad na strojevima je zahtjevan posao, a nerijetko se pored osposobljenosti za rad na siguran način zahtijevaju i posebna znanja i osposobljenja, uvjetovano zdravstveno stanje i psihičke sposobnosti, te mogući i drugi uvjeti, ovisno o vrsti stroja/postrojenja.
Sve navedeno je u funkciji sigurnosti i zaštite zdravlja radnika na radu da se izbjegnu nezgode i nesreće, ali i ozljeđivanja.
U članku su preporučene smjernice rukovatelju stroja na koje elemente treba usmjeriti pažnju kako bi se obavljanje radnih postupaka odvijalo na siguran način.

 • O potrebnoj osposobljenosti
 • Posebni zahtjevi
 • Zahtjevi sigurnosti na stroju
 • Osobna zaštitna oprema
 • Ispravnost zaštitnih naprava
 • Radna disciplinaVerzija za ispis Pročitajte više
 
Rad na otvorenom u uvjetima visokih temperatura
U suradnji s Nezavisnim sindikatima Hrvatske, Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu organizirao je edukacijski seminar na temu "Rad na otvorenom u uvjetima visokih temperatura". Seminaru je prisustvovalo i nekoliko članova našeg Sindikata. Budući da dolazi vrijeme izrazito visokih temperatura, a neki našli članovi rade na otvorenom u takvim uvjetima, seminar je bio izrazito koristan.

 • Zdravstveni učinci rada na otvorenom u uvjetima visokih temperatura
 • Parametri rada na otvorenom
 • Preporuke za organizaciju rada na otvorenom


Verzija za ispis Pročitajte više
 
Tri četvrtine plaće bit će izuzeto iz ovrhe
Hrvatska ima 330.000 blokiranih, odnosno niz građana u ovršnom postupku. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je da se izmjenama Ovršnog zakona uvode stvari kojima će se „relaksirati postupak ovršenicima, ali se neće narušiti ni prava ovrhovoditelja.“ Više se neće moći provoditi ovrha na jedinoj nekretnini kada je vrijednost glavnice manja od 20.000 kn. Pritom ističe da Vlada amandmanom vrlo precizno daje alat sudovima da – ako je glavnica i veća od tog iznosa, a narušena je ravnopravnost i pravednost potraživanja ovrhovoditelja i prava ovršenika – mogu svojom diskrecijskom ocjenom, prema kriterijima koji su razrađeni u amandmanima, donijeti odluku da se i takva ovrha na nekretnini brani. Ako netko i ostane bez nekretnine, neće ostati na cesti jer se propisuje kako će postupati centri za socijalnu skrb. Građanima koji dođu u takvu situaciju, 18 mjeseci bit će zajamčeno pravo na smještaj.

 • Većina duga otpada na kamate


Verzija za ispis Pročitajte više
 
Stranica: « Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja »


Trenutno nema anketa.

Upišite se na mailing listu i primajte redovite obavijesti na email

email adresa: