English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Stranica: « Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja »
Podružnica umirovljenih grafičara - Izlet u Osekovo
Za svibanj, pošto smo u ožujku bili u Krapinsko-zagorskoj županiji i posjetili Krapinu, u travnju boravili u Karlovačkoj županiji s posjetom Ogulinu i Gornjem Zvečaju, sada je za odredište izabrana Sisačko-moslavačka županija i posjet mjestu Osekovo.
Iako umirovljenicima vremenski uvjeti nisu išli na ruku, cijeli dan nas je pratila kiša, u srijedu 15. svibnja, četrdesetak članova podružnice uputilo se u mjesto Osekovo koje je smješteno na prostoru gdje se dodiruju nizina Lonjskog polja i obronci Moslavačke gore. 
U Osekovu smo obišli crkvu sv. Ane, sazidanu 1729. godine, koja je jedna od najstarijih crkava u Moslavini, vanjskim izgledom vrlo jednostavna, dok je unutrašnjost bogato ukrašena. Nažalost, kiša nas je omela da se prošećemo i uživamo u rubnim dijelovima Lonjskog polja na kojem slobodno pase stoka. Obilazak Osekova završio je posjetom zbirki Od sjemena do platna i narodne nošnje, koja je u posjedu KUD-a "Stjepan Šajnović" i ima svojstvo kulturnog dobra. Postav zbirke sastoji se od 112 predmeta, a prikazuje obradu lana od početne faze, u kojoj se sjeme odvaja od stabljike, zatim stupanja, omekšavanja do dobivanja svilenkastih niti koje su tako spremne za predenje i postupaka do tkanja na tkalačkom stolu.
Za sudionike izleta organiziran je zajednički ručak u objektu seoskog turizma Bistrički, nakon čega je uslijedila zabava i ples uz glazbu uživo, a naravno, bačeno je i nekoliko partija neizostavne bele. 

Verzija za ispis
 
Tisak - Odluka o provođenju izbora
Na skupu radnika održanom 6. svibnja 2019. g. potvrđeno je da su ispunjeni uvjeti za provođenje izbora za radničko vijeće i povjerenike radnika za zaštitu na radu kod poslodavca Tisak plus d.o.o. Izborni odbor za provođenje izbora se sastoji od pet članova, a predsjednica Izbornog odbora je Tanja Čuček, glavna sindikalna povjerenica Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske. 
Izborni odbor za provođenje izbora je 10. svibnja 2019. g. donio Odluku o provođenju izbora za radničko vijeće i povjerenike radnika za zaštitu na radu. Radničko vijeće će imati 15 članova i zamjenika članova, te isto toliko povjerenika radnika za zaštitu na radu. Glasovanje će se održati 18. lipnja 2019. g. na ukupno 15 biračkih mjesta. Radnici koji ne mogu glasovati na određenim biračkim mjestima, moći će glasovanje obaviti preko pošte. 
U tijeku je rok za podnošenje lista. Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske će zajedno sa Sindikatom trgovine Hrvatske podnijeti zajedničku listu za radničko vijeće i povjerenike radnika za zaštitu na radu. 

Verzija za ispis
 
Zrinski - Ispitno ročište
Dana 9. svibnja 2019. g. održano je ispitno ročište u stečajnom postupku nad dužnikom Zrinski d.d. u stečaju. Na ispitnom ročištu su ispitane prijavljene tražbine prema iznosima i isplatnom redu kako su uneseni u tablice koje je sastavio stečajni upravitelj. 
Tražbine I. višeg isplatnog reda, a to su tražbine radnika i AORT-a su utvrđene u iznosu od 5,869.575,06 kn. Gotovo sve tražbine radnika su priznate. Tražbine II. višeg isplatnog reda smatraju se utvrđenima u iznosu od 18,308.320,04 kn. Ukupno priznate tražbine su utvrđene u iznosu od 24,177.895,1 kn.

Verzija za ispis
 
DES,Split - Zastoj u pregovorima
Nakon skoro dva mjeseca pauze u kolektivnim pregovorima za novi Kolektivni ugovor u DES-u – Ustanovi za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom, Pregovarački odbor sindikata je početkom svibnja ove godine od pregovaračkog odbora poslodavca zatražio termin nastavka kolektivnih pregovora, sukladno dopisu i prijedlogu poslodavca početkom travnja ove godine, kojim je poslodavac predložio da se kolektivni pregovori nastave u svibnju, a zbog činjenice da u međuvremenu nije moguće pronaći i odrediti raniji slobodni termin za sastanak sa sindikatima u DES-u.
Do trenutka pisanja ovoga članka, poslodavac još nije odgovorio na zahtjev pregovaračkog odbora sindikata. Ako poslodavac odbije nastaviti kolektivne pregovore sa sindikatima, pregovarački odbor sindikata će odrediti daljnje korake sukladno izraženom stavu radnika o prihvatljivosti dosadašnjeg tijeka i sadržaja kolektivnih pregovora u DES-u. 

Verzija za ispis
 
Sindikalna podružnica umirovljenika - Izlet u Ogulin
Za odredište izleta, u srijedu, 10. travnja, članovi Podružnice umirovljenika odabrali su Ogulin, gdje ih je dočekala pripovjedačica bajki i priča za djecu i odrasle, ujedno i turistički vodič, gospođa Sabina Sabljak. U obilazak grada krenulo se od Đulinog ponora, potom kratkim upoznavanjem Ivane Brlić Mažuranić, hrvatske književnice koja je u Hrvatskoj i svijetu poznata kao jedna od najznačajnijih spisateljica za djecu, budući da je rođena u Ogulinu 1874. godine, zatim je obiđen Stari grad (Frankopanski kaštel), župna crkva sv. Križa i u središtu grada vrelo Cesarovac.
Na putu za Gornji Zvečaj zaustavili smo se u mjestu Tounj kod impozantnog dvokatnog kamenog mosta, izgrađenog 1775. godine preko kanjona rijeke Tounjčice na Jozefinskoj cesti, gdje je prilikom obnove ceste 1836. godine na postojećem mostu dograđen i drugi kat, te je time most dobio svoj konačni izgled i oblik.
Druženje umirovljenika uz zajednički ručak, a zatim glazbom uživo i plesom te neizbježnom belom, nastavljeno je u Gornjem Zvečaju u restoranu "Zeleni kut". 

Verzija za ispis
 
Aktualnosti u Tisku - Tisak plus d.o.o.
Kao što je najavljivano, Tisak d.d. je s 1. travnja 2019. postao Tisak plus d.o.o. Trenutačno se nova grupacija Fortenova (bivši Agrokor) nalazi u implementaciji nagodbe i prijenosu podataka u nove sustave. Kako i svi, tako i Tisak ima svoje izazove vezano za implementaciju nagodbe. Svi ugovori o radu su se prenijeli na Tisak plus d.o.o., te su radnici zadržali sva svoja prava.

  • Inicijativa za radničko vijeće


Verzija za ispis Pročitajte više
 
Vjesnik - Tvrtko Gretić, glavni sindikalni povjerenik
Za glavnog sindikalnog povjerenika u podružnici Vjesnik je izabran Tvrtko Gretić. U tijeku su izborne skupštine u ostalim odjelima kod poslodavca: dorada, revijalna rotacija, ravni tisak, priprema i CTP, tehnološka služba, nabava, računovodstvo i novinska rotacija, ekspedit i održavanje. Nakon isteka roka u kojem članovi mogu istaknuti svoju kandidaturu za sindikalnog povjerenika, izborne skupštine će se održati krajem travnja 2019. g. u svakom odjelu. 

Verzija za ispis
 
Ratifikacija prijedloga Kolektivnog ugovora u Vjesniku d.d.
Nakon nekoliko godina teške poslovne i financijske situacije te spuštanja razine prava radnika u Vjesniku d.d. u proteklom razdoblju javile su se naznake stabilizacije poslovanja i, nadamo se, budućeg pozitivnog trenda, što je bio svojevrstan preduvjet za ponovne konstruktivnije kolektivne pregovore i povrat Kolektivnog ugovora za radnike Vjesnika d.d.


Verzija za ispis Pročitajte više
 
GZH - Nastavljeni pregovori
Nakon što je predstavnik vlasnika Grafičkog zavoda Hrvatske dostavio svoje nove prijedloge za izmjene Kolektivnog ugovora, nakon proteka dužeg vremenskog razdoblja nastavljeni su kolektivni pregovori u Grafičkom zavodu Hrvatske za novi Kolektivni ugovor, koji su održani 15. ožujka 2019. godine.
Predstavnik vlasnika Mihovil Žužul je predstavnike Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske upoznao s razlozima izmjene pojedinih odredbi Kolektivnog ugovora, iako je Sindikat grafičara s ranijom Upravom, koju je tada predstavljao Ognjen Bojanac, dogovorio potpisivanje novog kolektivnog ugovora kojim bi se u narednom razdoblju od godine dana zadržala ista razina prava radnika imajući u vidu činjenicu da se nije mogao postići dogovor oko povećanja plaće radnicima i o potrebi smanjivanja trajanja godišnjeg odmora. 
Darije Hanzalek, predsjednik Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske pozdravio je dosadašnja i najavljena ulaganja poslodavca u unapređenje poslovanja te je naglasio kako je kolektivni ugovor svakako važna sastavnica koja ukazuje na stabilnost poslodavca. Predstavnici Sindikata su ujedno upoznali poslodavca sa zaključcima i stavovima radnika GZH koje su radnici iskazali na skupu radnika održanom u veljači ove godine. 
Dok se u razgovoru s poslodavcem postiglo suglasje o određenim pitanjima, ostalo je još otvoreno pitanje koje se odnosi na plaću radnika i zaštitu starijih radnika, koje će poslodavac još dodatno razmotriti i na sljedećem sastanku izvijestiti Sindikat grafičara o svojim prijedlozima i stavovima. 

Verzija za ispis
 
Lana, Karlovac - Ponovno povjerenje Maji Vidaković
Dana 26. ožujka 2019. godine u sindikalnoj podružnici Lana – Karlovačka tiskara d.d. Karlovac održana je izborna Skupština sindikalne podružnice na kojoj su za sindikalne povjerenike u novom mandatnom razdoblju izabrani Maja Vidaković i Tomislav Kalčec, dok je Maja ujedno izabrana za glavnu sindikalnu povjerenicu u toj sindikalnoj podružnici. 
Osvrćući se na proteklo mandatno razdoblje, Maja Vidaković je naglasila izrazito dobru suradnju Sindikata grafičara s poslodavcem, koja je rezultirala kontinuiranim povećanjem materijalnih prava radnika i njihovih uvjeta rada kod poslodavca kroz proces kolektivnog pregovaranja i sklapanja novih kolektivnih ugovora iz godine u godinu. 
Za iduće razdoblje naglasila je nužnost većeg angažiranja na učlanjenju novih članova u Sindikat kako bi se postotak sindikalno organiziranih članova u toj sindikalnoj podružnici značajnije povećao. Ujedno je naglasila da ohrabruje činjenica da se mlađi radnici učlanjuju u Sindikat čime pokazuju svoju osviještenost za potrebu kolektivnog organiziranja i međusobne solidarnosti. 

Verzija za ispis
 
Stranica: « Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja »