English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Stranica: « Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja »
Većina radnika nije nagrađena za svoj rad!
Početkom prosinca prošle godine Vlada RH je pompozno najavila uvođenje nove kategorije neoporezivog iznosa od 5.000,00 kn izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak, kako bi poslodavcima omogućila da krajem godine dodatno nagrade svoje radnike za postignute rezultate rada, a da pri tome na taj iznos ne plaćaju porez.
Kako bi dobio uvid u postupanja poslodavca u grafičkoj i nakladničkoj djelatnosti, Sindikat grafičara je od sindikalnih povjerenika zatražio podatke o tome je li poslodavac iskoristio danu mu mogućnost da dodatnim neoporezivim iznosom nagradi svoje radnike.
Prema prikupljenim podacima može se jasno zaključiti da su pojedini poslodavci kao što su Narodne novine, Odašiljači i veze, Agencija za komercijalnu djelatnost, Hrvatska radiotelevizija, Radin, Bakrotisak, Znanje, svojim radnicima, pored božićnice isplatili i nagradu za rad. Iznosi su varirali od 300,00 kn do maksimalnih 5.000,00 kn. 
Iz dostavljenih podataka također se može zaključiti da su u našem sektoru tu mogućnost iskoristili oni poslodavci kojima je država vlasnik (što je i bilo za očekivati), dok su za navedenu nagradu ostali uskraćeni radnici kod poslodavaca u privatnom vlasništvu, a za svaku pohvalu su rijetke iznimke. Međutim, dok su neki poslodavci tu nagradu isplatili svim radnicima u jednakom iznosu, bilo je i onih poslodavaca koji su nagradu isplatiti samo nekim radnicima, odnosno koji su različite iznose isplatili različitim radnicima. Međutim, treba ujedno naglasiti da iako neki poslodavci prošle godine nisu iskoristili navedenu mogućnost, ima i onih poslodavaca koji tu mogućnost razmatraju u ovoj godini, odnosno neki poslodavci će tu mogućnost iskoristiti da bi povećali plaće radnicima kroz uvođenje dodatka na plaću, kao npr. u Tisku. 
U svakom slučaju apeliramo na poslodavce da navedenu mjeru iskoriste ove godine kako bi dodatno stimulirali svoje radnike. 

Verzija za ispis
 
BAT prodao Istragrafiku
British American Tobacco uspješno je završila proces pronalaska strateškog partnera za tvrtku Istragrafika, koji će omogućiti daljnji razvoj te tvrtke u ambalažnoj industriji. Istragrafiku preuzima A&R Carton Austria GmbH, koja je dio AR Packaging grupe, jedne od vodećih europskih ambalažnih kompanija s 3200 zaposlenika i godišnjim neto prihodom od oko 600 milijuna eura. Ima 18 postrojenja u 10 zemalja diljem Europe.
Istragrafika je u posljednje tri godine u sastavu BAT grupe bilježila sve bolje rezultate, iz rasta proizvodnje, izvoza i zapošljavanja. Tvrtka je stasala u jednu od vodećih tvrtki iz ambalažne industrije u regiji, s potencijalom nastavka širenja poslovanja na EU tržište. 

Verzija za ispis
 
Zrinski - Utvrđivanje uvjeta za otvaranje stečajnog postupka
Radnici Zrinskog d.d. su u prosincu 2018. g. podnijeli zahtjev za otvaranjem stečajnog postupka nad poslodavcem Zrinski d.d., a temelj je blokada računa duža od 60 dana, te nemogućnost daljnjih izvršavanja obveza dužnika. 
Trgovački sud u Varaždinu je pokrenuo prethodni postupak radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka te će se ročište na kojem će se utvrditi ti uvjeti održati 24. siječnja 2019. g. Kako društvo Zrinski d.d. više nema osobu ovlaštenu za zastupanje, odnosno upravu, sud je kao privremenu mjeru imenovao privremenu stečajnu upraviteljicu te je na nju prenio ovlaštenje za raspolaganje imovinom dužnika. 
U međuvremenu su radnicima Zrinskog preko Agencije za osiguranje radničkih tražbina isplaćene tri minimalne plaće s osnove blokade računa poslodavca. Radnici će ostvariti pravo i na minimalnu plaću za razdoblje do otvaranja stečajnog postupka, a to će najvjerojatnije biti plaća za prosinac 2018. i siječanj 2019. g. 

Verzija za ispis
 
Podružnica umirovljenih grafičara - Izlet u pustaru Višnjica
Za posljednji zajednički izlet u 2018. godini odabran je posjet pustari Višnjica u naselju Španat, smještenoj u općini Sopje, koje se nalazi u Virovitičkoj-podravskoj županiji, u pitomoj ravnici između obronaka Papuka i rijeke Drave.
Dobro raspoloženi, na putu do odredišta zaustavili smo se na jutarnjoj kavi u Svetom Ivanu Žabnom, a potom i u Virovitici, gdje smo posjetili crkvu Svetoga Roka, zaštitnika mjesta, u kojem je smješten i franjevački samostan. U crkvi se nalazi devet oltara, koji se smatraju jednim od najuspješnijih ostvarenja baroka u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Dvorac Pejačević zbog rekonstrukcije nismo mogli obići.
Pustara Višnjica smještena je na prostranoj zemljišnoj površini na otvorenom, koja se koristila se za stočarske namjene, prije svega za uzgoj konja i svinja. Na mjestu nekadašnje pustare danas se prostire agro-turističko imanje Višnjica s ruralnom baštinom, smješteno u više od dva stoljeća starom perivoju lipa, kestena, javora, duda i visokih borova.
Nakon zajedničkog ručka, do povratka u Zagreb sudionici izleta uživali su uz živu glazbu i ples te u obilasku imanja i ergele. 

Verzija za ispis
 
Podružnica umirovljenika - Čuvari tradicije
Sredinom prosinca održana je izvještajno-izborna skupština podružnice umirovljenika grada Zagreba. U nazočnosti osamdesetak članova sindikata i prisutnosti predsjednika Sindikata grafičara i njegova prethodnika, Miljenko Poljanac, glavni povjerenik, podnio je izvještaj o radu podružnice u protekle četiri godine, a financijsko izvješće podnijela je blagajnica Daria Božičković.

Verzija za ispis Pročitajte više
 
Zrinski - Stečeni uvjeti za otvaranje stečajnog postupka
Radnici Zrinskog d.d., 10. prosinca 2018., podnijeli su Trgovačkom sudu u Varaždinu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad poslodavcem Zrinski d.d. 
Poslodavac, odnosno dužnik Zrinski d.d., u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje, 5. prosinca 2018. godine imao je evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 61 dana. Dakle, u blokadi je više od 60 dana, što je uvjet za otvaranje stečajnog postupka. Trgovački sud u Varaždinu o prijedlogu bi trebao odlučiti u kratkom roku.
U međuvremenu, radnicima Zrinskog Agencija za osiguranje radničkih tražbina i dalje isplaćuje plaću u visini minimalne plaće, za vrijeme dok je poslodavac u blokadi. 

Verzija za ispis
 
DES, Split - Kolektivni pregovori nikako da započnu!
Nakon što su se četiri sindikata (Sindikat grafičara, Sindikat osoba s invaliditetom Hrvatske, Sindikat radnika Dalmacije – HUS Split i Sindikat turizma i usluga Hrvatske) koji okupljaju članstvo u Ustanovi za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom "DES" Split sporazumjeli o svojoj reprezentativnosti, te o broju i sastavu pregovaračkog odbora sindikata, o tome su obavijestili poslodavca. Tom prilikom, 20. studenoga 2018. godine, pregovarački odbor sindikata poslodavcu je ujedno dostavio i sindikalni prijedlog novog Kolektivnog ugovora te je zatražio da se žurno sastanu pregovarački odbori poslodavca i sindikata kako bi se započelo s postupkom kolektivnog pregovaranja, koji bi radnicima osigurao bolja prava novim kolektivnim ugovorom.
Poslodavac je na inicijativu pregovaračkog odbora sindikata odgovorio tek 5. prosinca 2018. godine, tako da je pregovarački odbor sindikata obavijestio o sastavu pregovaračkog odbora poslodavca, ali bez predloženog termina za održavanje zajedničkog sastanka pregovaračkih odbora sindikata i poslodavca. Iz navedenoga se jasno može zaključiti da poslodavac iz nekog razloga oteže s kolektivnim pregovorima. Dopisom od 6. prosinca 2018. godine, pregovarački odbor sindikata ponovno je predložio poslodavcu žurni početak kolektivnih pregovora te održavanje zajedničkog sastanka, međutim do danas poslodavac nije odgovorio na taj prijedlog sindikata, što ne ide u korist, kako poslodavcu tako niti radnicima. Pregovarački odbor sindikata u najmanju mjeru očekuje od poslodavca dogovor o visini božićnice pa potom i poboljšanje ostalih uvjeta rada radnika, posebice plaće. 

   

Verzija za ispis
 
Tisak - Članovi spremni za štrajk
U razdoblju od 3. do 7. prosinca 2018. godine, održan je Referendum u sindikalnoj podružnici Tisak. Od 940 članova Sindikata, referendumu je pristupilo njih 726, od čega se njih 713 izjasnilo za provođenje industrijskih akcija, uključivši i štrajk, 10 ih je bilo protiv, a 3 listića su nevažeća. Iz navedenog proizlazi da se više od 50% članova u sindikalnoj podružnici Tisak odlučilo za provođenje industrijskih akcija. Poslodavcu je 17. prosinca 2018. godine upućena najava štrajka, koji bi trebao započeti 28. prosinca 2018. i trajati do ispunjenja uvjeta.
Razlog za organiziranje štrajka je u tome što poslodavac Tisak d.d. nije udovoljio zahtjevima Sindikata grafičara istaknutima u kolektivnim pregovorima, posebice povećanju plaća. 

Verzija za ispis
 
Tisak - Kolektivni pregovori
Poslodavac ne pristaje Dodatkom Kolektivnom ugovoru povećati plaće radnicima!
Nakon posljednjeg zajedničkog sastanka pregovaračkih odbora poslodavca i sindikata, održanog 15. studenoga 2018. godine, poslodavac je dostavio Pregovaračkom odboru sindikata konačni prijedlog poslodavca za Dodatak Kolektivnom ugovoru te prijedlog izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora, zajedno s prijedlogom Sporazuma o prigodnoj nagradi za Božić 2018. godine, i dar djeci radnika za 2018. godinu. 
Poslodavac je, pozivajući se na ranije rezultate poslovanja, predložio zadržavanje razine materijalnih prava radnika u Tisku d.d. koja su uređena Dodatkom, što se odnosi i na plaću radnika, iako je ključni zahtjev pregovaračkog odbora sindikata bio da se plaća radnicima poveća. 

  • Ove godine veća božićnica!
  • O ponudi poslodavca odlučit će radnici Tiska


Verzija za ispis Pročitajte više
 
Podružnica umirovljenika - U berbi mandarina
Sindikalna podružnica umirovljenih grafičara Zagreb organizirala je od 22. do 24. listopada trodnevni izlet na jug Lijepe naše i posjet Hercegovini.

  • Ponedjeljak, 22. listopada
  • Utorak, 23. listopada
  • Srijeda, 24. listopadaVerzija za ispis Pročitajte više
 
Stranica: « Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja »